HRVATSKA LOVI IZJEDNAČENJE U MEĐUSOBNIM SUSRETIMA: / Englezi imaju pobjedu prednosti

Image
Foto: AFP

Gordi Albion zasad je uspješniji u međusobnim susretima s Hrvatskom

12.10.2018.
8:00
AFP
VOYO logo

Susret hrvatske i engleske nogometne reprezentacije u petak na praznoj Rujevici bit će deveti međusobni ogled "Vatrenih" i "Gordog Albiona". Za sada su uspješniji Englezi koji imaju četiri pobjede, Hrvatska je ostvarila tri, dok je jedna utakmica završila neodlučenim rezultatom.

Međutim, sigurni smo kako bi Englezi mijenjali sve svoje pobjede za trijumf u nedavnom polufinalu svjetskog prvenstva u Moskvi u kojem su Dalićeve trupe slavile sa 2-1 i zaustavile engleski san o novoj svjetskoj kruni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ENGLEZI NA RUJEVICI TRAŽE REVANŠ ZA POLUFINALE: /

Southgate pozvao tri tinejdžerske senzacije, nema nekoliko stožernih igrača

Image
ENGLEZI NA RUJEVICI TRAŽE REVANŠ ZA POLUFINALE: /

Southgate pozvao tri tinejdžerske senzacije, nema nekoliko stožernih igrača

Hrvatski navijači još uvijek pamte i pobjedu na Wembleyju 3-2 u kvalifikacijama za europsko prvenstvo 2008. u Austriji i Švicarskoj, ali i dva teška poraza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Croatia's forward Mario Mandzukic celebrates at the end of the Russia 2018 World Cup semi-final football match between Croatia and England at the Luzhniki Stadium in Moscow on July 11, 2018. (Photo by YURI CORTEZ / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

Velika pobjeda u Rusiji

Samouvjereni, gotovo bahati Englezi su uoči polufinalnog sraza na Lužnikiju otpisali "umornu i neuvjerljivu Hrvatsku". "Nogomet dolazi kući!", "Ništa vas ne treba brinuti,", "Dajte nam tu Hrvatsku" sami su neki od naslova koji su vrištali s nasovnica engleskih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, buđenje je bilo grubo i okrutno. "Gordi Albion" je poveo u petoj minuti sjajnim pogotkom Kierana Trippiera iz slobodnog udarca, uzvratio je Ivan Perišić u 68. minuti, a ludilo među hrvatskim navijačima izazvao je Mario Mandžukić pobjedničkim golom u 109. minuti. Veličanstvena Hrvatska je ušla finale SP-a, a nogomet se nije vratio kući, već Englezi.

Bilo je to četvrto uzastopno polufinale koje su Englezi izgubili na velikim natjecanjima. Crnu seriju su započeli u polufinalu EP-a 1968. godine izgubivši od Jugoslavije (0-1), potom su poraženi u polufinalu SP-a 1990. od Njemačke, te u polufinalu EP-a 1996. i to oba puta na jedanaesterce, te od Hrvatske u polufinalu ovogodišnjeg SP-a u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

England's coach Gareth Southgate (L) consoles England's defender Ashley Young after the Russia 2018 World Cup semi-final football match between Croatia and England at the Luzhniki Stadium in Moscow on July 11, 2018. - Croatia will play France in the World Cup final after they beat England 2-1 in extra-time on Wednesday thanks to a Mario Mandzukic goal in the second period of extra-time. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

Bilićeve pobjede

Hrvatska je dvije velike pobjede protiv Engleza ostvarila i u kvalifikacijama za EP 2008. godine pobijedivši u Zagrebu 2-0, a na Wembleyju 3-2 čime smo 'Gordom Albionu' zatvorili vrata nastupa u Austriji i Švicarskoj.

Hrvatska je i prije londonskog susreta izvadila vizu za EP, dok je Englezima trebao bod. No, izbornik Slaven Bilić i njegovi odabranici nisu imali milosti. Bila je to jedna od najvećih hrvatskih pobjeda u povijesti, a strijelci su bili Kranjčar (8), Olić (14) i Petrić (77), a za domaćine Lampard (56-11 m) i Crouch (65). Bilić je bio na hrvatskoj, a Steve McClaren engleskoj klupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleski mediji su nakon te utakmice 'razapeli' McClarena, a dobio je i nadimak "Wally with the Brolly" jer je utakmicu vodio s velikim kišobranom u ruci. Hrvatska je slavila i u prvom susretu tih kvalifikacija igranom u Zagrebu. Susret je obilježio vratar engleske vrste Paul Robinson koji je promašio povratnu loptu Garyja Nevillea koja je potom ušla u prazan gol. Hrvatska je slavila sa 2-0 uz golove Eduarda (60) i Garyja Nevillea (68-autogol).

Ždrijeb je spojio Hrvatsku i Englesku i u kvalifikacijama za SP 2010. Prva utakmica u Zagrebu donijela nam je težak poraz 1-4. Engleze je preuzeo Fabio Capello, dok je na hrvatskoj klupi i dalje sjedio Slaven Bilić. Strijelci za 'Gordi Albion' bili su Walcott (26, 59, 82) i Rooney (63), a za nas Mandžukić (78). Robert Kovač je dobio crveni karton. Bio je to prvi hrvatski poraz kod kuće nakon 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Croatian football manager Slaven Bilic (L) speaks with player Ivica Olic as they play against England in a Group E Euro 2008 Qualifying game at Wembley, in north London, 21 November 2007. AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP)

Neugodna sjećanja

Uzvrat je bio u Londonu, a Engleska je slavila 5-1 što je do nedavnog susreta sa Španjolskom bio naš najteži poraz u povijesti. Dvostriki strijelci bili su Lampard (7-11 m, 59) i Gerrard (18, 66), jednom je mrežu Runje pogodio Rooney (77), dok je jedini strijelac za Hrvatsku bio Eduardo (71).

Prvu međusobnu utakmicu igrali smo uoči EP '96, a prijateljski susret u Londonu završio je bez pogodaka. Igralo se na starom Wembleyju, a briljirao je Marijan Mrmić s nekoliko sjajnih obrana. Hrvatsku je vodio Miroslav Blažević, a Engleze Terry Venables.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dvoboj također je bio prijateljski, a Englezi su slavili na stadionu Portman Road u Ipswichu 3-1. Strijelci za 'Tri lava bili su Beckham, Owen i Lampard, dok je za hrvatsku vrstu pogodak postigao Ivica Mornar. Na hrvatskoj klupi sjedio je Otto Barić, a engleskoj Sven-Goran Eriksson.

Prva službena utakmica između ovih dviju reprezentacija odigrala se na EP 2004. u Portugalu, i to na stadionu Luz u Lisabonu. Bio je to dvoboj trećeg kola koji je odlučivao o prolazu u četvrtfinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je povela već u petoj minuti golom Nike Kovača, no Englezi su okrenuli rezultat golovima Scholesa (40) i Rooneyja (45, 68). Igor Tudor smanjio je na 2-3 u 73. minuti, no sve dvojbe oko pobjednika je razriješio Frank Lampard u 78. minuti. Nakon tog poraza Hrvatska se oprostila od EP-a. Momčadi su ponovo predvodili Barić i Eriksson.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo