PRIJETNJE HULIGANA

DRAMA I PRED FINSKU Iz HNS-a potvrdili da postoje glasine o prekidu utakmice: ‘Kontrola će biti rigorozna!’

Kvalifikacijsku utakmicu koju je hrvatska nogometna reprezentacija odigrala u Skadru protiv Kosova obilježili su rasistički povici s tribina i pjesma kojom su navijači Vatrenih i domaćina tog ogleda tijekom većeg dijela ogleda vrijeđali Srbiju. Postojala je i prijetnja da će utakmica biti prekinuta.

Ista drama, ista prijetnja postoji i pred ogled protiv Finske koji započinje u Tampereu u 18 sati, o čemu je pričao izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović, pišu Sportske novosti.

NAPOKON SE OGLASILI IZ HNS-a: Vrh hrvatskog nogometa dotaknuo se rasizma i primitivizma na tribinama

„Naravno da smo u sjeni svega prekrasnog, i ozračja i pobjede, opet svi razočarani doista nevjerojatnim istupom dijela naših navijača, koji su ne samo pokvarili dojam nego i uzornu predstavu. Bez obzira kako tko gleda na oko što je uzvikivano, to je sa svih aspekata kažnjivo po Disciplinskom pravilniku Fife i Uefe. Delegat će to sve evidentirati i prijaviti, sigurno će nam ‘odrezati’ određenu sankciju“, uvjeren je Vrbanović koji dodaje:

Damir Vrbanović
Damir Vrbanović očekuje kaznu zbog Skadra i nada se da će ogled u Finskoj proći bez nereda.Foto: Igor Kralj/PIXSELL

„Nadam se da ćemo se zadržati samo na novčanoj. Već smo debelo u crvenom. Naša prezentacija je teško kažnjena zbog svojih navijača jer igrati pred praznim stadionom najteža je kazna koja postoji. Pustimo sad gluposti da su to obračuni sa Savezom. Igrači jako emotivno proživljavaju ovakve utakmice jer nije im lako. Iako je kazna igranja pred praznim tribinama izrazito nenogometna, jer istovremeno su sankcionirani i gosti, i to ne ide u prilog nikome. Ti huligani koji to rade neće postići ništa. Kažnjena je samo reprezentacija. Istina, Savez mora platiti nešto novčano ili izgubi šansu za neku zaradu, ali to ćemo to preživjeti. To je kukavički čin prema vlastitoj reprezentaciji, jednoj od najcjenjenijih u svijetu.“

HRVATSKA PONOVNO STREPI: Fifa će sasvim sigurno kazniti Vatrene zbog skandiranja navijača u Skadru

Spomenuo je potom Vrbanović da postoje glasine da će se ogled Finske i Hrvatske pokušati prekinuti navijačkim neredima, no i izrazio nadu da to toga ipak neće doći:

„Radi se intenzivno na komunikaciji sa šefom sigurnosti ovdje u Finskoj, Juhom. Prije dva tjedna obavili smo kontakte, velika je operativna aktivnost bila. Pružili smo golem broj podataka, znajući ovdje i drugu stranu priče, a to je da će doći značajan broj ljudi iz dijaspore. Domaćin ima obvezu da identificira naše navijače i smjesti ih na odgovarajući sektor na stadionu. Bit će vrlo rigorozna kontrola, policija je spremna za svaku moguću provokaciju. Ima glasina, ali vjerujem da ničega neće biti.“

Povratak na Net.hr