SLUČAJ MARIĆ

IZGON IZ NOGOMETA I ZATVARANJE TRIBINA? Hajduku prijeti teška kazna za sramotu na Poljudu

Ono što je sigurno jest da splitski HNK Hajduk može očekivati kaznu, no kakva će ona biti u ovom trenutku ne može se točno reći. Ovisit će o nizu događaja, a odluka koju će donijeti disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić mogla bi ići u nekoliko smjerova, tvrde Sportske novosti.

Sve kreće od batinanja suca Brune Marića i odluke kluba da službenom spikeru zabrani čitanje teksta podrške kakav je pročitan na svim ostalim utakmicama 12. kola Prve HNL i 11. Druge HNL. Umjesto čitanja podrške čule su se sa sjevera poljudskog stadiona odvratne prijetnje “Mariću Srbine, čakija ti ne gine…” koje, gledano u kontekstu onoga što se Mariću dogodilo, nikako ne mogu biti protumačene kao dio degutantnog navijačkog folklora nego dokaz da bi sudac trebao zaštitu.

ODVJETNIK BRUTALNO PRETUČENOG SUCA BRUNE MARIĆA: ‘Ovo je pokušaj ubojstva, a odgovorna je i bivša uprava Hajduka!’

REPOVI POLJUDSKIH DOGAĐAJA: ‘Marić nema veze sa Srbijom, Hajduk je podržao napadače na njega’

Disciplinski pravilnik jasno propisuje kazne i treba vidjeti kako će se cijela priča rasplesti. Pavličić-Bekić je, javlja isti izvor, od kluba zatražio da se očituje i njihova reakcija rezultirat će mjerama.

Hajduk- Split
Predsjednik Hajduka Ivan Kos u društvu TorcideFoto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Ono što u nekim scenarijima Hajduku prijeti jest novčana kazna zbog nepoštivanja zahtjeva delegata, ali kazna može biti i zabrana obavljanja funkcije odgovorne osobe, odnosno njezino isključenje iz nogometa i do šest mjeseci. Najodgovorniji je pritom, jasno, predsjednik kluba Ivan Kos koji je utakmicu protiv Splita, dakle istu u kojoj je sjeverna tribina sipala prijetnje Mariću, odgledao upravo s nje.

ČELNIK HAJDUKA SVJEDOČIO ZASTRAŠUJUĆEM IZLJEVIMA MRŽNJE: ‘Mariću, Srbine, čakija ti ne gine’

Baklje na travnjaku dodatno povećavaju kaznuFoto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nadalje, prijetnje s tribina i bacanje baklji, a susret je dvaput nakratko prekidan, dodatno povećavaju kaznu. Sportske novosti podsjećaju i na uvećane kazne onima koji ponavljaju ispade pa navode da je moguće kako će odluka biti zatvaranje sjeverne poljudske tribine za jednu prvenstvenu utakmicu, ali autor teksta otvorenom ostavlja i opciju novčane kazne. Kosova nazočnost na tribinama pritom je klubu otegotna okolnost.

Pravilnik dopušta da se ovakvi slučajevi riješe u roku od tri mjeseca, a tek treba vidjeti hoće li Pavličić-Bekić biti brži ili si uzeti vrijeme za donošenje odluke.

Povratak na Net.hr