Hrvatska ima svjetsku zvijezdu koju malotko zna!

Samo poznavatelji malog nogometa znaju kakvu vrijednost hrvatski sport ima u mladom Dubrovčaninu Dariju Marinoviću.

1.2.2012.
19:44
VOYO logo

Sjajno je za Hrvatsku počeo dugo najavljivani FUTSAL EURO 2012., malonogometno Europsko prvenstvo koje pod okriljem UEFA-e ove godine organizira Hrvatska.

Naši su momci predvođeni izbornikom Matom Stankovićem napravili iznenađenje i pred 8.000 gledatelja u Spaladium Areni pobijedili favoriziranu Rumunjsku s 2:1, a osim uzbuđenja na kraju susreta, atmosferu je svojim sjajnim potezima dizao i mladi Dario Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su čuli za mladog nogometaša Brodosplita, nisu se možda toliko iznenadili, ali jedan od pet najboljih mladih nogometaša svijeta, kako ga je nazvao naš izbornik Mato Stanković, ponovno je dokazao da je nogometni čarobnjak, već u 21. godini. Dečko, jednostavno, s loptom radi čuda i oduševljava sve oko sebe.

"Da, a ono što je igrao protiv Rumunjske uopće nije njegova prirodna pozicija. On je inače bočni igrač, a ja ga zbog manjka vrhunskih igrača moram rotirati i stavljati na to mjesto lutajućeg pivota, što je on u drugom poluvremenu radio perfektno. Čujte, Dario je igrač koji sada na tržištu vrijedi minimalno 300.000 dolara. On još uvijek igra za Brodosplit, ali gdje god odemo vani, dobije ponudu. Tko god ga vidi, želi ga kupiti. Bili smo u Iranu, dobio je ponudu da dođe igrati u iransku ligu, tako je bilo i u Azerbejdžanu, Španjolci ga također traže, on je danas među pet najboljih mladih igrača svijeta. Polivalentan je, može sve odigrati", izjavio je za Sportski.net izbornik Hrvatske Mato Stanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimalo nas je njegovo mišljenje o tome kako bi se Dario snašao u velikom nogometu.

"On je trenirao veliki nogomet u GOŠK-u u Dubrovniku, to je treća, četvrta liga, ali je bio jako pametan i prešao je u Nacional, igrati mali nogomet. Mislim da mu je to bio najbolji životni potez. Mislim da bi on možda mogao igrati veliki nogomet, ali ne na ovom nivou, u svakom slučaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split je već u prvom danu EURO-a srušio rekord posjećenosti jedne utakmice. Europska prvenstva u futsalu održavaju se od 1996. godine, a dosadašnji rekord na jednoj utakmici bio je 7.500 gledatelja, i to 1999. godine u Španjolskoj. Utakmicu Hrvatske i Rumunjske u utorak gledalo je u Spaladium Areni 8.000 ljudi. Mislite da unatoč zapanjujućoj tehnici i brzini ne bi bio ovako uspješan?

"Iskreno, ne vjerujem, to je sasvim druga priča".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čemu je najveća razlika, Dario djeluje fantastično u dvorani?

"Prvo, ovo je mali prostor, on je tu kralj. Pitanje je kako bi se snašao na velikom terenu, ovdje izgleda jako, moćno, a tamo s dva faula... ne znam. Ovdje je praktički zaštićen pravilom 'pet prekršaja'. S druge strane, ima veliku promjenu ritma… Pitanje je, ne bih ja sada htio gatati, možda bi on čak mogao I biti čak prvoligaški igrač u velikom nogometu, ali sumnjam da bi mogao baš ovako igrati i da bi mogao postići ono što će vjerojatno postići u malom nogometu", izjavio je Stanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o hrvatskom putu na EURO-u, zanimljivostima iz našeg stožera, subotnjoj utakmici sa Češkom i ostalim čudima futsala čitajte u četvrtak, u ovotjednom razgovoru Jedan na jedan s Matom Stankovićem, čovjekom koji je u godinu dana preporodio našu reprezentaciju.

Na Europskom prvenstvu u futsalu kojem je domaćin Hrvatska u srijedu su odigrane prve utakmice u skupinama C i D. Italija je u Spaladium Areni s 3:1 svladala Tursku, dok je Portugal u zagrebačkoj Areni bio bolji od Azerbajdžana s 4:1...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijani, europski prvaci iz 2003. godine, slavili su dvama pogocima Luce Ippolitija i jednim Gabriela Lime. Imali su "azzurri" premoć na terenu, čak 20 udaraca prema vratima u odnosu na šest turskih, no ipak su morali stizati zaostatak budući da su Turci, debitanti na europskim smotrama, poveli već u drugoj minuti golom Yasina Erdala. Italija je, očekivano, do kraja uspjela pronaći put do pobjede. Ippolito je izjednačio u sedmoj minuti, potom u 30. donio vodstvo svojoj momčadi, da bi Lima zaključio priču u 37. minuti. Portugal je u Zagrebu već nakon tri i pol minute vodio s 2-0 nakon pogotka Cardinala i autogola Felipea. Rajab Farajzade je u sedmoj minuti smanjio na 2-1, ali pokazalo se da je to bio jedini gol Azerbajdžana u srijedu. Portugalci su do kraja učinili svoju pobjedu uvjerljivijom zahvaljujući zgodicima Marinha u 26. i Ricardinha u 38. minuti.

EP u futsalu, 1. kolo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina C Italija - Turska 3-1 (Ippoliti 7, 30, Lima 37 / Erdal 2)

Skupina D Portugal - Azerbajdžan 4-1 (Cardinal 3, Felipe 4 - ag, Marinho 26, Ricardinho 38 / Farajzade 7)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo