NAJTEŽI TRENUCI DINAMOVE ZVIJEZDE: / "Bilo mi je jako teško. Najbitnije da je kalvarija gotova"

Image

Stoper Dinama Gordon Schildenfeld je u pobjedi Modrih protiv Rijeke 3:0 prošle nedjelje odigrao sjajnu utakmicu, Ništa neobično na prvu, rekli bi smo.

27.2.2016.
14:24
VOYO logo

Od kada je došao iz Panathinaikosa u Dinamo prošlog ljeta, Schildenfeld zbog ozljede mišića za Modre nije odigrao ni minute. Ono što se u pripremnoj utakmici u Sloveniji protiv Žiline uoči početka ove sezone na prvu činilo "samo" kao običan grč u mišiću i lakša ozljeda, pretvorilo se u pravu kalvariju za Schildenfelda.

Schifo se nekoliko puta vraćao u puni trening i mišić bi mu ponovno stradao i na kraju u jesenskom dijelu sezone nije uopće zaigrao za Dinamo. A doveden je kao pojačanje, veliko pojačanje zbog kojeg je došlo i do spora između Zdravka i Zorana Mamića oko toga treba li ga dovesti u Dinamo ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično kao što je bio slučaj oko Ognjena Vukojevića. Bivši izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić inzistirao je da Gordon dođe u Dinamo, dok je Zoran bio protiv takve ideje smatrajući kako mu Schildenfeld nije potreban, stajući tako i u obranu Argentinca Leonarda Sigalija koji se pokazao sjajnim na toj poziciji. Sad kad je Schildenfeld pružio onakvu partiju protiv Rijeke i u proljetnom dijelu sezone odigrao tri utakmice, možemo li konačno kazati kako se dobri stari Gordon vratio?

"Nije mi bilo baš lako izdržati treću utakmicu u petnaestak dana"

"Ne znam iskreno. Mislim da je pauza bila jako duga da bih sad išta rekao na to vaše pitanje. Meni je drago da je proljeće krenulo ovako jer to trebamo i ja i momčad. Bili smo na knap sa bodovima sa Rijekom za to prvo mjesto. Ovom pobjedom malo smo si olakšali taj put prema obrani naslova prvaka Hrvatske. Protiv Rijeke je sve bilo dobro, dobro sam se osjećao, sve je bilo ok. Ali eto, opet nakon sedam mjeseci nije mi bilo baš lako izdržati treću utakmicu u petnaestak dana. Vjerojatno će trebati još vremena da se ja osjećam dobro na terenu, onako kao što sam se osjećao prije", počinje svoju priču za Net.hr Gordon Schildenfeld koji nam je u razgovoru nekako prštao zadovoljstvom. Samo se smiješkao, vidi se i po njemu da mu je pao ogroman kamen sa srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Nažalost, vjerojatno će se još dugo sjećati one četvrte minute pripremnog sraza u Sloveniji ljeta gospodnjeg 2015. godine, kad je izašao iz igre zbog već spomenutog grča u mišiću. Nakon toga je Schifo nažalost stekao kontinuitet samo u ambulanti. Pojavile su se neke priče kako ga se Zoran Mamić želi odreći jer predstavlja golemo opterećenje za klupsku blagajnu. Schildenfeld Dinamo godišnje košta 550 tisuća eura, što ne bi bio problem da je igrao. Ali nije.

"Nisam se zamarao medijskim pisanjima"

Uz to, mediji u Grčkoj plasirali su priču da je stoper Dinama, za vrijeme svog odmora u Ateni, ponudio svoje usluge PAOK­-u i Panathinaikosu, klubovima u kojima je proveo dio karijere i u kojima se itekako dokazao. Nagađalo se pritom kako je Schifo imao mišljenje kako se ovoga proljeća na njega u momčadi neće ozbiljno računati, pa je sam sebi stvorio B opciju, opciju spasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma meni i kad nije bilo sve ok ja se nisam zamarao tim stvarima. Vaš je posao da pišete svoja mišljenja i da na svoj način komentirate, a moj je da se na to osvrćem ili ne osvrćem, zavisi o tome što je istina. Meni je bilo najteže to što mi se nakon 15 godina nogometa dogodila takva ozljeda da nisam mogao trčati, trenirati, ništa. Nisam osjećao neku bol, međutim čim bi počeo trčati bol se pojavila. No, bilo je pitanje vremena kad će sve to proći. To nestrpljenje i želja za nogometom se produžila. Na kraju sam se osjećao kad sam počeo trenirati kao da mi je 15 godina, a jedan sam od najstarijih u momčadi. Smiješno, da. Najbitnije mi je sad da je to sve završilo, da mišić podnosi opterećenja. Bio mi je problem igrati u blatu, u te dvije utakmice koje sam odigrao na tako lošim terenima tu sam osjetio opterećenje, a dugo nisam imao takav napor", daje do znanja Schildenfeld i ističe kako mu je najteže bilo gledati ekipu kako igra Ligu prvaka, a on joj ne može pomoći.

Vratio se u Dinamo zbog Lige prvaka, a na kraju je nije igrao

"Dođeš u klub zbog te Lige prvaka i da pojačaš momčad, da igraš, pomogneš, budeš tu za momčad, bilo što i onda se dogodi katastrofa. Ta čitava situacija mi je bila nova. Kroz svoj dosadašnji tijek karijere svugdje sam igrao. Baš se nigdje nije dogodilo da nisam igrao. Eventualno neke manje ozljedice, kartoni... Ovo sve ostalo sam igrao. Jedino u Duisburgu. To je bila greška. Tu nisam igrao i tu mi je isto bilo jako teško. Međutim, u svojoj glavi sam si posložio. Ajde sad znam da je ozljeda, da je viša sila u pitanju. Da nije do mene. Ima nešto drugo što utjeće na to i čekaš da prođe. Ne možeš forsirati kad ne ide, ne možeš naprijed. Ne mogu odraditi trening u miru da ne razmišljam o tome hoće li mi opet puknuti mišić. A ako opet pukne, onda je to opet pauza od dva mjeseca i što sve ne. I nije dobro za mišić da pukne i treći puta, a kamoli još četvrti puta da je puknuo.Tko zna što bi bilo s time. Je, bilo mi je teško, ali sam jedva čekao da ozdravim. Pomoći mogu, kvalitetu imam, a dani su prošli brzo moram priznati", progovara Schifo o svom psihičkom stanju u trenucima ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Ante Čačić odahnuo

Osim njemu samom, njegovim navijačima i klubu, još jednom čovjeku je laknulo kad se Schildenfeld vratio nogometu. Ante Čačiću, izborniku Hrvatske, pao je jedan od tri stoperska kamena sa srca koja je vukao. Ozljede Dejana Lovrena, Tina Jedvaja i Schildenfelda zakomplicirale su život izborniku Vatrenih uoči početka nastupa na EURO­u u Fracuskoj nadolazećeg ljeta. Istina, ima još dosta vremena Ante Čačić slagati igračku križaljku za Europsko prvenstvo u Francuskoj.

Image
Image

Slika je uglavnom gotova, još treba završni premaz, a za njega će pričekati kraj nacionalnih prvenstava, pratiti formu naših igrača i ako i ima nekakvih dvojbi, do početka priprema će ih moći riješiti. Međutim, ta stoperska pozicija, tu Čačić ima problema. Ono što je i sam naglasio je da će se na popisu putnika za Francusku naći samo oni igrači koji imaju kontinuitet igranja, a ne posjeta bolnicama. Lovren malo igra malo ne, Jedvaj za svoj Bayer Leverkusen ima u nogama tek ukupno odigranih 483 minute tekuće sezone u svim natjecanjima, a Schifo je bio out u dresu Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grci ga izuzetno cijene

"Stoperska pozicija je zahtjevna. Nogomet je postao takav sport u kojem su napori veliki, a ozljede su sve češće i češće. Napuknuća, puknuća, noge, mišići, što god. To je dio sporta. Mora postojati prva, druga i treća opcija. Sva sreća mi imamo dobru reprezentaciju, imamo kvalitetu na svim pozicijama i u trećem i četvrtom sastavu. Tako da tko god tu bude mislim da će odigrati dobro. Svi naši igrači igraju u vrhunskim klubovima i u Francuskoj se imamo razloga nadati dobrom rezultatu. Do sad i nismo se "repkom" ostvarili neki značajniji rezultat i svi se nadaju kako će doći to natjecanje na kojem ćemo napraviti veći rezultatski iskorak".

Grčka epizoda u PAOK­u 2013. godine i Panathinaikosu od 2013. do 2015. godine za njega je bila izuzetno uspješna. Postao je jedan od najboljih stopera lige, a koliko ga Grci cijene pokazuje i njihov spomenuti interes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratio se u Hrvatsku i susreo se s novom situacijom u HNL-u

"Svakom igraču godi kad postoji interes za njega. U Grčkoj sam ima super odigrane dvije i pol godine za PAOK i Panathinaikos. Ostvarili smo ciljeve, igrali smo dobro, igrao sam ja dobro, mabilo je zaista sve dobro. Nije bilo ozljeda, ničega. Oni me niti onda nisu htjeli pustiti. Mislim pustiti, meni je istekao bio ugovor s Panathinaikosom i nisam htio potpisati novi jer sam rekao da se vraćam natrag u Zagreb".

Image
Image

Schildenfeld se vratio u Hrvatsku, u Dinamu, u HNL i zatekao situaciju koju u prošlosti i nije baš imao priliku vidjeti. Prvenstvo je ove sezone napetije nego prijašnjih godina. Uz Dinamo tu je sad ambiciozna Rijeka i vrlo dobri Hajduk. Samim time konkurencija je jača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk i Rijeka ga najviše oduševili ove sezone

"Napokon. To kažem svaki puta kad nekom dajem intervju. Nedostaje toga i nama i navijačima. Nedostaje tog uzbuđenja i naboja. Jednostavno, da bude u ligi malo zanimljivije. Ne, neću reći da netko drugi bude prvak jer mislim da Dinamo ima apsolutno svu moguću kvalitetu da bude najbolji u HNL­u i ne vidim mu nikoga blizu. Ali da bude malo bodovno napetije. Na kraju krajeva, zbog toga se igra nogomet. Da se u tim zadnjim danima prvenstva i osvoji titula. Pa to je najslađe, složit će se i vaši čitatelji samnom".

A tko ga je najviše oduševio u prvenstvu ove sezone?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravlje mu je sad primarna stvar

"Pa ne znam. Odigrao sam tek tri utakmice za Dinamo. Moram priznati da sam od Rijeke očekivao puno. Ako moram istaknuti neke momčadi, onda su to Hajduk i Rijeka. Ali u ligi ima također dosta dobrih igrača. To sam vidio u prve dvije utakmice. Sad je za Palermo potpisao Nestorovski, on je dobar igrač. Volio bih da su i ostale momčadi jače jer je to i za nas dobro. Na kraju krajeva, svi mi dobivamo od toga". A kad ga se sad pita koji mu je glavni cilj do kraja tekuće sezone, k'o iz topa odgovara:

"Biti zdrav. To mi je glavni cilj do kraja sezone", sa smiješkom će reći Schifo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To mi je prva stvar. Jer sad na red dolaze umori, sezona sve više odmiče. Ja ću umor nakon tako duge pauze sigurno osjetiti, to je normalno. Druga stvar je naravno osvojiti s Dinamom sve što se može osvojiti. Što se tiče moje igre, moram dobiti onaj osjećaj u igri, bolje osjećati svoje suigrače, jednostavno da naučiš njihove navike, brzinu, što voli raditi, ne voli, napada li ili ne. Ja na takav način razmišljam i postavljam se u igri. I malo osjećaj s loptom u tom kaznenom prostoru. Kad imaš dugu pauzu kao što sam ja imao, to se zna izgubiti, lopta postane neprijatelj. Ali ne znam, meni se to sve dosta brzo vratilo. Ili da bolje kažem, vraća mi se. Neću reći da sam na svom maksimumu, ali ide ka tome", završio je Schildenfeld.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo