Mijenja se zakon

MAMIĆ I ŠUKER MOGU SLAVITI: Vlada im je ispunila još jednu želju koja će im omogućiti da ostanu nedodirljivi

Vlada RH zatražila je nove izmjene Zakona o sportu koji je nakon izmjena i dopuna stupio na snagu početkom veljače ove godine. Ispunjena je tako želja Zdravku Mamiću i Davoru Šukeru, odnosno Hrvatskom nogometnom savezu, koji su najviše rogoborili protiv promjena u zakonu i tražili njihovo poništavanje.

“Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), nakon što je uvidjelo nemogućnost nesporne primjene odredbi Zakona o sportu (članak 46. stavak 7. i članak 47. stavak 8.), u proceduru Vlade RH uputilo je Prijedlog za vjerodostojno tumačenje spornih odredbi. S obzirom na to da je prema Poslovniku Hrvatskoga sabora Vlada RH jedan od ovlaštenih predlagatelja vjerodostojnog tumačenja, odluku o tome hoće li u konkretnom slučaju doista uputiti Prijedlog za vjerodostojno tumačenje spornih odredaba Hrvatskome saboru u konačnici donosi Vlada Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću MZOS-a.

‘Složenost situacije’

Iz ureda podsjećaju kako je sporni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sportu donesen u ljeto prošle godine po hitnome postupku i bez javne rasprave nakon što je inicijativa, kao i normativno rješenje, pokrenuto od Klubova zastupnika HNS-a i SDP-a kao predlagatelja Zakona.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag ŠustarFoto: Goran Kovacic/PIXSELL

“U proceduri Vlade RH zatraženo je i mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vlade RH koje je navelo da se, uzimajući u obzir svu kompleksnost i složenost nastale situacije, u pitanje dovodi mogućnost potpunog otklanjanja nejasnih i nepreciznih normi vjerodostojnim tumačenjem te stoga kao sustavniji i cjelovitiji način njezina rješavanja predlažu da se razmotri potreba pristupanja postupku izmjena i dopuna Zakona o sportu. Koordinacija Vlade Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i ljudska prava razmotrila je Prijedlog ministarstva te donijela zaključak da se umjesto upućivanja predmetnoga Prijedloga Hrvatskome saboru radi davanja vjerodostojnog tumačenja pristupi izradi izmjena Zakona o sportu. S tim u vezi zadužuje se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da izradi prijedlog izmjena Zakona o sportu, u dijelu navedenih spornih odredbi, te da ga u najkraćemu mogućem roku uputi u daljnju proceduru, sukladno Poslovniku Vlade Republike Hrvatske”, dodaje se u priopćenju.

Dopunama koje su stupile na snagu u veljači promijenjen je način izbora u županijskim bazama koje daju zastupnike u Skupštinu HNS-a. Zastupnike bi tako trebali davati klubovi, sukladno rangu natjecanja, a ne kao dosad različiti politički i drugi lobiji koji su, dakako, bili glasačka mašinerija vladara hrvatskog nogometa Zdravka Mamića. I ne čudi stoga da su se iz HNS-a obrušili na izmijenjeni zakon i tražili da se ponište dopune, što će im Vlada i MZOS očito i ispuniti.

Povratak na Net.hr