EMOCIJE SU ZAJ*BANE: / Sretan rođendan klubu koji je u svojih 109 godina postojanja postao religija

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Hajdukovi navijači jednostavno vjeruju u svoj klub i vrijednosti koje predstavlja i zato se vraćaju na stadion svaki put, i kad se gubi od fenjeraša i kad se pobjeđuje Dinamo

13.2.2020.
15:25
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić i Vjekoslav Ivanišević, splitski studenti koji su se vratili iz Praga, prije 109 godina uletjeli su u ured profesora Josipa Barača s prijedlogom da se u Splitu osnuje nogometni klub. Da nisu tako uletjeli kao razbojnici, možda bi se klub zvao Mosor ili Marjan, ali "kršten“ je tad Hajduk čije se ime nikad nije mijenjalo.

"Krepat moredu svi kraljevi i carevi, ma Ajduk će ostat“, govorio je legendarni Boris Dvornik u ulozi meštra u Velom Mistu u kom je Miljenko Smoje portretirao većinu likova koji su se bavili nastankom i razvojem splitskog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je istinu. Carevi i kraljevi su umirali, totalitaristi i, u novije doba, demokrati, ali Hajduk je ostao. Istina, nije u nekadašnjem sjaju, drugo mjesto je realno najveći doseg kojem se splitski Bili mogu nadati, ali za podršku s tribina koju ovaj klub uživa prodali bi se mnogi čelnici puno uspješnijih europskih klubova.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hajduk istra Uživo

Religija

Nema veze što naslov prvaka nije stigao u Split već 15 godina ni što Hajduk već dosta dugo čak nije bio ni drugi u ligi, a uprave i treneri dolaze i odlaze kao na traci, navijači se vraćaju na tribine, više od 15 tisuća članova uplaćuje svoje članarine za klub koji je puno više od nogometne organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad Split funkcionira na euforiji. U tome gradu treba zapravo samo upaliti žigicu da on plane“, rekao je Hajdukov velikan i proslavljeni Vatreni Aljoša Asanović u poznatom dokumentarcu Glava u balunu.

O tom mladiću od 109 godina često se priča kao o pravoj religiji. Gotovo da nećete naći popis stanovništva u Hrvatskoj u kojem određen postotak ljudi ne navodi Hajduk kao svoju religiju, što je jedinstven slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

04.08.2019., Stadion Poljud, Split - Hrvatski Telekom Prva Liga, 3. kolo, HNK Hajduk - NK Lokomotiva Zagreb. Torcida. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Pati Split za Hajdukom

Nema to veze sa zdravim razumom, u igri su čiste emocije, Hajdukovi navijači jednostavno vjeruju u svoj klub i vrijednosti koje predstavlja i zato se vraćaju na stadion svaki put, i kad se gubi od fenjeraša i kad se pobjeđuje Dinamo. "Što ga više lome, to ga volim jače“, ultimativni je Torcidin moto.

Hajduk je emocija koja ne poznaje umjerenost. Hajduk je duboka tuga i očaj, jednako kao i luda euforija. Hajduk je bijes i neobuzdana radost." Jedan dan si faca, a drugi štraca", kako kažu poznati TBF-ovi stihovi. Ipak, Hajduk, koji ulazi u svoju 110. godinu postojanja najbolje je sažeo legendarni Ivica Hlevnjak Bukle pa je tako najbolje ovu rođendansku čestitku završiti njegovim poznatim riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pati Split za Hajdukom, neće ga pustit' nikad'. Emocije su zajebane.“

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo