STIGLA ODLUKA

GDJE ĆE UPASTI HRVATSKA (AKO SE UOPĆE PLASIRA)? Evo kako će FIFA formirati šešire uoči ždrijeba za SP

Organizacijski odbor za FIFA-ina natjecanja donio je u četvrtak odluku o načinu na koji će se provesti ždrijeb za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.

Najvažnije pitanje o kojem se odlučivalo bio je izgled bubnjeva u koje će biti razvrstane reprezentacije sudionice SP-a. U prošlosti se znalo događati da FIFA razvrstava momčadi u šešire po čudnim kriterijima, ali ovaj će put odluka pasti isključivo na temelju FIFA-ine ljestvice koja će biti objavljena u listopadu.

PALI POD ČAČIĆEVIM VODSTVOM: Hrvatska nogometna reprezentacija nazaduje na Fifinoj ljestvici

Hrvatska bi mogla pasti u treći šešir

To znači da će u četiri bubnja biti po osam reprezentacija, a u prvom će biti sedam najboljih s FIFA-ine ljestvice te domaćin Rusija. Po plasmanu na ljestvici će se popuniti i preostali šeširi, a jedini uvjet uoči ždrijeba je da u istoj skupini ne mogu biti reprezentacije iz iste konfederacije, ne računajući UEFA-u.

Na FIFA-inoj ljestvici za rujan koja je objavljena upravo u četvrtak Hrvatska zauzima 18. mjesto. Ostane li na toj poziciji i plasira li se uopće na Svjetsko prvenstvo, naša će reprezentacija, dakle, biti u drugom ili trećem bubnju.

Plasman na Mundijal su, osim domaćina, već osigurali Brazil, Iran, Japan, Meksiko, Belgija, Južna Koreja i Saudijska Arabija. Ždrijeb skupina za SP održat će se u Moskvi, 1. prosinca.

Povratak na Net.hr