MORAJU TAKO

MRAČNA POZADINA RAKITIĆEVA I SUAREZOVA TRANSFERA: Zašto Barcelona svoje zvijezde pušta besplatno ili ispod cijene?

Neki od ovih transfera, poput onoga Luisa Suareza, nisu baš najbolje sjeli navijačima Barcelone

Barcelona je pošteno očistila svlačionicu ove sezone. U kratkom su periodu prodali, odnosno pustili, cijelu seriju dojučerašnjih zvijezda i ključnih igrača. Klub je napustio Luis Suarez koji je bez odštete otišao u Atletico Madrid, nešto ranije na isti je način Camp Nou napustio Ivan Rakitić koji je otišai u Sevillu.

Prodali su Artura Vidala za devet milijuna eura u Inter, a Nelsona Semeda za 30 milijuna eura u Wolvese, a Carlesa Pereza za 11 milijuna eura Romu, Marca Cucurellu u Getafe za 10 milijuna eura, a uspjeli su se na koncu riješiti i Arde Turana koji već godinama ne igra u klubu i šeta se po posudbama, ali svejedno je na plaći.

ProfimediaFoto: Profimedia

Rasterećenje budžeta

Neki od ovih transfera, poput onoga Luisa Suareza, nisu baš najbolje sjeli navijačima Barcelone, kao niti činjenica da se klub zamalo odrekao Lionela Messija, odnosno, da planiraju prodaju i transfere još nekih važnih igrača. Međutim, Barceloni su ti transferi i odlasci bili spasonosni.

Katalonci nisu puno zaradili na ovim transferima, ali su zato drastično rasteretili budžet. AS piše kako je klubu ovog ljeta prioritet bio smanjenje troškova i rasterećenje klupskog budžeta. Recimo, Suarez je zarađivao 23.4 milijuna eura bruto i bio je treći najplaćeniji igrač nakon Lionela Messija i Antoinea Griezmanna.

“Osim Suareza, Barca se uspjela riješiti još dvojice jako skupih igrača. Ivan Rakitić ju je godišnje stajao 13.3, a Arturo Vidal devet milijuna eura. Njihovim odlaskom proračun je dodatno olakšan, ali problem je i dalje Samuel Umtiti“, navodi AS i spominje kako su uštedjeli i dodatnih 7.5 milijuna eura godišnje prodajom Semeda.

ProfimediaFoto: Profimedia

Odšteta nije bitna?

No, vratimo se Umtitiju. Francuz ima plaću od čak 12 milijuna eura bruto, a ima ugovor do 2023. godine i pokazalo se da im neće biti od koristi zbog kroničnih problema s koljenom, te ga samim time neće moći niti prodati. Stoga, postoji samo jedna opcija.

“Njegov transfer je trenutno nemoguć jer ga Barca nema kome prodati, ali bi rado s njim raskinula ugovor i riješila ga se”, tvrdi AS. Odšteta u njegovu slučaju, kao niti u Rakitićevu i Suarezovu, očito nije pretjerano bitna jer Katalonci trenutno gase financijski požar i nemaju previše vremena cjenkati se za koji milijun eura više.

Barcelona je ovim prodajama i prepuštanjima bez odštete ili s nekom mizernom odštetom, uštedjela čak 52 milijuna eura i po prvi put nakon pet godina trošit će na plaće manje od 500 milijuna eura. Španjolci tvrde kako tu nije kraj rezovima, predsjednik Josep Bartomeu planira još dodatno rezati plaće, a nisu isključivi niti transferi pojedinih igrača.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr