TEORIJA ZAVJERE NA SP-U 1982.: / 'Jugoslavija je bila moćna, ali je ispala neviđenom krađom. Svijet je dugo bio u šoku poslije ovoga'

Image
Foto: Screenshot

'Da sudjelovanje Jugoslavije ponese određenu dozu teorije zavijere, pobrinulo se treće kolo u grupi'

13.6.2018.
18:00
Screenshot
VOYO logo

Sve je u znaku sutrašnjeg početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, najveće sportske priredbe uopće. Nogometni fanovi diljem svijeta željno iščekuju prve utakmice svojih ljubimaca na turniru.

SVE O HRVATSKOJ REPREZENTACIJI I SVJETSKOM NOGOMETNOM MOŽETE PROČITATI - OVDJE.

Novinari pomno prate događanja u nacionalnim taborima, seciraju momčadi, pripremne utakmice... Tako se srpski tabloid Kurir prisjetio nastupa Jugoslavije na SP-u u Španjolskoj 1982. godine, koje je ostalo upamćeno po danskom sucu Lundu Sorensenu koji je bio direktni krivac za ispadanje Jugoslavije s prvenstva...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRIMJEĆUJETE LI JEDAN DETALJ? Epic Brozo ima ‘epic fail’, Dejan Lovren ga uništava zbog toga

Jugoslavija kvalifikacije završila na prvom mjestu u grupi

Zanimljivo, Jugoslavija je kvalifikacije završila na prvom mjestu u grupi 5 ispred kasnijeg svjetskog prvaka Italije i Danske! Izbornik Miljan Miljanić i njegovi nogometaši skupili su 13 bodova iz osam utakmica, bod više u odnosu na Italiju, dok je Danska osvojila osam bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Svjetskom prvenstvu koje je obilježio legendarni Talijan Paolo Rossi, najbolji strijelac turnira, Jugoslavija je igrala u grupi pet. U prvoj utakmici protiv reprezentacije Sjeverne Irske u Zaragozi, pred 25 000 gledatelja, Jugoslavija je odigrala nulu.

'Lepršavost jugoslovenskog tima sasijekao je Sorensen'

Tri dana kasnije na stadionu "Luis Casanova" u Valenciji, poznatiji kao "Mestalla", domaći sastav Španjolske ugostio je Jugoslaviju pred 48.000 navijača. Miljanić je na teren izveo postavu: Dragan Pantelić, Nikola Jovanović, (Vahid Halilhodžić), Nenad Stojković, Ivan Gudelj, Velimir Zajec, Zlatko Krmpotić, Vladimir Petrović, Edhem Šljivo, Ivica Šurjak, Safet Sušić, Zlatko Vujović (Milos Šestić).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golom hajdukovca Ivana Gudelja Jugoslavija je povela u 10. minuti. Kurir, nadalje, objašnjava na svoj način:

"Međutim, lepršavost jugoslovenskog tima sasijekao je spomenuti Sorensen. Prekršaj Velimira Zajeca nad Alonsom, očigledno napravljen najmanje metar izvan kaznenog prostora, označen je kao jedanaesterac. Uzalud su čak i španjolski navijači protestirali, Sorensen je bio neumoljiv. Da se ne radi o slučajnoj greški, Danac je potvrdio minutu kasnije. Juanito je tukao, ali je promašio čitav gol! Međutim, Sorensen zahtijeva da se penal ponovi pod izgovorom da je Pantelić krenuo sa gol-linije prije nego se udarac izveo, iako nije ni pipnuo loptu. U drugom pokušaju Juanito je bio precizan. U teškoj, rovovskoj borbi, presudio je iskusni veznjak Enrique Saura golom sredinom drugog poluvremena", stoji u tekstu Kurira koji završava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sudjelovanje Jugoslavije ponese određenu dozu teorije zavijere, pobrinulo se treće kolo u grupi. Jugoslavija je 24. lipnja savladala Honduras i time ostavila šansu da prođe dalje. Međutim, utakmica Španjolska - Sjeverna Irska odigrana je dan kasnije i na zaprepaštenje planete Irska je slavila rezultatom 1-0, što je obje selekcije odvelo u drugu fazu".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo