PAD BIVŠEG KAPETANA

HNS PODRŽAO SRNU: ‘Darijo je čovjek iznimna karaktera. Vjerujemo da će dobiti najtežu borbu svoje karijere’

Hrvatski nogometni savez (HNS) oglasio se priopćenjem nakon što je bivši kapetan Vatrenih Darijo Srna priznao da je pao na doping-testu.

Srna je u petak potvrdio da je obaviješten kako je u njegovom uzorku od 22. ožujka, uzetom izvan natjecanja, pronađena nedozvoljena supstanca. Dodao je kako se povukao iz svih natjecanja dok ne završi pravni proces koji je u tijeku. U HNS-u su izrazili žaljenje što je došlo do ovog slučaja te iskazali uvjerenje kako Srna nije svjesno uzeo nijednu zabranjenu tvar. Priopćenje HNS-a donosimo u cijelosti.

SRNA PRIZNAO PAD NA DOPING-TESTU: ‘Sve u životu sam postigao teškim radom i poštenjem. Povlačim se iz svih natjecanja’

Hrvatski nogometni savez je kao krovna nogometna organizacija u Hrvatskoj u potpunosti posvećen borbi protiv dopinga koji smatramo istinskim protivnikom sporta i sportaša. HNS kroz svoje djelovanje čini sve kako bi svaka hrvatska reprezentacija bila sigurna od nedozvoljenih sredstava, kako bi klubovi i nogometaši poštovali antidopinška pravila, kako bi liječnici i druge osobe u nogometu bili pravovremeno i kvalitetno educirani o svim novostima u borbi protiv dopinga. Savez kao institucija ima nultu toleranciju prema dopingu.

Istovremeno, vjerujemo da Darijo Srna nije svjesno ili s namjerom uzeo neko nedozvoljeno sredstvo, što je i sam naglasio u svom dopisu. Njegovo ponašanje od prvog nastupa za hrvatsku reprezentaciju pa sve do utakmice protiv Portugala, kada je rekordni 134. puta nastupio za Vatrene, svaki je puta iznova svjedočilo kako se radi o sportašu i čovjeku izuzetnog karaktera. Tomu svjedoče titule kapetana reprezentacije i kluba te status koji ima među suigračima i navijačima u Hrvatskoj i u Ukrajini.

Darijo Srna kroz cijelu je karijeru iskazao zavidnu i uzornu brigu za fizičku pripremu svog tijela za najviše napore, što se manifestiralo kroz stotine dodatnih treninga koje je odrađivao pored onih redovnih, na kojima je bio prvi pri dolasku i zadnji pri odlasku. Liječnici, fizioterapeuti, treneri i svi suigrači koji su s Darijem Srnom bili u reprezentaciji potvrdit će da se radi o sportašu koji po svom profesionalnom odnosu prema sportu, treningu i svom tijelu uistinu može biti svakome uzor. To su, uostalom, potvrdile i stotine doping testova koje je Darijo Srna u karijeri uspješno prošao.

Kao i Darijo, Hrvatski nogometni savez svjestan je težine i ozbiljnosti ovoga nalaza, a u ovom trenutku ne može ulaziti u detalje povjerljivog postupka. HNS će pratiti daljnji razvoj događaja i pritom će nekadašnjem kapetanu biti podrška u svemu u čemu to može biti – u obliku znanja svojih liječnika, u obliku svjedoka o njegovom stavu prema nedozvoljenim sredstvima ili pristupu treningu te na druge odgovarajuće načine.

HNS izražava žaljenje što je na ovakav način ugrožena slika sjajne karijere jednog maestralnog sportaša. Ipak, vjerujemo i nadamo se kako će Darijo Srna i ovu borbu – možda najtežu u svojoj karijeri – dobiti, kao što i priliči jednom od najvećih boraca koje je hrvatski nogomet imao.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr