'Niko Kovač je preporodio Hrvatsku!? Ma lažemo sami sebe!'

'Ja sam rekao još prije prvenstva da će Hrvatska ispast' u prvom krugu, a ne sad kad je lako bit' general nakon svega. Pa su mi po portalima govorili svašta, da sam senilan i tako dalje.

27.6.2014.
7:00
VOYO logo

Puno je žaljenja u riječima Ivana Katalinića, koji je za Sportski.net analizirao neke od propusta struke hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Tako smo i 2002. godine u Japanu lako mislili da ćemo proći Meksiko. Meksiko je dobra ekipa što je pokazao i protiv Brazila. A onda mi danima pričamo da smo kao dobro igrali protiv Brazila. Ma mi se cijelo vrijeme zavaravamo. Pa se stalno uspoređujemo s 1998. godinom kad smo osvojili broncu, a to je suludo. I na svako prvenstvo na koje idemo, mi mislimo 'sad ćemo ponovit' 98'. Pa mi smo tada imali igrače koji su igrali u jugoslavenskoj ligi, koji su bili juniorski prvaci svijeta! A to se, ajmo reći, tako i namjestilo, to se tako desi jednom u 50 godina. Ali tada su momčadski duh i kvaliteta igrača bili presudni.

Ima Hrvatska i danas kvalitetne igrače... Ma je, ali ja slušam te priče 'Modrić igra u Realu, Mandžukić igra u Bayernu, Rakitić ide u Barcelonu'... Pa ljudi moji, nama treba kolektiv. Oni jesu meštri, ali ne ide to tako. Pitanje je dokle će i ovako ići. Jer kad vam dođe jedna ovako organizirana ekipa, onda se sve vidi. Chicharito Meksiku sjedi na klupi, razumite?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aludirate na propuste izbornika? Prva i osnovna stvar je izbornik. Meni je to neugodno govorit', jer kad nešto kažeš, onda kažu da si ljubomoran, ali mi u zadnjih osam godina uvijek imamo izbornika koji nema 10 utakmica iskustva, koji nije nikoga ozbiljnog vodio. Prema tome, mi stalno upadamo u svoju istu klopku, a onda tražimo krivca u drugima.

//cdn.playwire.com/bolt/js/embed.min.js

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako objašnjavate to da je 1998. godine Ćiro Blažević mogao zvati vas i Branka Ivankovića za pomoćnike, a ni Štimac ni Kovač se nisu odlučili udružiti s nekim iskusnijim na klupi, radi eventualne širine opcija, boljeg rezultata... Pa ni Bilić nije. A pazite ovo... Ćiro je mene ničim izazvan zvao u trećem mjesecu 1998. bez da je za mene itko lobirao, išta. Bilo je samo: 'Sine ti meni trebaš, bi li išao s nama?'. On je tad imao Marijana Vlaka za trenera golmana, tako da sam se ja čak i iznenadio zašto me je zvao. Istina, bio sam dvije godine prije s njim na Europskom prvenstvu, i mi smo se uvijek borili jedan protiv drugog tih godina, on u Dinamu, ja u Hajduku. A ovi nikad nisu vodili 10 donekle ozbiljnih utakmica, i idu sami. Pa znate li vi što znači ići na Svjetsko prvenstvo? Kovač je dobro vodio mladu reprezentaciju, i bio je na dobrom putu, ali taj put je prekinuo. Pa oni su mogli povest' nekog iskusnijeg, barem pitat' za savjet. A ne odjednom: Niko Kovač je preporodio Hrvatsku!? Ma lažemo sami sebe!

Koje je vaše mišljenje o izboru igrača i taktike u ključnoj utakmici protiv Meksika? Na kraju je ispalo da Kovač nije našao pravog igrača upravo za tu svoju legendarnu poziciju zadnjeg veznog? Niko sada kaže da nije imao zadnjeg veznog. Pa zašto je onda uopće vodio Vukojevića kad mu nije odigrao ni minute, a fali nam igrač na toj poziciji? A drugo, on priča o Pranjiću, koji nije bio u reprezentaciji dvije godine, koji je govorio da nema on šta igrati u istoj reprezentaciji sa Sammirom, i onda u glavnoj utakmici igra na poziciji zadnjeg veznog? Tako da su neke stvari tu nepojmljive. Ili da Brozović debitira na Svjetskom prvenstvu!? Ma dajte, molim vas, to su smiješne stvari. Ja znam da je ovo sve biznis, i tako dalje, ali ne može se onda glumit' da smo tako ozbiljni, kad s druge strane radimo neozbiljne stvari. Mi smo tu zaradili, ali i izgubili osam milijuna eura! I na kraju krajeva, nije Brozović taj koji bi mogao pokrit' tu kritičnu poziciju zadnjeg, nego Ademi. E, ali on nije ni išao u Brazil! Previše je tu nelogičnosti bilo... Zašto nismo igrali 3-5-2 protiv Meksika? To je klasična škola u Hrvatskoj, uvijek smo u toj formaciji bili najjači. A Meksiko mu je stvoren da igramo 3-5-2. Kažem, nije ovo nikakva katastrofa, dobro je i da smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo i ne bih htio biti previše kritičan, ali bilo je previše očitih nelogičnosti za nešto više od ovoga što smo napravili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo