Ovako se čisti močvara: Nogometna legenda ide u zatvor!

Pozitivan primjer ‘isušivanja nogometne močvare’ dolazi nam iz Rumunjske. Legendarni rumunjski nogometaš Georghe Gica Popescu osuđen je na tri godine i jedan mjesec zatvora zbog porezne prijevare i pranja novca i to dan prije nego što je trebao postati predsjednik tamošnjeg nogometnog saveza.

Osim Popescua, osuđena su još sedmorica rumunjskih nogometnih dužnosnika. Nepravomoćna presuda je donesena još krajem 2012. godine, a ovaj je utorka potvrđena na Žalbenom sudu u Bukureštu. To je ujedno i zadnja instanca, pa Popescu i ostali više nemaju pravo na žalbu.

U središtu priče su transferi 12 nogometaša koji su se dogodili u razdoblju od 1999. do 2005. godine. Osmorica osuđenika su oštetila državu za 1.7 milijuna eura i to tako da su prijavljivali manje odštete od onih koje su stvarno plaćali inozemni klubovi za nogometaše, pa su samim time plaćali i manje poreze.

Za Popescua je presuda posebno šokantna budući da se spominjao kao glavni kandidat za novog predsjednika Rumunjskog nogometnog saveza, a tu je funkciju trebao preuzeti ovaj tjedan. No, sljedeće će tri godina očito imati drugog posla…

//www.youtube.com/embed/oBpNZK-wWVQ

Popescu je za rumunjsku reprezentaciju ubilježio 115 nastupa, a nosio je dresove Universitatee, Steaue, PSV-a, Tottenhama, Barcelone u kojoj je bio i kapetan, zatim Galatasaraya, Leccea, bukureštanskog Dinama i Hannovera.

Povratak na Net.hr