Nema kraja krizi

NAKON POVIJESNOG DEBAKLA: Brazilski nogometaši ostali bez izbornika

Brazilska nogometna federacija ostala je bez izbornika nakon debakla na specijalnom izdanju Copa Americe koje se održava u SAD-u.

Brazilski nogometni savez (CBF) otpustio je Dungu s dužnosti izbornika nakon što su peterostruki svjetski prvaci na jubilarnoj Copa Americi ispali već u natjecanju po skupinama. Brazil je remizirao 0-0 s Ekvadorom, pa pobijedio Haiti sa 7-1, no u 3. kolu je izgubio s 0-1 od Perua i tako pao na treće mjesto na ljestvici, te te ostao bez drugog kruga po prvi put nakon 1987. godine.

Tite najveći kandidat

“Koordinator reprezentacija Gilmar Rinaldi, izbornik Dunga i čitav stručni stožer će napustiti svoje dužnosti. Savez je započeo proces izbora nove tehničke komisije”, objavio je CBF.

Dungi, koji je bio kapetan brazilske reprezentacije koja je u SAD-u 1994. godine osvojila naslov svjetskog prvaka, ovo je bio drugi mandat na dužnosti izbornika. Prvi je trajao od 2006. do 2010. godine, dok je u drugom pokušaju ostao dvostruko kraće. Na izborničku klupu sjeo je umjesto Luiza Felipea Scolarija nakon prošlog SP-a na kojem je Brazil kao domaćin ponižen s 1-7 od Njemačke u polufinalu. Na lanjskoj Copa Americi Dungin Brazil je ispao u četvrtfinalu od Paragvaja, a na ovogodišnjoj je bio još neuspješnij.

Kao najveći kandidat za Dungina nasljednika slovi 55-godišnji trener Corinthiansa Tite. On je s tim klubom osvojio naslove brazilskog prvaka 2011. i 2015. godine, a 2012. je osvojio i Copu Libertadores (južnoameričku verziju Lige prvaka), te Svjetsko klupsko prvenstvo. Novi brazilski izbornik vodit će reprezentaciju i na skorašnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru (5 – 21. kolovoza).

Povratak na Net.hr