Kraljevski proleteri

Kako je Solarijeva strategija donijela Real Madridu pobjedu u gradskom derbiju

Zadnja izmjena: 10. veljače 2019. Profimedia

Uoči madridskog derbija društvene su mreže svjedočile zanimljivoj prepisci između bivšeg igrača Real Madrida Rubena de la Reda i Isca, koji je zbog odnosa s trenerom Santiagom Solarijem već tjednima omiljena tema navijača i struke vezane za Kraljevski klub. Situacija u kojoj se nalazi aktualni španjolski reprezentativac, donedavno zamišljan kao centralna figura novog Reala, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. De la Red, koji kao produkt Realove nogometne akademije sa samo 18 nastupa za prvi tim najbolje zna koliko je okrutan vrhunski nogomet, poručio je mlađem kolegi da minute koje dobije mora maksimalno iskoristiti jer klub ne čeka nikoga, na što je Isco odgovorio da jednostavno nema jednake uvjete za dokazivanje kao ostali suigrači.

Španjolski mediji s nestrpljenjem su iščekivali Solarijev komentar, a on je još jednom ponovio da će Isco dobiti priliku onda kada bude potpuno spreman. Odgovor Iscu bio je spisak igrača za susret sa Atléticom na kojem nije bilo njegovog imena.

U pokušaju stabiliziranja kluba argentinski stručnjak tako nastavlja insistirati na besprijekornoj fizičkoj i mentalnoj spremnosti svojih igrača. imena i status u ekipi ne znače ništa čovjeku koji je, prema vlastitim riječima, u konceptu Zidanes y Pavones bio radnička klasa i vezivno tkivo zaslužno za ostvarene usjehe. Iz tog razloga je u gradski derbi ušao s golobradim Sergiom Reguilónom i Viníciusom Júniorom na lijevoj strani terena. Zvijezde Marcelo i Gareth Bale, pogađate, nisu prošle Solarijev ispit spremnosti. Dok Bale još uvijek hvata optimalnu formu, Marcela je nonšalancija u igri tijekom El Clásica odigranog ranije ovog tjedna koštala mjesta u ekipi.

Solari je pripremom utakmice protiv obrambeno najkvalitetnije ekipe u ligi pokazao da njegove odluke ne služe isključivo treniranju strogoće. Ekipa Diega Simeonea je ove sezone u La Ligi do okršaja s gradskim rivalom primila svega četiri gola na domaćem terenu — a jučer je primila još tri zahvaljujući planu Realova stožera da od brazilskog tinejdžera na lijevom krilu napravi fokalnu točku napada.

Baleov gol u jednoj akciji sumira Realov taktički pristup: Benzemino otvaranje prostora, kreacija Luke Modrića i Baleova egzekucija. Školski primjer kontranapada

Za razliku od susreta s Barcelonom koji je Real otvorio visokim presingom da bi postupno prelazio u sve dublju zonsku obranu, Solari se ovaj put odlučio za relativno duboki obrambeni blok na samom početku utakmice. Imajući na umu izazove koji leže pred njegovom ekipom u idućem periodu, moguće da je ciljano pokušao uštedjeti koju kaloriju.

Taktički razlozi takve odluke, pak, leže u sterilnosti Atléticova postavljenog napada. Simeoneova momčad se ne gubi u nogometnom larpurlartizmu nego bira rješenja koja sa sobom nose minimalni rizik. Umjesto da riskira gubitak posjeda stavljanjem stopera u ulogu organizatora napada protiv agresivnog suparika, presing jednostavno preskače dugom loptom iz zadnje linije i kreira scenarij u kojem je najbolja na svijetu. Rijetke su ekipe koje mogu pobijediti Atlético u borbi za druge lopte, a onda i iskontrolirati tranziciju koja slijedi.

Ne kladite se protiv šampiona

Da bi povećao šanse za uspjeh svoje ekipe, Solari je umjesto presinga povukao igrače prema vlastitom golu i prisilio Atlético da radi ono što njegovi igrači najmanje vole.

U posjedu lopte se Atléticova formacija 4-4-2 pretvara u 4-2-2-2. Sa zadnjim veznim igračima kao osiguračima ispred stoperskog dvojica, bekovi imaju slobodu priključiti se napadu. Oni su ti koji daju širinu ekipi nakon što se krila uvuku između linija i obično čekaju proigravanje u zadnju trećinu terena nakon brze razmjene dodavanja kroz sredinu. Prostor koji ostaje iza njihovih leđa postaje problematičan kada suparnik u svom sastavu ima krilnog igrača koji kombinacijom svoje eksplozivnosti i driblinga može izbjeći presing zamku kakvu zatvaraju zajedno sa stoperom i zadnjim veznim na toj strani terena.

Solari je u Viníciusu Júnioru pronašao takvog igrača i bio dovoljno hrabar da ga oslobodi obrambenih zadataka kako bi bio spreman za tranziciju po osvajanju lopte.

Da bi dodatno opteretio desnu stranu Atléticove obrane i ponudio opciju za daljni progres napada ukoliko bi direktno dodavanje prema Viníciusu Júnioru bilo onemogućeno, Karim Benzema se često spuštao između Joséa Giméneza i Thomasa Parteya. Njegov nogometni IQ i tehnička kvaliteta čine ga nevjerojatno dobrim u ulozi glue guya. Nesebičnost i spremnost da radi za ekipu koja ga odmiče od suparničkog gola često mu stavlja metu na leđa, jer se od Realove ‘devetke’ tradicionalno očekuje da predvodi liste strijelaca. Ipak, skoro čitavo jedno desetljeće kraljevski klub je funkcionirao tako što je Benzema otvarao prostor Cristianu Ronaldu, a jučer je ponovo pokazao zašto ga najbolji stoperi na svijetu nerijetko navode kao najtežeg igrača za čuvati.

Uspješnost odabrane strategije se obično gleda kroz konačni rezultat. Solariju će biti drago vidjeti da je njegova ekipa postigla dva gola na osnovi njegova plana igre i primila jedan. Onaj preostali, prvi na utakmici, plod je nekih dubokih rana iz prošlosti koje očigledno još uvijek nisu zarasle. Nakon ubačaja Tonija Kroosa iz kuta, četvorica Atléticovih igrača pokušala su spriječiti Sergija Ramosa da prvi dođe do lopte samo da bi Casemiro neometan škaricama mogao poslati loptu u mrežu. Onaj Baleov gol, pak, u jednoj akciji sumira Realov taktički pristup: Benzemino otvaranje prostora, kreacija Luke Modrića i Baleova egzekucija. Školski primjer kontranapada.

Čini se da operacija vraćanja Kraljevskog kluba na tvorničke postavke uz pomoć Solarijeva insistiranja na pretvaranju nogometne aristokracije u proleterijat ide u željenom smjeru. Sljedeći koraci u vidu instaliranja sistemskih rješenja u igru i rješavanja gorućeg problema nedostatka golova vjerovatno će čekati ljeto. Hoće li Argentinac biti taj koji će se uhvatiti u koštac s time ovisi o kvaliteti odluka koje će donositi na dnevnoj bazi do kraja sezone. Rezultati poput jučerašnjeg najbolji su argument u njegovu korist. Konačno je stavio svoju ekipu u situaciju da vreba Barceloninu pogrešku. Uz probleme koje i Katalonci imaju, sve je moguće.

Povijest nas je naučila da se ne treba kladiti protiv šampiona.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.