DOZNAJEMO POZADINU ŠUKEROVOG 'KONAČNOG PADA': / Što se zaista krije iza 'lustracije' mamićevaca u nogometnom savezu

Image

Šuker je, dakle, bivši i samo se čeka formalna odrada tog plana

20.8.2019.
12:38
VOYO logo

Bilo je pitanje vremena kada će krenuti akcija rušenja predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera, najviše postavljenog Mamićevog instalata u HNS-u. U razgovorima s izvorima bliskim HNS-u, autor ovog članka još je prije godinu dana prvi put načuo za takozvano "kadrovsko čišćenje", a možda čak slikovitije rečeno "lustraciju" jer mnogi onaj prošli Mamićev režim nazivaju totalitarnim.

Izgleda sada kako je ta "lustracija" započela i to od samog vrha. U međuvremenu je HNS ostao bez ponešto Mamićeva kadra, ali odlaskom Šukera definitivno se gasi svaka pomisao na Mamićevu kontrolu nad savezom. Akcija čišćenja trebala je, kako je autor ovog članka ranije saznao, krenuti nakon Svjetskog prvenstva lani, ali vjerojatno su sjajan rezultat i srebro malo pokvarili do tada nepovoljnu klimu unutar Saveza i morala se čekati nešto povoljnija situacija. Rekli smo, u međuvremenu se HNS riješio balasta i dogodile su se oveće rošade te je na kraju fino utabana staza za brzo i lako uklanjanje Šukera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

ŠUKER ODLAZI IZ HNS-A? Izvršni odbor mu je otkazao poslušnost, naslijedit će ga utjecajni HDZ-ovac

Image
ŠUKER ODLAZI IZ HNS-A? /

Izvršni odbor mu je otkazao poslušnost, naslijedit će ga utjecajni HDZ-ovac

Image
ŠUKER ODLAZI IZ HNS-A? /

Izvršni odbor mu je otkazao poslušnost, naslijedit će ga utjecajni HDZ-ovac

Nova struja i nasljednik

Da skratimo, ona Mamićeva garnitura godinama je centralizirala reprezentaciju u Mamićevo dvorište, Zagreb, Maksimir, a lažnim je animozitetom rascijepila Sjever od Juga i direktno napravila od Dalmacija, Splita i Hajduka antagoniste, a od Torcide "orjunaše" i državne neprijatelje. Distancirali su sve neistomišljenike i od HNS-a stvorili državu unutar države. Takozvana "nova struja" u HNS-u pojavila se nedugo nakon Mamićeva bijega u Međugorje, a cilj im je jasan. Vratiti nogomet u cijelu Hrvatsku i izgladiti odnose s Dalmacijom, odnosno primiriti duhove kod navijača kako bi se barem prividno donijela stabilnost u hrvatskom nogometu i Savezu. Koji je stvarni plan "nove struje" u kojoj apsolutnu premoć drže ljudi iz vladajuće političke opcije HDZ-a, to za sada možemo samo nagađati, ali prečesto se u kontekstu Saveza počeo spominjati premijer Andrej Plenković da bi to sve bila slučajnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šukerov nasljednik, kako smo doznali, trebao bi biti Marijan Kustić. Do jučer anonimac, tek saborski zastupnik HDZ-a i manji funkcioner pri HNS-u, najpoznatiji po tome da je glasio kao čovjek Damira Miškovića, danas je izvršni direktor Saveza i Plenkovićeva desna ruka u HNS-u te samo čeka Šukerov odlazak kako bi mogao zauzeti najveću fotelju. Plan za razmontiravanje Šukera, kao što smo kazali, skovan je lani, ali u provedbu je krenuo proljetos kada je Kustić sa svojom svitom počeo intenzivno sastančiti s čelnicima Hajduka i gradonačelnikom Splita, također HDZ-ovcem i Plenkovićevim čovjekom, Androm Krstulovićem Oparom. Dogovoreno je preko noći kako će Hajduk zatomiti svoje potrebe za ispravljanjem najvećih mana kod HNS-a, kako će se ultimatum za sada zaboraviti te da će se reprezentacija vratiti na Poljud.

Predsjednik Hajduka Marin Brbić uspio je pridobiti većinu u klubu i složni su kod povratka reprezentacije, ali problem su im navijači i činjenica da je u Savezu i dalje Šuker, odnosno Mamićevi kadrovi. Klima je sada, dakako, znatno povoljnija i plan je mogao započeti, a Šukera su srušili na gotovo pa nevjerojatnoj sitnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

22.12.2017., Zagreb - Izborna skupstina HNS-a u hotelu Sheraton. Marijan Kustic i Damir Miskovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Šuker - konačni pad

Članovi Izvršnog odbora jednostavno su odbili Šukerov prijedlog da se Nenada Gračana smijeni s mjesta izbornika mlade reprezentacije, a na njegovo mjesto postavi Gorana Tomića, aktualnog trenera Lokomotive. Realno, Šuker je bio u pravu, Gračan je lošim rezultatima zaslužio zahvalnicu, ali bio je to prvi Šukerov zahtjev u posljednje vrijeme i bila je idealna prilika za reći - ne!

Malokoga je briga za Gračana i mlade reprezentativce i nitko se neće niti zapitati je li Šuker bio u pravu, a ovaj put je bio, pa se zato svih 12 članova Izvršnog odbora odlučilo odbiti njegov prijedlog. Da, mogli su to ranije napraviti zbog prečestih izleta u inozemstvo i, kako se pričalo, zapostavljanja posla u Savezu, no, legitimnije je ipak ovako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

12.10.2018., Rujevica, Rijeka - Liga nacija, Hrvatska - Engleska. Davor Suker Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kadrovske promjene

Šuker je, dakle, bivši i samo se čeka formalna odrada tog plana, tako nam barem kaže izvor iz krugova HNS-a, ali kaže kako to nije jedina kadrovska promjena. Naime, spominje nam i vjerojatni odlazak Vlade Dominića, bivšeg ravnatelja policije, u vrijeme Ranka Ostojića i iscrtavanja infamozne "poljudske svastike" te čovjeka kojeg su blisko povezivali s Mamićem, a danas čovjeka koji se brine za sigurnost pri HNS-u. Dominić nije omiljen u Splitu i izvor nam kaže kako će vjerojatno morati otići kako bi se uspostavio mir.

Isto tako izvor nam kaže kako će HNS vjerojatno akvizirati Kristiana Petrica, bivšeg povjerenika za odnose s navijačima u Hajduku i dati mu sličnu ulogu kako bi pokušao izgladiti odnose s navijačima. Petric je inače cijenjen u navijačkim krugovima i na Sjeveru i na Jugu. Navijači ga vole i čovjek je bez dlake na jeziku, koji je svojevremeno zabranio dolazak Anti Kulušiću, šefu sudaca, na Poljud. Izvor nam još kaže kako među Petricom i Kustićem već dulje vrijeme postoji kontakt i kako je suradnja vjerojatna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni test za ovu "novu struju" bit će utakmica Hrvatske i Mađarske na Poljudu, a doznajemo kako bi se svi planovi trebali do tada realizirati. Dakle, do 10. listopada ove godine.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo