Hajduk je nadigrao Dinamo, ali je izgubio zbog 'Šimunićeva poučka'

Ne može se promašiti toliko izglednih prilika i ipak pobijediti

05.12.2015., stadion u Maksimiru, Zagreb - Prva HNL MAXtv liga, 19. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk. Tino-Sven Susic, Marko Rog, Jefferson de Jesus Santos, Domagoj Antolic. 
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Prije dvije godine, dva mjeseca i dvadeset i dva dana Hajduk je posljednji put pobijedio Dinamo. Na Poljudu je bilo 2-0, oba je puta zabio 18-godišnji tić Mario Pašalić, a u moru floskula o dišpetu, ostavljanju srca na terenu, većoj želji za pobjedom i dvanaestom igraču najbolju je analizu derbija odmah po izlasku s terena dao Josip Šimunić.

Gledajući unatrag, nismo tada mnogo znali o Joeu. Tek dva mjeseca kasnije upoznat će javnost sa svojim strastvenim hobijima – poviješću i operom – a malo tko je naslućivao da se u njemu krije trenerski gen. No, možda je upravo to minuciozno zapažanje bila prva naznaka koju su, srećom, zamijetili u HNS-u i kasnije ga vizionarski imenovali jednim od izbornikovih pomoćnika, čak i bez odgovarajućeg stručnog obrazovanja.

“Hajduk je zabio dva gola“, pronicljivo je upozorio tadašnji Dinamov kapetan, “a to ti nekad može bit razlika u nogometu.“

Sedmorica u sastavima kao i prije dvije godine

Prošlo je vrijeme, čak 18 nogometaša koji su igrali tu utakmicu nije više tu: otišli su Halilović i Pašalić, Sammir i Maloča, Sandomierski i Bukva, profesor Ivanković i Uno di noi Tudor.

 Junior Fernandes
Junior Fernandes PIXSELL

U ovom zadnjem derbiju ‘ponovili’ su se samo Pinto, Soudani i Fernandes za Dinamo, a Kalinić, Milović, Sušić i Maloku za Hajduk. Rivali su u međuvremenu imali još 12 međusobnih susreta, među kojima smo vidjeli prekinuti, neodigrani, ludi preokret, sudačku krađu i deklasiranje, ali nijednom više pobjedu Splićana.

Ususret derbiju, službeni se Maksimir narugao kmečavcima s juga taksativno zbrojivši razliku u prvenstvenim bodovima unatrag cijelog desetljeća i suvereno omalovaživši suparničke šanse, ali ne uzevši u obzir da ih u prethodna dva derbija ove sezone nisu uspjeli nadigrati.

Hajduk svaki put izgleda sve bolje protiv Dinama

Nisu to uspjeli ni ovaj put, a to više ne može biti slučajno – štoviše, subotnji je derbi pokazao da Hajduk svaki put sve bolje izgleda protiv Dinama i da prvak više nema uporišta za računati na bodove protiv njega, čak ni u vlastitoj kući i pred ‘svojim navijačima’.

Teško se sjetiti kad je Hajduk zadnji put ovako nadigrao Dinamo u gostima – a nadigrao ga je jedini ove sezone, premda su u Zagrebu gostovali i Arsenal i Olympiakos. Imao je znatno bolje prilike i domaće je u nekoliko navrata spašavao vratar Eduardo.

Zar je to ta dominacija o kojoj modri trube kad tvrde da se nemaju zašto posebno pripremati za bijele?

E, ali Dinamo je pobijedio. Golom na smiraju utakmice, slično kao i u ožujku prošle sezone kad im je Machadov volej u 94. minuti donio bod na Poljudu.

Dinamo opet nije pokazao nikakvu ideju

Dojam će, kao i tada, ostati ostavljen na oltaru Njegova Veličanstva Rezultata, zaboravljen do sljedećeg derbija i dinamovci će pričati o tome kako su napadali, dominirali u posjedu i – ono omiljeno – “pokazali karakter“.

A ono što bi trebali jest upitati se kako to da jednu ‘smiješnu’ momčad s kojom se izruguju ne mogu slomiti igrom, taktikom ni individualnom kvalitetom, nego tek sretnim stjecajem okolnosti…

PXL_051215_12342527

Još jednom, već treći put ove sezone, Dinamo nije pokazao nikakvu ideju niti plan kako napasti Hajduk i gdje stvoriti višak, oslanjajući se tek na individualne bljeskove kao što to obično radi protiv suparnika u HNL-u.

Nedostatak Ademija bio je bolno očigledan

Gosti su ga prilično jednostavno neutralizirali plitkim presingom i kompaktnim blokom u 4-5-1 na svojoj polovici terena; nedostatak Ademija bio je bolno očigledan osobito u fazi napada, s ogromnim prostorom između zadnje linije i prednjeg dijela veze, u koji su se gurali i Antolić i Machado. Dinamo je imao posjed, ali ne i rješenja što s njime napraviti. Henriquez se praktično nije ni sastao s loptom.

U drugom dijelu posve je popustila i kompaktnost obrambenog bloka, pa su hajdukovci u samo par dodavanja stizali na rub domaćeg kaznenog prostora i u krilo nesinkronizirane suparničke obrane, gdje su konstantno djelovali opasno – osobito kad se Vlašić našao na lijevom krilu, a Pinto stao drastično kasniti s vraćanjem.

Eduardov koncentrirani nastup

Ali sve dobro što je Hajduk radio organiziranim izlascima u tranziciju i mijenjanjem mjesta u prednjoj liniji, nije mogao materijalizirati – što zbog Eduardova koncentriranog nastupa, što zbog vlastitih realnih nedostataka.
Joško Vlašić jednom je rekao da je Nikoli “gol u krvi“, jer je i prije nego što je počeo trenirati s nekim nogometnim klubom “postigao oko 30 tisuća golova“ igrajući s ocem.

Bencun i Eduardo
Bencun i Eduardo PIXSELL

Možda, ali ove natjecateljske sezone na kontu ima tek dva pogotka u 26 nastupa za Hajduk. Momčad nasušno treba njegove golove – što nije lako, budući da je stalno prisiljen igrati u isturenoj ulozi, umjesto na krilu ili iza centarfora, gdje jedan-na-jedan uvijek može stvoriti višak.

Hajduku nedostaje pravi napadač

Kao što Dinamo u zimskom prijelaznom roku naprosto mora kupiti zamjenu za Ademija ili promijeniti način igre, jer bi u suprotnom čak i obrana naslova mogla doći u pitanje, tako i Hajduk mora dovesti barem jednog pravog napadača – pa i dvojicu ako nije posve siguran da će Ohandza biti spreman na proljeće. S Kameruncem bi, dojam je, Hajduk gotovo sigurno dobio ovu utakmicu.

Pohvalno je i maštovito ono što je Damir Burić uspio iskemijati s momčadi bez napadača, ali nije i dovoljno: Hajduk premalo zabija. Vlašić krupnim koracima napreduje u razvoju, postaje odličan igrač, ali previše rijetko i premalo precizno puca; napad se krpa s Bencunom i Tudorom, veznjaci pridonose iz drugog plana, ali nije to – to. Ne može se promašiti toliko izglednih prilika protiv Dinama i još uvijek pobijediti.

Luzerski je vaditi se na suce nakon toliko promašaja

Suđenje je posebna priča. Ono je uvijek više-manje takvo u ligi koju kontrolira ono što, u nedostatku boljeg termina, možemo jedino nazvati riječima bivšeg predsjednika države – “mala mafija“. OK, nije bio korner kod prvog Dinamova gola, Jefferson nije trebao dobiti drugi žuti, Hajdukovcima je općenito podijeljeno previše kartona u posve korektnoj utakmici s malo prekršaja, a dinamovcima premalo… Ali luzerski je ponovno se na to vaditi nakon što si promašio svoje šanse.

Dinamo je zabio dva gola, Hajduk samo jedan. A to vam, dragi hajdukovci – pa zna valjda Joe o čemu priča – može ponekad bit razlika u nogometu.