EKSTREMNO RIVALSTVO BOCE I RIVERA STARO JE 105 GODINA: / Ovo su najbitniji detalji koje morate znati

Image
Foto: AFP

Duga je i turbulentna povijest rivalstva Boce i Rivera

8.12.2018.
13:49
AFP
VOYO logo

Argentinske momčadi River Plate i Boca Juniors u nedjelju će u Madridu odmjeriti snage u finalu Cope Libertadores, inačici južnoameričke Lige prvaka. Susret je premješten iz Buenos Airesa preko „bare“ nakon što su prije dva tjedna navijači Rivera napali autobus Boca Juniorsa, a rivalstvo dvaju klubova, poznato kao 'Superclásico', jedno je od najžešćih u svijetu nogometa.

Zasjeda u koju je upao autobus Boca Juniorsa uspoređuje se s incidentom iz 2015. kada je jedan navijač Boce napao igrače Rivera suzavcem na utakmici Cope Libertadores na stadionu La Bombonera, domu Boce. Nasilje se, međutim, uklopilo u ambijent utakmice. Kolektivna međusobna naguravanja igrača gotovo su dio folklora ovih derbija koji traju od 1913. godine kada je odigrana prva službena utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskre frcaju čak i tijekom prijateljskih utakmica uoči sezone, kao primjerice 2016. kada su isključena petorica igrača. Prelasci igrača u protivnički tabor nisu poželjni. Oscar Ruggeri je 1985. prešao iz Boca Juniorsa u River pa bio žrtva linča tijekom utakmice. Napao ga je bivši suigrač Roberto Passucci. No to nije bilo ništa u usporedbi s onim što su mu napravili navijači Boce koji su mu zapalili kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva najveća kluba u zemlji

River i Boca su dva najveća kluba s najviše uspjeha u Argentini. River drži rekord od 36 naslova argentinskog prvaka no Boca se približila nakon što je u posljednje četiri godine osvojila tri naslova i sad ih ima 33.

Boca je osvojila šest naslova Cope Libertadores dok ih River ima tri. Pobjeda na madridskom Santiago Bernabéu izjednačila bi Bocu s argentinskim Independienteom kao ekipom s najviše kontinentalnih naslova u Južnoj Americi jer je Independiente sedam puta osvojio Copu Libertadores.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankete obično ukazuju kako 65 posto Argentinaca navija za River ili Bocu, a ta se dva kluba ušestalo svađaju oko toga tko ih ima više. Krilatica Rivera je „Najveći“ dok se pristaše Boce nazivaju „Polovicom i još jednim“, pri čemu misle na polovicu stanovništva zemlje plus još jednog stanovnika.

Oba kluba su osnovana u argentinskoj četvrti La Boca, na jugu Buenos Airesa, no River se brzo preselio u Núñez, zonu koja se pretvorila u četvrt više klase. Visoka cijena premještanja ondje donijela im je nadimak „Millonarios“ (Milijunaši). Istovremeno su navijači Boce, čiji se stadion nalazi nasuprot tvornice poznate po vonju gnoja, nazvani „Los Bosteros“ (Govnari; bosta=kravlji izmet).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznjedrili brojne legende

Uspjeh dvaju klubova privukao je navijače iz svih društvenih klasa i okruženja premda je ostao dojam kako je River momčad bogatih a Boca siromašnih. Ta podjela na klase utjecala je i na nogometni stil tih klubova. River sebe vidi kao više racionalnu momčad, čija filozofija igre nije samo pobijediti nego i prirediti spektakl svojoj publici. Boca je povijesno poznata po predanosti radu, stava da nema predaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši igrač Boce, Martín Palermo, rekao je: “Tajna je u mentalitetu. Ne možeš uvijek pobijediti no moraš održati glad za pobjedom te se boriti u svakoj utakmici“. Ta borba dvaju rivala često odlazi u ekstrem. Boca Juniors je uvjerio američkog proizvođača pića Coca-Colu da promijeni crvenu i bijelu boju svojeg loga (koje se podudaraju s bojama Rivera). Kako bi se mogla reklamirati na La Bomboneri kompanija je promijenila boje u crnu i bijelu.

Tijekom jedne utakmice 2012. godine navijači Rivera su na travnjak ubacili divovsku svinju na napuhavanje s plavim i žutim prugama, bojama Boce. River je momčad u kojoj je igrao veliki Alfredo di Stéfano, kasnije igrač Real Madrida, a također i napadač Hernán Crespo. Igrači poput Radamela Falcaa, Alexisa Sáncheza i Gonzala Higuaína također su prošli ondje prije osvajanja Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Boca je imala Carlosa Téveza, Juana Riquelmea i legendarnog Diega Maradonu koji je predvodio Argentinu do naslova svjetskog prvaka 1986. godine.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo