Kako je Joe Šimunić srušio velikog Marija Mandžukića

Još je jedna godina iza nas. 365 dana 2013. godine Hrvatska će pamtiti po nekim od najljepših nogometnih trenutaka, ali isto tako i ružnim detaljima koji su hrvatski nogomet bacili na rub srama.

25.12.2013.
10:51
VOYO logo

Što je to obilježilo nogometnu scenu u Hrvatskoj? Bilo je puno lijepih trenutaka i puno tužnih, a mi smo izdvojili njih osam po kojima ćemo pamtiti ovu 2013. godinu. Pa, krenimo redom!

Mario Mandžukić – ponos Hrvatske

Najljepša nogometna priča 2013. godine za sve nas bio je Mario Mandžukić, koji je u samo jednoj sezoni uspio postići ono što nije nijedan hrvatski nogometaš. Podigao je Mandžo u dresu minhenskog Bayerna pokal njemačkog prvaka i onaj pobjednika Kupa, okitio se naslovom osvajača Lige prvaka, a kao šlag na tortu na samom kraju godine Mandžo i bayernovci popeli su se na svjetski tron. A u svemu tome naš nogometaš je imao jako bitnu ulogu. Podsjetimo, u Bayern je stigao u ljeto 2012. godine kao rezervna opcija za Marija Gomeza, njemačkog turbostroja za golove, ali nakon samo nekoliko mjeseci postao je neizostavni član udarne postave Bavaraca. Do danas se Mandžo natrpao golova i u Bundesligi i u njemačkom Kupu, a svima nama će u sjećanju posebno ostati pogodak protiv Borussije Dortmund u finalu Lige prvaka. Začepio je 'đilkoš', kako ga je svojevremeno nazvao Ćiro Blažević, usta svim kritičarima koji su ga svojevremeno osporavali i podapinjali mu noge. Činjenica je da je Mandžukić od svojih početaka do danas u svakoj novoj sezoni pokazivao samo napredak. Nadamo se da neće stati na ovome, možda će se njegov vrhunac dogoditi upravo na predstojećem SP-u u Brazilu. Mario, vjerujemo u tebe!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo – hrvatska dominacija i europska blamaža

Klub Zdravka Mamića, koji još uvijek svi zovemo Dinamo, po tko za koji put zaredom osvojio je naslov prvaka Hrvatske, te također se nekoliko mjeseci poslije okitio titulom jesenskog prvaka. Dominacija Modrih u Hrvatskoj i dalje traje, a kako stvari stoje, teško da će prestati. No, za razliku od prijašnjih sezona kad bi Dinamo nakon desetak kola već stavljao jednu ruku na pokal prvaka, ove sezone hrvatska liga zasjala je u punom svijetlu. Liga 10 donijela je izuzetno zanimljivo prvenstvo u kojem se Zagrepčanima u borbi za prvo mjesto priključio sjajni mladi Hajduk, sve jača Rijeka, a Lokomotiva i Split također prikazuju sjajan nogomet. U prvenstvu svatko može iznenaditi svakog, što daje dodatnu draž natjecanju. Ipak, Dinamo je došao do krune nakon jesenskog dijela i ostavio svoje pratitelje Hajduk i Rijeku na pet bodova zaostatka. Mnogi će reći da će na proljeće Zagrepčani ipak prošetati do novog naslova, no na Poljudu i Kantridi se s time nikako neće složiti. Bit će zanimljivo, nadamo se! No, za razliku od Hrvatske u kojoj Dinamo dominira, Europa se već godinama ruga Modrima i njihovoj nemoći. Još jedna sezona, u kojoj je hrvatski prvak ponovno bio kanta za napucavanje, završena je nakon mučenja. Za razliku od prijašnjih dviju sezona kad su Dinamo u Ligi prvaka napucali europski velikani, ove godine su to učinili klubovi iz nižeg doma europskog nogometa. Austrija Beč u 4. pretkolu Lige prvaka preotela je Dinamu najelitnije natjecanje i silne milijune za kojima Mamić i danas plače, te gurnula Zagrepčane u ono slabije, u kojem se Dinamo sučelio s PSV-om, Ludogorecom i Černomorecom. Najave iz Maksimira bile su bombastične, kao i obično, najavljivalo se toliko željeno proljeće u Europi, no na kraju su Modri doživjeli pravu katastrofu. Nakon pet poraza i samo jednog remija, Dinamo je na kontu imao jedan bod i ponovno na sramotan način završio još jednu europsku priču.

Rijeka oduševila u Europi

Za razliku od Dinama, Rijeka je osvjetlala obraz hrvatskih klubova u Europi. Nakon Prestatyn Towna iz Walesa, koje su dečki s Kantride isprašili s ukupnih 8:0, te slovačke Žiline (3:2), nitko, ali baš nitko se nije nadao da bi 'ponos sa sjevera Jadrana' mogao preskočiti slavni njemački Stuttgart. U 180 minuta Rijeka je slavila s ukupnih 4:3 i prvi put se u klupskoj povijesti plasirala u skupinu Europske lige. Vitoria Guimaraes, Betis i Lyon bili su preveliki zalogaj, ali Rijeka se nije osramotila, dapače, pokazala je jako, jako puno. Uz četiri remija i samo dva poraza, Kantrida je ostala neosvojena tvrđava za sve navedene protivnike, a da je bilo malo više sreće, sjever hrvatskog Jadrana mogao je i na proljeće uživati u europskim velikanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Tudor i bili tići – napokon lijepa priča iz Splita

Lijepa priča stigla nam je i iz Splita. U posljednjih nekoliko godina Hajduk je dotaknuo samo dno. Kriva klupska politika dovela je Majstora s mora na rub srama, dodijelila mu status luzerskog kluba kojem su glavni problemi svih nedaća bili Zdravko Mamić i 'natprirodne sile'. No, Bijeli su napokon odlučili probleme pročistiti u svom dvorištu i praktički krenuti iz početka. Na mjesto trenera postavljen je Igor Tudor, ispostavilo se čovjek s vizijom i jasnom nogometnom filozofijom. Tušo je dobio isključivo golobrade mladiće iz vlastitog pogona s kojima je trebao osoviti Hajduk na noge i strpljivo krenuti postavljati temelje za neka bolja vremena. I ne samo da je uspio, Tudor je u samo jednoj polusezoni od mlade momčadi napravio ekipu koja po mnogima igra najlepršaviji i najljepši nogomet u ligi, te podigao nekoliko nogometaša koji danas vrijede i do nekoliko milijuna eura. Nastavili li uprava Hajduka vjerovati u ono što Tudor radi, Splićani bi se kroz nekoliko sezona mogli vratiti na staze stare slave. Ako ne i prije.

Navijači ispisali povijest

Do jučer je tako nešto bilo nezamislivo, nešto nemoguće, čisti SF. No, i to se dogodilo! BBB-i i Torcida ujedinili su snage i zajedno na maksimirskom Istoku popratili najveći hrvatski nogometni derbi i to bez ijednog incidenta. Navijači su nas tog 1. prosinaca napokon učinili ponosnima. Sve je počelo nakon što su HNS i Udruga prvoligaša odlučili prihvatiti model 'vaučerizacije' Zdravka Mamića, koji već dulje vrijeme vlada u Maksimiru, a sve pod izlikom sprečavanja nereda na stadionima. Ali tko, zapravo, navijaču, slobodnom građaninu ove zemlje, ima pravo zabraniti ulazak na stadion i kontrolirati njegovo kretanje? Navijači su se ujedinili protiv nogometnog 'Big Brothera', te odlučili zajedničkim snagama pružiti otpor čelnim ljudima HNS i Zdravku Mamiću, čija je odluka u najmanju ruku protuustavna. No, u jednu ruku im možemo zahvaliti jer su baš oni nehotice omogućili cijeloj sportskoj Hrvatskoj da vidi jednu povijesnu scenu. Navijači Dinama i Hajduka napokon su ujedinili hrvatski Sjever i Jug i jasno poručili kako je bitka protiv najvećeg neprijatelja hrvatskoga nogometa važnija od ponosa i vječnog rivalstva. BBB-i i Torcida, svaka vam čast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/pKpTNxb7qp8

Smrt Vlatka Markovića

Nakon dugogodišnje vladavine na čelu HNS-a, EURA 2012. u Poljskoj i Ukrajini, te naglog odlaska s mjesta predsjednika hrvatskog nogometa, u 76. godini života iznenada nas je napustio Vlatko Marković. Iako je Vlatko neosporno jedan od najzaslužnijih za uspješnu financijsku stabilizaciju HNS-a, sjajne odnose s čelnicima UEFA-e i FIFA-e te sjajne rezultate Vatrenih, mnogi mu nikad neće oprosti nebrigu prema hrvatskoj nogometnoj ligi i hrvatskim klubovima, koji su u njegovoj vladavini dotaknuli samo dno amaterizma, a on se uvijek branio da to nije briga HNS-a, nego Udruge prvoligaša. Mnogi će mu zamjeriti i podanički status spram izvršnog Dinamovog predsjednika Zdravka Mamića, kojem je u cijelom svom predsjedničkom delegiranju bio saveznik i koji ga je štitio poput ličkog medvjeda, a onda ga je u jednom trenutku sam Maminjo odlučio maknuti s vlasti kao potrošenu robu i postaviti svog novog 'pijuna' Davora Šukera. Nedugo nakon toga doznalo se da Marković nije dobro, da boluje od Alzheimerove bolesti. Kratko nakon toga dobio je upalu pluća, završio u bolnici i preminuo nakon nekoliko dana. Nekoć sjajan nogometaš, veliki trener i osporavani predsjednik HNS-a zauvijek nas je napustio 23. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štimac je bivši, Kovač odveo Vatrene na SP

Nakon EP-a u Poljskoj i Ukrajini, Slaven Bilić napustio je Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a HNS je predstavio spasitelja VatrenihIgora Štimca. Štico, do jučer najveći neprijatelj Zdravka Mamića, potpisao je ugovor s vragom i samouvjereno i krajnje bahato krenuo u avanturu života. Sve je krenulo sjajno, Štimac se unatoč neuvjerljivim igrama pravdao rezultatima. U prilog mu je išla i povijesna maksimirska pobjeda protiv Mihajlovićeve Srbije (2:0), koja je podigla Hrvatsku na noge. A onda je za njega sve krenulo po zlu. Nekoliko loših rezultata, svađa s hrvatskim navijačima i nevjerojatna bahatost hrvatskog izbornika stvorila je među Vatrenima negativnu atmosferu koja se ne pamti. Bilo je jasno da su Štimcu dani odbrojani. Nakon poraza od Škotske u posljednjoj utakmici kvalifikacijske skupine, hrvatski izbornik ponudio je mandat na raspolaganje u nadi da će ga Šuker i Mamić ipak zaštititi. No, ispostavilo se da je Štimac potpisao smrtnu presudu kojom se vrlo vjerojatno zauvijek izbrisao s hrvatske nogometne karte. Njegovo mjesto popunio je izbornik mlade reprezentacije Niko Kovač, koji je u dvije utakmice doigravanja za SP slavio protiv Islanda (ukupno 2:0) i vratio nadu i optimizam u hrvatski nogomet. U Brazilu nas očekuje spektakl i to odmah na startu. Naime, Vatreni će otvoriti SP upravo protiv domaćina Brazila, nakon čega slijede Meksiko i Kamerun. Niki Kovaču i našim nogometašima želimo puno sreće.

Joe Šimunić i najveća pogreška u životu

I kako to obično biva, nažalost, tisuće lijepih vijesti, divnih trenutaka, povijesnih scena i uspomena može zasjeniti samo jedna loša stvar. Ma koliko god Mandžukić trofeja osvojio, ma koliko god da su nas Vatreni oduševili plasmanom na SP, ma koliko god hrvatski klubovi lijepih priča ispričali, za nogometnu vijest godine pobrinuo je Josip Šimunić. Priča o australskom Hrvatu toliko je jako odjeknula u svjetskim medijima da je zasjenila sve! Podsjetimo, nakon što su Vatreni pobijedili Island u Maksimiru (2:0) i plasirali se na SP-u, u velikom slavlju Joe je od službenog spikera uzeo mikrofon i na centru travnjaka zaurlao: 'Za dom'. Oduševljena raja na tribini odgovorila je: 'Spremni'. Šimunić, vjerojatno nesvjestan svoga čina, u istom trenu osuđen od medija i svjetske javnosti, postao FIFA-in neprijatelj 'broj 1'. Nekoliko tjedana poslije svjetska krovna nogometna organizacija izrekla je brutalnu kaznu od 10 utakmica zabrane igranja za reprezentaciju kao jasno upozorenje onima koji imaju namjeru flertovati s fašizmom. Joe će svoju glupost platiti propuštanjem Svjetskog prvenstva, te će na neslavan način završiti bogatu reprezentativnu karijeru. Nadamo se da mu je na kraju ipak žao što je napravio, blago rečeno, tako glup potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo