TAKO JE KAKO JE

EVO ZAŠTO JE ZORAN MAMIĆ IDEALAN TRENER ZA DINAMO: Možda niste primijetili, ali ‘modri’ su doživjeli (ne)očekivani preporod

Dinamo u eri Nenada Bjelice nije previše prodavao, zapravo uglavnom im je sva zarada stigla od premije Lige prvaka i Europa lige

Turbulentnih je pola godine imao aktualni prvak Hrvatske, zagrebački Dinamo. Ostali su bez, kako kažu, najboljeg trenera u novijoj povijesti Nenada Bjelice, koji se na vrlo ružan način razišao s klubom, zatim su dobili Igora Jovićevića, koji je nažalost izgorio nakon sedam utakmica i na koncu je klub vratio Zorana Mamića koji je trebao ugasiti ogromni požar – prije svega onaj financijski.

Dinamo u eri Nenada Bjelice nije previše prodavao, zapravo uglavnom im je sva zarada stigla od premije Lige prvaka i Europa lige, a prvu veću zaradu dobili su, de facto, prošle zime kada je Dani Olmo prodan za 21 milijun eura plus bonuse. No, veći problem je bio u tome što Dinamo u tom trenutku, dok je Bjelica još bio trener, nije imao koga prodati na ljeto, odnosno, nije bilo mladih i afirmiranih igrača poput Olma koje bi mogli prodati za 15, 20 ili više milijuna eura i tako si osigurati egzistenciju barem za sljedeću sezonu.

No, onda je došao Zoran Mamić, čovjek nepravomoćno osuđen za nezakonito izvlačenje novca iz Dinama, i u nekoliko je mjeseci osigurao Dinamu dovoljnu zaradu za preživljavanje sezone, pa možda čak i dvije.

Goran Stanzl/PIXSELLFoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Mamić je idealan

Dinamo je u netom završenom prijelaznom roku samo od prodaje igrača zaradio čak 38 milijuna eura. Otišli su Joško Gvardiol u Leipzig za 16 milijuna eura i još brojne bonuse, Amer Gojak za šest milijuna eura u Torino, Nikola Moro za 8.5 milijuna eura, Damian Kadzior za dva milijuna eura, Adrian Šemper za milijun i pol eura, i Emir Dilaver za milijun eura.

S druge strane znatno su skromnije trošili, ali opet potrošili su najviše u cijeloj ligi. Iskrcali su sve skupa 3.4 milijuna eura na pojačanja. Danca Rasmusa Lauritsena platili su 1.4 milijuna eura, Kristijana Jakića iz Lokomotive platili su 1.2 milijuna eura, Stefana Milića pola milijuna eura, a Marka Tolića 300 tisuća eura. Doveli su još i Josipa Mišića, ali on je stigao samo na posudbu, no možda ga kasnije i otkupe.

Bilo je to vrlo uspješno ljeto za Dinamo jer kapnuo im je još pokoji milijun eura i od natjecanja u kvalifikacijama Lige prvaka, kao i plasmana u Europa ligu. Sve u svemu, otkako se Mamić vratio Dinamo je opet “pun kao brod”. Ispada da je Mamić ipak najbolji izbor za trenera Dinama. Nije li?

Povratak na Net.hr