Je li svijet poludio? Pa još donedavno su se tukli do iznemoglosti!

Ili je svijet poludio ili... Hrvatske navijačke skupine koje se dvadesetak godina nesmiljenom žestinom mlate postale su preko noći jedinstvene.

21.10.2013.
15:48
VOYO logo

Takvu silinu navijačkog otpora malo tko je očekivao, a u Hrvatskom nogometnom savezu ostali su zatečeni i nisu smogli snage ni reagirati na posljednje događaje. Eto, u Savezu nisu reagirali ni na postavljen natpis na zgradi HNS-a u Rusanovoj ulici. Splitska Torcida izvjesila je natpis, poruku Savezu: 'Idemo u rat!'

U čemu se sastoji navijački otpor? U slozi, zajedništvu i u dobroj organizaciji. Naime, navijačke skupine odredile su se prema uvođenju vaučera tako da će iste ignorirati, ali i dalje odlaziti na utakmice. S time da će gostujućim navijačima ulaznice kupovati navijači domicilne momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa smo svjedočili čudesnim druženjima Torcide i Bad Blue Boysa ovih dana u Splitu i Zagrebu. Na dvoboj Splita i Dinama na splitski stadion Park mladeži ušlo je stotinjak BBB kojima su ulaznice kupili pripadnici Torcide. Uzvrat je uslijedio brzo, Hajduk je gostovao u Zagrebu kod Hrvatskog dragovoljca, a BBB-i su kupili ulaznice navijačima Hajduka kojih je mnogo ušlo na stadion i skandiralo protiv HNS-a.

Ovi koji su jedni drugima davali ulaznice još donedavno su se tukli do iznemoglosti. Ruku na srce, kod nas je evidentan problem nasilja među navijačkim skupinama i od njega ne valja bježati. No, ako su navijači za svoju borbu protiv vaučera izabrali metodu u kojoj nema nasilja i nezakonitih radnji, teško ih je kritizirati ili optužiti. Prije bi se moglo reći da je HNS svojom neupućenošću ujedinio navijačke skupine protiv sebe. Dobivši na sav niz svojih neprijatelja još jednog, očito dobro organiziranog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba između HNS-a i navijačkih skupina tako je dobila jednu sasvim novu dimenziju, a čelnici Saveza konačno su mogli uvidjeti da za suparnika imaju tipove koji ne odustaju. Činjenica je da uvođenje vaučera s obavezom davanja osobnih podataka nema tradiciju u našem društvu i da velik dio ljudi koji odlazi na utakmice takav čin drži kršenjem ljudskih prava. Isto tako je činjenica da mnogi zbog tog pravila i odustaju od odlaska na utakmice, pa je tako neminovno zaključiti da je Savez zacijelo prenaglio s takvom odlukom.

U odvagivanju – navijačko nasilje s jedne strane i ljudska prava s druge strane – Savez se očito nije snašao. I pripomogao tako jedinstvu hrvatskih navijačkih grupacija, koje su čak i osmislile slogan ove svoje akcije: Naše ujedinjenje za vaše uništenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijeloj priči valja tražiti i pozitivne strane. Ta, tko je do jučer mogao uopće zamisliti druženje gorljivih Dinamovih i Hajdukovih navijača po zagrebačkim ulicama?

Hrvatsko društvo desetljećima nije riješilo problem navijačkog nasilja. Mijenjani su zakoni, osnivane komisije, održavani seminari i nakon svakog novog incidenta sve je išlo ispočetka. Do novih incidenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je borba protiv navijačkog nasilja ušla u pat-poziciju. Navijači se protiv onih koji se bore protiv njihovog nasilja odupiru – nenasiljem i suradnjom. Svijet je poludio ili...

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo