PLAVI VULKAN

ENGLEZI SE SJETILI PROPALOG ZAGREBAČKOG PROJEKTA: ‘Svi bismo trebali biti tužni što ovo nije zaživjelo’

Još u svibnju 2008. godine arhitekt Hrvoje Njirić je pobijedio na natječaju za novi stadion koji se trebao graditi na Kajzerici. Projekt nikad nije realiziran, ali su ga se u četvrtak sjetili Englezi.

Poznati dnevni list Mirror je donio priču o deset najzanimljivijih stadiona koji nikad nisu izgrađeni. U društvu nerealiziranih projekata u Liverpoolu, Londonu, Barceloni i Rimu, našao se i zagrebački stadion radnog naziva Plavi vulkan. Očekivalo se da će zbog svoga originalnog izgleda ovaj stadion postati jedan od simbola grada Zagreba, ali kao što rekosmo, ova priča nikad nije došla do kraja.

‘Stadion u obliku vulkana? Naravno’

“Stadion u obliku vulkana? Naravno. A što kažete na bijelu stvar nalik oblaku koja lebdi iznad terena? Sjajno. Svi bismo trebali biti tužni što ovo nikada nije zaživjelo”, piše Mirror.

Njirićev projekt je nakon pobjede na natječaju ponovno nakratko oživljen 2013. kada se počelo pričati o hrvatskoj kandidaturi Euro 2020. Spominjalo se da bi izgradnja koštala oko 200 milijuna eura, no niti će se Euro 2020. igrati u Hrvatskoj, niti je Plavi vulkan ugledao svjetlo dana.

Povratak na Net.hr