OPROŠTAJ OD UZEIRA SRNE: / Otac hrvatskog reprezentativca za obitelj prošao pravi pakao

Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotic
Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotic

Uzeir Srna, otac Darija Srne, imao je vrlo težak život. Od djetinjstva se borio s teškim obiteljskim gubicima, a do posljednjeg dana stajao je uz svoju djecu.

14.6.2016.
12:01
PIXSELL, Miranda Cikotic
VOYO logo

Malo je kome poznata uzbudljiva i tragična životna priča Uzeira Srne, oca kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Darija Srne, piše Slobodna Bosna.

Uzeir je rođen u Gornjim Stopićima, mjestu iz kojeg je njegova obitelj za vrijeme Drugog svjetskog rata često morala bježati pred četnicima. Upravo time počinje njegova tragična priča. Jednom prilikom nisu uspjeli pobjeći i Uzeir je tada ostao bez majke i sestre koje su izgorjele u zapaljenoj kući. "Majka je bila trudna i sa sestrom je živa izgorjela u kući", ispričao je prije četiri godine Uzeir navodeći kako su se otac i stariji brat Safet kasnije skrasili u Bosanskom Šamcu, dok je on jedno vrijeme bio u Sarajevu, a potom završio u Sloveniji u Domu za ratnu siročad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo zatim ubijen mu je i otac. U njega je ispaljen metak dok je zarađivao za kruh u jednoj javnoj kuhinji. Mjesto grobova ni oca ni majke nikada nije saznao.

Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotic
Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotic

"Izučio sam za pekara jer sam uvijek bio gladan"

Usvojila ga je slovenska obitelj Kelenc, a kako mu nisu znali ime dali su mu ime Mirko. U međuvremenu ga je je njegov brat Safet tražio. Dok je bio u vojsci doznao je kako se jedan dječak iz istočne Bosne nalazi u Murskoj Soboti i da su mu tek tri ili četiri godine. Pronašao je Uzeira i vratio u Bosanski Šamac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je završio osnovnu školu odlučio je izučiti zanat za pekara. "Bio sam stalno gladan. Gledao sam drugove koji su dolazili s kiflama i lepinjama u školu i zavidio im. Zato sam i odlučio postati pekar", ispričao je jednom. Po završetku zanata otišao je rođacima živjeti u Sarajevo, no kako nije mogao pronaći posao, radio je kao težak.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ogromno mnoštvo ljudi ispratilo oca shrvanog kapetana Vatrenih

Tek kasnije zaposlio se u Velepekari, a potom i počeo igrati nogomet. U Velepekari se upoznao s inženjerima Soko Štarka koji su mu ponudili posao i mjesto golmana u njihovu klubu te se zaputio prema Beogradu. Iz nekadašnje jugoslavenske prijestolnice je pozvan u vojsku, a ondje je dobio ponudu iz zeničkog kluba Čelik i poslije preselio u Zenicu. Budući da je u Zenici golmanska konkurencija bila jaka i nije se imao priliku dokazivati, kad su mu iz metkovićke Neretve tijekom jednog gostovanja ponudili da prijeđe kod njih, pristao je.

Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotic
Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotic

Uzeir sa suprugom Milkom

Išao raditi u Njemačku kako bi sinu osigurao dodatnu kunu

U Metkoviću je upoznao svoju prvu suprugu Nadu, s kojom je dobio sina Renata, talentiranog golmana, koji je danas trener u Neretvi. Brak nije potrajao i Uzeir se s Nadom prijateljski razišao. Nešto kasnije oženio se Milkom te su dobili Igora i Darija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio je godinama kao vozač, jedno je vrijeme čak bio i trener Neretve u kojoj je prve nogometne korake napravio njegov sin. Dok je Darijo trenirao u Splitu, Uzeir je išao raditi u Njemačku kako bi kupio automobil kojim bi mogao otići do Splita da pogleda Darijeve utakmice, ali i da mu osigura nešto novca.

“Sjećam se da su tada svi momci na putovanja sa sobom nosili dvjesto-tristo maraka. Darijo je imao dvadeset kuna u džepu. Zbog toga su ga gledali, ali je on svima govorio: 'Moj ćaća ima samo toliko para i ja se toga ne stidim", ispričao je jednom prigodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzeir je i dalje tragao za članovima svoje obitelji i pokušavao im pomoći da se vrate u rodni kraj, odakle su morali ponovno bježati i u ljeto 1992. godine. Neke je pronašao u izbjeglištvu i potom živio za dan kad će svi opet biti na okupu.

Uzeir Srna preminuo je u nedjelju, 12. lipnja, a njegov sin saznao je to nakon pobjedničke utakmice reprezentacije nad Turskom u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo