EVO ZAŠTO JE BITNA NEDJELJNA UTAKMICA: / Hrvatski nastupi u uvodnim utakmicama vrlo su znakoviti!

Image
Image

Hrvatska nogometna reprezentacija nastupila je dosad na osam velikih međunarodnih natjecanja. Znakovito je da nijednom nije prošla u drugi krug natjecanja ukoliko na startu turnira nije pobijedila.

11.6.2016.
14:56
VOYO logo

Hrvatska u nedjelju otvara Europsko prvenstvo u Francuskoj utakmicom protiv Turske na pariškom Parku prinčeva (15 sati). Pobjedom bi izabranici Ante Čačića napravili veliki korak prema nokaut-fazi budući da dalje ne prolaze samo dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine, već i četiri najbolje trećeplasirane.

Pobjede protiv Turske i Jamajke

Vatreni su u osam dosadašnjih uvodnih utakmica na velikim natjecanjima ostvarili četiri pobjede, tri poraza i jedan neodlučeni rezultat uz gol-razliku 9-4. Na premijeri na velikim natjecanjima, Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine, Hrvatska je pobijedila upravo Tursku s 1-0. Bila je to dramatična utakmica koju je odlučio pogodak Gorana Vlaovića u 86. minuti. Hrvatska je prošla u drugi krug i ispala u četvrtfinalu protiv Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, OMAR TORRES
Image
Foto: AFP, OMAR TORRES

Goran Vlaović i Davor Šuker

Na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj tadašnji izabranici Miroslava Blaževića su na startu svladali Jamajku (3-1), a potom dogurali do povijesne bronce. Iduća svjetska smotra u Japanu i Južnoj Koreji (2002.) donijela razočaravajući poraz na staru od Meksika, a potom izavršetak natjecanja u prvom krugu.

Europsko prvenstvo u Portugalu 2004. godine Vatreni su otvorili protiv Švicarske, a dvoboj je završio bez golova. Hrvatska je dominirala, imala nekoliko lijepih prilika, no nije uspjela postići pogodak. Momčad koju je vodio Otto Barić nije prošla grupu, ostala je iza Engleske i Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Poljskoj bez drugog kruga

Četiri godine kasnije hrvatska vrsta je na otvaranju EP-a pobijedila domaćina Austriju s 1-0 i prošla skupinu. Austrijance je slomio Luka Modrić golom iz kaznenog udarca u 4. minuti. Bilićevi izabranici su natjecanje zaključili porazom od Turske u četvrtfinalu.

Na posljednjem EP-u 2012. u Poljskoj i Ukrajini, naša je reprezentacija na početku natjecanja slomila Irsku s 3-1, no to ipak nije bilo dovoljno za prolaz u osminu finala. To je bio i jedini put da je Hrvatska slavila u prvom kolu nekog velikog natjecanja, a potom ispala. Irce su slomili Mandžukić s dva gola i Jelavić s jednim. Zadnji SP u Brazilu prije dvije godine pamtit ćemo po otvaranju s Brazilom, porazu 1-3 i opraštanju nakon prvog kruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Hrvatski nastupi u prvim kolima na velikim natjecanjima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EP 1996. ENGLESKA 1. kolo: Hrvatska – Turska 1-0 (stigli do četvrtfinala)

SP 1998. FRANCUSKA 1.kolo: Hrvatska - Jamajku 3-1 (osvojili 3. mjesto)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SP 2002. JAPAN I JUŽNA KOREJA 1. kolo: Hrvatska - Meksiko 0-1 (ispali u grupi)

EP 2004. PORTUGAL 1.kolo: Hrvatska – Švicarska 0-0 (ispali u grupi)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SP 2006. NJEMAČKA 1. kolo: Hrvatska - Brazil 0-1 (ispali u grupi)

EP 2008. AUSTRIJA I ŠVICARSKA 1.kolo: Hrvatska – Austrija 1-0 (stigli do četvrtfinala)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EP 2012. POLJSKA I UKRAJINA 1.kolo: Hrvatska – Irska 3-1 (ispali u grupi)

SP 2014. BRAZIL 1. kolo: Hrvatska - Brazil 1-3 (ispali u grupi)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo