DANAS BI NAVRŠIO 33 GODINE

NAJVEĆA TRAGEDIJA HRVATSKOG NOGOMETA: Platio je svojim životom kako bi drugi bili sigurniji

Prije osam godina na Stanovima u Zadru dogodila se najveća tragedija u povijesti hrvatskog nogometa.

Hrvoje Ćustić izgubio je život igrajući nogomet. Imao je tada svega 24. godine. Mlad, premlad za odlazak s ovoga svijeta. Pogotovo zbog nogometa, pogotovo na takav način. Iako, ni jedan način nije onaj pravi. Ne u tim godinama, ne kad se radi o tako mladoj osobi punoj života. Da, on je očito morao platiti svojim životom kako bi se svi klubovi u Hrvatskoj počeli pridržavati osnovnih sigurnosnih pravila. I platio je. Samo, tuga je ostala. I praznina. Golema!  Zbog propusta nekih drugih. Jer, taj zid nije smio biti tamo.

OVO DIRA RAVNO U SRCE: Subašić veliku pobjedu posvetio tragično preminulom nogometašu

Glavom udario u betonski zid uz aut liniju

Tog crnog 2. travnja 2008. godine tijekom utakmice svog Zadra i Cibalije na Stanovima glavom je udario u betonski zid uz aut liniju. Unatoč brzoj liječničkoj reakciji, s teškim je ozljedama prevezen u bolnicu, no nažalost spasa mu nije bilo, srce i mozak su mu se ugasili. Njegova smrt šokirala Hrvatsku i hrvatski nogomet!

Nakon toga, kobni zid na Stanovima je uklonjen, ali prekasno! Već je bio izgubljen jedan život. Danas bi Hrvoje Ćustić napunio 33 godine. Ćustić je rođen 21. listopada 1983. godine u Zadru. Bio je najstarije dijete u obitelji oca Svetka i majke Marine, a mlađi brat zove se Domagoj.

Od malih nogu pokazivao nadarenost za nogomet

Hrvoje je rodom iz Murvice pokraj Zadra, a od malih nogu pokazivao je nadarenost za nogomet po kojem se razlikovao od ostalih svojih vršnjaka. Naravno, kao takav nije mogao proći nezapaženo. Sudbina je htjela da svoju karijeru započne u mlađim uzrastima NK Zadra. Odmah je oduševio trenere mlađih kategorija i kao kadet je 1999. godine prešao u Hajduka, gdje ga je trenirao Ivan Pudar.

Nakon toga, Hrvoje se vratio u Zadar i onda mu se ostvaruje želja. Tadašnji stručni stožer kluba procijenio je kako bi za njegov nogometni napredak bilo najbolje da ga se priključi prvoj momčadi. Nakon toga, njegova karijera krenula je prema gore.

2002. godine zabio prvi gol u HNL-u

Hrvoje je marljivo trenirao sa seniorima, a nagrada je došla 13. travnja 2002. godine u utakmici protiv TŠK-a kad je zabio svoj prvi gol u HNL-u.. Zadar je tu utakmicu dobio rezultatom 7:1, a Hrvoje je postigao gol za 6:0. Nakon ispadanja Zadra iz Prve lige, 2005. godine Ćustić prelazi u NK Zagreb.

U prvoj sezoni u Kranjčevićevoj je upisao dva pogotka, dok u drugoj nije dobio pravu šansu pored Marija Mandžukića i Krune Lovreka. No, Hrvoja to nije obeshrabrilo. Gledao je samo prema naprijed, naporno je trenirao i čekao svoju šansu.

Volio je igrati za Hrvatsku zajedno s Eduardom, Modrićem, Ćorlukom

Posebno su ga veselili nastupi u dresu Hrvatske koju je jako volio. Ćustić je nastupao za mladu reprezentaciju Hrvatske, za koju je skupio deset nastupa. Trener mu je bio bivši hrvatski izbornik, sa menadžer West Hama Slaven Bilić, a igrao je s Eduardom, Lukom Modrićem i Vedranom Ćorlukom.

Iz Zagreba je formalno prešao u Međimurje 2007. godine, međutim tu se sadržao samo mjesec dana i u srpnju iste godine se vatio u Zadar, vratio se na mjesto “zločina” skojeg je sve krenulo. I završilo! Ukupno u svojoj karijeri Hrvoje je skupio deset nastupa za mladu reprezentaciju Hrvatske te 84 utakmice u 1. HNL za Zadar i Zagreb.

Navijači mu i dan danas odaju počast

No, iako Hrvoje nije s nama, on nikad neće biti zaboravljen! Navijači Zadra Tornado, kao i ostale navijačke grupe koje su na gostovanju sa svojim klubom u Zadru, mu i dan danas na tribinama odaju počast i skandiraju njegovo ime, a na spomen ploču Tornado mu je dao upisati “Zauvik pamtit će ti ime”

Prvi vratar hrvatske reprezenatcije Danijel Subašić, inače Hrvojev bivši suigrač u Zadru, na svakoj utakmici pod dresom nosi majicu s Ćustićevim likom i natpisom “Forever Hrvoje Ćustić”. Subašić se svako malo sjeti svog velikog prijatelja i putem društvenih mreža ističe koliko ga je volio.

NE DOPUŠTA DA IZBLIJEDI USPOMENA NA NJEGA: Subašić se poklonio tragično preminulom prijatelju i nekadašnjem suigraču

Povratak na Net.hr