Ovu pricu jos niste culi: Hrvat moze nastaviti bizarno prokletstvo

Prosle su 52 godine otkako je portugalska Benfica osvojila posljednji europski trofej, odnosno otkako ju je legendarni madarski trener Bella Guttmann "prokleo" za narednih 100 godina.

13.5.2014.
12:09
VOYO logo

Postoje dvije verzije ove price, no ona najpopularnija glasi da je Guttmann, na svom odlasku iz kluba 1962. godine, rekao da Benfica "u narednih 100 godina nece osvojiti europski trofej". Druga verzija glasi da je rekao da nijedan portugalski klub nece ponoviti njegov uspjeh osvajanja dva uzastopna europska naslova.

Razlog zbog kojeg je Guttmann napustio lisabonski klub je neisplaceni bonus za osvajanje dvije europske krune, a to je, ukoliko vjerujete u urbane legende, ocito velika pogreska koju je Benfica napravila. Naime, portugalski je klub nakon toga zaigrao u cak sedam finala (pet puta u Ligi prvaka i dva puta u UEFA Cupu) i svaki je put porazen!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guttmann je, za one koji ne znaju, bio kontroverzna osoba, koja je obozavala biti u centru paznje sa svojim izjavama bez imalo "dlake na jeziku". Madar nikada nije provodio vise od dvije godine u istom klubu, pa ih je tako u 22 godine svoje trenerske karijere promijenio cak 18!

Guttman je, spomenimo, ostao zapamcen po nekoliko bizarnih nacina na koje je napustao klubove u kojima mu se vise nije svidjelo raditi. Primjerice, u rumunjskom Ciocanulu, gdje je Madar umjesto place dobivao povrce kao kompenzaciju, predsjednik kluba je mislio da moze utjecati na pocetni sastav momcadi na sto mu je Guttmann odgovorio: "Imas trenerske osnove. Sretno!" i potom napustio svlacionicu, te ujedno i klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/YjrgeClBNoo

U Kispestu, najvecem madarskom klubu u razdoblju nakon II. Svjetskog rata, Guttmann se sukobio s legendarnim Ferencom Puskasem, cijeg je oca naslijedio na trenerskoj klupi. Puskasa su tada nagovarali da ignorira takticke upute madarskog stratega, nakon cega se Guttmann zaputio na tribine, odgledao susret do kraja, te nakon toga sjeo na tramvaj i nestao zauvijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbizarniji incident dogodio se 1955. godine u Milanu, koji ga je otpustio u trenutku kada je bio vodeci klub na prvenstvenoj ljestvici, te je igrao jedan od najljepsih nogometa u svijetu. Guttmann je nakon otkaza izjavio: "Dobio sam otkaz iako nisam ni kriminalac, ni homoseksualac".

Guttmann je preminuo prije gotovo 33 godine, no njegovo "prokletstvo" i dalje zivi. Mogu li Jorge Jesus i Benfica ove srijede prekinuti to "prokletstvo" koje je na njih bacio Guttmann, te za cije se ukidanje na njegovom grobu molio i nedavno preminuli Eusebio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret Benfice i Seville, koju ce kao kapetan predvoditi nasIvan Rakitic u Torinu zapocinje u srijedu u 20:45 sati.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo