Oluja nad Manausom, Mila Horvat poručila: 'Igrači neće biti ovakve sreće'

Hrvatska reprezentacija mora do bodova protiv Kameruna ako želi u borbu za prolazak u drugi krug. Možda veći protivnik od samog Kameruna su vremenski uvjeti u gradu na rubu Amazone – oko 80 posto vlažnosti zraka i preko 30 stupnjeva bez povjetarca. Zaista pravi tropski uvjeti koje je u podnevnim satima nadopunila i kiša, a oko 21.00 je počelo nevrijeme, prava oluja koja bi mogla dodatno otežati život igračima. Tekstualni prije

Na stadionu ‘Amazonija Arene’ nalaze se Mila Horvat i sukomentator HTV-a Goran Vlaović, ali u zatvorenom klimatiziranom prostoru stadiona. U javljanju za državnu televiziju prenijeli su svoje dojmove s lica mjesta.

“Mi smo ovdje u dobrim uvjetima, ali igrači neće biti ovakve sreće. Ne pamtimo kad je Hrvatska u tako teškim uvjetima morala izboriti bodove. Vlaga u zraku je sada oko 80 posto, a temperatura preko 30 stupnjeva i to će za igrače zaista biti jako teško”, rekla je Mila, a bivši Vatreni je nadodao:

“Pa da, ja moram reći da nikad nisam igrao u takvim uvjetima, jedino na Svjetskom prvenstvu u Japanu 2002. godine, ali tada je bilo jako vruće, ali nije bila ova vlažnost. A ova vlažnost zapravo otežava disanje i igračima će biti jako teško”, naglasio je Vlaović.

Kardiolog Eduard Margitić prokomentirao je za HTV situaciju koja u Manausu čeka Vatrene.

“Najveći problem tropskih uvjeta je da zna biti i do 99 posto vlage u zraku, ovisno je li dan prije padala kiša i onda je vlaga 90 posto. U takvim uvjetima vi se vrlo teško znojite, organizam se vrlo teško hladi, a taj znoj je kao da vas je netko polio vodom. Vama u takvim uvjetima aerobni kapacitet nakon 10 minuta pada za 20 posto, dolazi do nakupljanja mliječne kiseline, umora, dolazi do težeg razmišljanja, koncentracija pada. Igrači moraju u utakmicu ući jako dobro hidrirani i u svakoj se pauzi i u poluvremenu osobito, moraju maksimalno hidrirati. Vjerojatno će tu ulaziti i novi, svježi igrači, bit će izmjena.”

Povratak na Net.hr