FUNTA PO FUNTA

IZNOS ĆE VAS ŠOKIRATI: Evo koliko su engleski klubovi potrošili u 2015.

Nakon zaključenog ljetnog prijelaznog roka, zbrajaju se iznosi koje su engleski klubovi potrošili u 2015. Zna se da Premier liga najbolje plaća, a tamošnji su klubovi po prvi put “okrenuli” čak milijardu funti u jednoj godini.

Zbrojena su dva prijelazna roka, u siječnju je potrošeno 130 milijuna, da bi na ljeto premierligaši “spiskali” 870 milijuna. Točno milijardu funti, što je iznos koji se piše s devet nula.

Od tv-prava zaradit će više od pet milijardi

To je četiri posto više nego godinu prije, kad je potrošeno 965 milijuna. I može im se, jer će od tv-prava koje je Premier liga prodala Sky Sportsu i BT Sportsku zaraditi čak 5,136 milijardi funti za razdoblje od 2016. do 2019. godine. Nije da su engleski klubovi i prije bili siromasi, a njihova liga trenutačno uživa ugovor vrijedan tri milijarde funti.

Otkako je uveden sadašnji sustav prijelaznog roka, od 2002. godine, momčadi iz Premier lige potrošili su 7.3 milijarde funti. Troši se sve više. Ove godine rekord drži transfer Kevina De Bruynea iz Wolfsburga u Manchester City vrijedan 55 milijuna funti. “Građani” drže i drugo mjesto na ljestvici jer su Liverpoolu za Raheema Sterlinga platili 49 milijuna.

Za mladog Francuza Martiala Manchester United je službeno platio 36 milijuna, a s bonusima, taj bi ugovor mogao narasti čak do 58 milijuna funti.

Serie A “jača” od Primere

Iza Premier lige je Serie A s potrošenih 405 milijuna funti, slijedi španjolska Primera s 400 milijuna, zatim Bundesliga s 290 i francuska Ligue 1 s 220 milijuna funti utrošenih na pojačanja u 2015. godini.

 

Povratak na Net.hr