IL GRANDE TORINO: / Italija se prisjeća tragične nesreće jedne od najboljih momčadi s Čizme

Image
Foto: AFP

Obilježava se godišnjica jedne od najvećih sportskih tragedija u Italiji

4.5.2019.
14:02
AFP
VOYO logo

Ovoga vikenda Italija se prisjeća jedne od najvećih sportskih tragedija koja se dogodila 4. svibnja 1949. godine kada je u zrakoplovnoj nesreći poginula čitava momčad Torina, tada najjače momčadi na Apeninskom poluotoku.

Torino je nakon II. svjetskog rata bio vladar Italije sa četiri uzastopna naslova prvaka (1946, 1947, 1948, 1949). Odigrali su 93 utakmice bez poraza na domaćem stadionu, a priča se završila u zrakoplovnoj nesreći u kojoj je poginula cijela momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragedija se dogodila 4. svibnja 1949. na povratku s prijateljske utakmice iz Portugala. Zbog magle i smanjene vidljivosti zrakoplov je udario u zid bazilike Superga na brdu iznad grada. Poginula je 31 osoba, 18 igrača, te klupski dužnosnici, novinari i osoblje.

Jedini nogometaš koji je preživio bio je Sauro Toma, koji nije putovao zbog ozljede koljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili smo kao braća. Sjećam se svega, kao da se jučer dogodilo. Želio sam odjuriti na planinu kako bi pomogao, ali me nisu pustili da ne vidim ostatke svojih suigrača," kazao je u jednom od razgovora Toma koji je preminuo u travnju prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sahrani se okupilo oko pola milijuna ljudi, a Torino je te godine bio prvak Italije što mu je bila četvrta titula u nizu, te šesta ukupno. Posljednja četiri kola prvenstva Torino je odigrao s juniorskom momčadi, a suparnici su iz respekta prema klubu i žrtvama na travnjak također poslali juniorske postave.

'Junaci su besmrtni'

Torino se od toga nikada nije oporavio te je kasnije osvojio još samo jedan naslov prvaka (1976).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Junaci su uvijek besmrtni," napisao je legendarni vratar talijanske reprezentacije i najvećeg gradskog suparnika Juventusa Gianluigi Buffon.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo