hnl

Je li svijet poludio? Pa još donedavno su se tukli do iznemoglosti!

Ili je svijet poludio ili… Hrvatske navijačke skupine koje se dvadesetak godina nesmiljenom žestinom mlate postale su preko noći jedinstvene. Doslovce, kao mušketiri, složne, svi za jednog i jedan za sve, hrvatske navijačke grupacije pružile su otpor Hrvatskom nogometnom savezu koji je uveo pravilo o uvođenju vaučera za gostujuće navijače.

Takvu silinu navijačkog otpora malo tko je očekivao, a u Hrvatskom nogometnom savezu ostali su zatečeni i nisu smogli snage ni reagirati na posljednje događaje. Eto, u Savezu nisu reagirali ni na postavljen natpis na zgradi HNS-a u Rusanovoj ulici. Splitska Torcida izvjesila je natpis, poruku Savezu: ‘Idemo u rat!’

U čemu se sastoji navijački otpor? U slozi, zajedništvu i u dobroj organizaciji. Naime, navijačke skupine odredile su se prema uvođenju vaučera tako da će iste ignorirati, ali i dalje odlaziti na utakmice. S time da će gostujućim navijačima ulaznice kupovati navijači domicilne momčadi.

Pa smo svjedočili čudesnim druženjima Torcide i Bad Blue Boysa ovih dana u Splitu i Zagrebu. Na dvoboj Splita i Dinama na splitski stadion Park mladeži ušlo je stotinjak BBB kojima su ulaznice kupili pripadnici Torcide. Uzvrat je uslijedio brzo, Hajduk je gostovao u Zagrebu kod Hrvatskog dragovoljca, a BBB-i su kupili ulaznice navijačima Hajduka kojih je mnogo ušlo na stadion i skandiralo protiv HNS-a.

Ovi koji su jedni drugima davali ulaznice još donedavno su se tukli do iznemoglosti. Ruku na srce, kod nas je evidentan problem nasilja među navijačkim skupinama i od njega ne valja bježati. No, ako su navijači za svoju borbu protiv vaučera izabrali metodu u kojoj nema nasilja i nezakonitih radnji, teško ih je kritizirati ili optužiti. Prije bi se moglo reći da je HNS svojom neupućenošću ujedinio navijačke skupine protiv sebe. Dobivši na sav niz svojih neprijatelja još jednog, očito dobro organiziranog.

Borba između HNS-a i navijačkih skupina tako je dobila jednu sasvim novu dimenziju, a čelnici Saveza konačno su mogli uvidjeti da za suparnika imaju tipove koji ne odustaju. Činjenica je da uvođenje vaučera s obavezom davanja osobnih podataka nema tradiciju u našem društvu i da velik dio ljudi koji odlazi na utakmice takav čin drži kršenjem ljudskih prava. Isto tako je činjenica da mnogi zbog tog pravila i odustaju od odlaska na utakmice, pa je tako neminovno zaključiti da je Savez zacijelo prenaglio s takvom odlukom.

U odvagivanju – navijačko nasilje s jedne strane i ljudska prava s druge strane – Savez se očito nije snašao. I pripomogao tako jedinstvu hrvatskih navijačkih grupacija, koje su čak i osmislile slogan ove svoje akcije: Naše ujedinjenje za vaše uništenje.

U cijeloj priči valja tražiti i pozitivne strane. Ta, tko je do jučer mogao uopće zamisliti druženje gorljivih Dinamovih i Hajdukovih navijača po zagrebačkim ulicama?

Hrvatsko društvo desetljećima nije riješilo problem navijačkog nasilja. Mijenjani su zakoni, osnivane komisije, održavani seminari i nakon svakog novog incidenta sve je išlo ispočetka. Do novih incidenata.

Sada je borba protiv navijačkog nasilja ušla u pat-poziciju. Navijači se protiv onih koji se bore protiv njihovog nasilja odupiru – nenasiljem i suradnjom. Svijet je poludio ili…

Povratak na Net.hr