Samo u Hrvatskoj: Modrić će trenirati između tramvajskih tračnica!

Hrvatski nogometni savez objavio je početkom tjedna da je odabrano idejno rješenje za gradnju trening-centra na Sveticama.

30.10.2014.
11:01
VOYO logo

Svetice i danas koriste brojni rekreativci koji su prvi digli glas protiv podizanja centra, svjesni da će jednom kada ključevi budu u rukama HNS-a izgubiti svoj komadić slobodnog prostora za trčanje i vježbanje. Iz krovnog tijela hrvatskog nogometa ističu da će i građani moći koristit dio kompleksa kada ne bude u profesionalnom pogonu, ali to je daleko od idealnog rješenja kojim će ublažiti nezadovoljstvo.

Ono što je, međutim, u cijeloj priči još spornije jest ideja da se kamp za pripremu svih hrvatskih reprezentacija gradi nadomak centra glavnog i najvećeg grada. Iako će u HNS-u reći da to zapravo i nije kamp, jer neće imati smještajne kapacitete, činjenica je da će to biti središnji nacionalni kompleks za razvoj talentiraih igrača, kao i za pripreme Luke Modrića i društva iz seniorske vrste. A ideja da takav centar bude usred gradske vreve, omeđen iznimno prometnim ulicama, u najmanju je ruku apsurdna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Šukeru, Vrbanoviću i ostaloj vrhuški HNS-a uopće palo na pamet pogledati primjere drugih europskih zemalja. Nisu ni trebali ići daleko, mogli su virnuti u susjedstvo, pa bi se uvjerili da je nogometni kamp reprezentacije BiH lani otvoren na Crkvičkom brdu u Zenici, a ne pet minuta od Baščaršije. Moderni sportski centar Srpskog nogometnog saveza (FSS) izgrađen je, pak, u općini Stara Pazova, oko 30 kilometara od glavnog grada Beograda.

//www.youtube.com/embed/ygv6MZLWTt4

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuno ista stvar se odnosi i na najjače nogometne nacije na Starom kontinentu. Talijani su još davne 1958. godine otvorili svoj kamp Coverciano, smješten u blizini Firence. U ovom se mirnom kutku pripremaju sve reprezentacije Azzurra, od U-15 nadalje, a tu je i sjedište Talijanskog nogometnog saveza. U kompleksu se nalaze četiri standardna nogometna terena, bazen, teniska igrališta, hotel, restorani i još mnogo toga, pa i ne čudi što ovdje na pripreme dolaze i brojni klubovi, s Apeninskog poluotoka i izvan njega.

//www.youtube.com/embed/7dj3mRgYgzg

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski kamp Clairefontaine dovršen je 1988. godine i nalazi se 50-ak kilometara jugozapadno od Pariza. Ovo je jedna od najpoznatijih nogometnih akademija na svijetu, prostire se na 56 hektara, a sa svih je strana okružena šumom. Clairefontaine je ujedno bio i kamp francuske reprezentacije 1998. godine kada su Tricolori kao domaćini postali svjetski prvaci.

//www.youtube.com/embed/SLx9oQhUE9I

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su Coverciano i Clairefontaine bili modeli na koje su se ugledali Englezi koji su svoj kamp St. George's Park napokon dobili 2012. godine. Pogađate, nije ni blizu londonske gužve: smješten je u gradiću Burton-upon-Trentu, oko 40 kilometara od Birminghama. I ovaj je kompleks, dakako, okružen zelenilom, jezerima, tišinom...

//www.youtube.com/embed/24z_xVcdAF4

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemci svoju uspješnu nogometnu akademiju imaju u gradiću Zeistu, Španjolci su svoj Ciudad del Futbol smjestili u Las Rozas, oko 20 kilometara od Madrida, a udaljimo li se od Europe i bacimo li oko na peterostruke svjetske prvake Brazilce, doći ćemo do podatka da se njihove zvijezde pripremaju u prirodnom okruženju gradića Teresopolisa.

Svi, dakle, bježe daleko od asfalta, od velikih gradova, a posebno od središta takvih gradova? A što radi HNS? Gura hrvatske reprezentacije između tramvajskih tračnica, u buku gotovo milijunske metropole, u srce smoga. Od dugo najavljivane gradnje kampa u Tuhelju odavno se odustalo, a smještaj centra tamo gdje bi vjerojatno bilo najlogičnije, negdje na jadransku obalu, očito nikome nije pao na pamet. Podizanje kompleksa na dobroj lokaciji, u miru, zelenilu i s dobrim klimatskim uvjetima, moglo bi u Hrvatsku dovesti i strane klubove, kao što se Barcelona nedavno pripremala u St. George's Parku, ali tom se logikom nadležni nisu vodili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo