JAČI OD POLITIČARA

DEŽELA ODUŠEVLJENA KEKOM: ‘Neka preuzme arbitražu i odredi granicu između Hrvatske i Slovenije’

Uspjeh Rijeke koja je nakon 11 godina prekinula dominaciju Dinama i po prvi put postala nogometni prvak Hrvatske s oduševljenjem doživljavaju u Sloveniji gdje rad 55-godišnjeg mariborskog trenera Matjaža Keka u tom klubu smatraju i pobjedom vlastite nogometne struke, što potvrđuju i mnogobrojni medijski komentari koji slave Keka i njegov način rada.

Uspjeh nekadašnjeg braniča Maribora, koji je nakon igračke karijere s tim klubom osvojio i tri naslova prvaka Slovenije, a onda bio i slovenski izbornik, najveći je rezultat nekog slovenskog nogometnog trenera u inozemstvu do sada.

DINAMO JE POKUŠAO SVE I IZVAN TERENA: Kek otkrio tajnu Rijekinog povijesnog uspjeha

‘Germanski mentalitet’

Kek je hrvatsko prvenstvo s Rijekom osvojio u konkurenciji s mnogo bogatijim zagrebačkim Dinamom, pa se radi o pobjedi Davida nad Golijatom i rijetkom slučaju u Europi da financijski slabiji klub osvoji naslov jer je to osim Rijeci ove godine uspjelo samo Monacu u francuskom prvenstvu”, navodi u komentaru ljubljansko Delo.

“Kek je iz sezone u sezonu s Rijekom filigranski i upornim radom stvarao pobjedničku ekipu iako je svake sezone ostajao bez nekoliko najboljih igrača, a to je uspijevao zbog profesionalizma, trenerske filozofije koja zbog Kekovog igranja u Austriji ima i ‘germanski’ prizvuk’, te zato što je sve bazirao na struci”, piše vodeći slovenski list.

Ljubljanski Dnevnik ističe pak da je Kek, nakon što je kao slovenski izbornik 2010. godine odveo reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, sada dovođenjem Rijeke u vrh hrvatskog nogometa doživio svoju najveću afirmaciju i uspjeh te dokazao da je zreo čak i za vođenje nekog kluba u njemačkoj Bundesligi.

“Keka su u Rijeci prije četiri godine mnogi dočekali sa skepsom, ali je sada slijedilo oduševljenje jer je dokazao svu kvalitetu slovenske nogometne struke – kad mu je bilo najteže, trenerskom je znanju dodavao germanski mentalitet kojem se naučio u Austriji, a naslov prvaka s Rijekom njegov je prvi nogometni doktorat”, piše sa oduševljenjem Dnevnik.

‘Političari mogu samo sanjati’

Naravno, ni u nogometu u Sloveniji ne može  bez politike, pa tako vodeće Delo navodi da će uspješni Kek promijeniti do sada pomalo posvađane Slovence i Hrvate jer mu je uspjelo “nešto o čemu političari na dvije strane schengenske međe mogu samo sanjati”.

“Nikad u 26 godina nije Slovenija tako jedinstveno navijala za neki projekt u Hrvatskoj kao što je to bio rad Keka u riječkom klubu i nikad do sada Hrvatska nije bila oduševljena uspjehom koji je u njoj postigao neki Slovenac”, piše vodeći slovenski list u komentaru.

Politički je intonirana i dosjetka na portalu Svet.24.com da je Matjaž Kek jedini čovjek kojem bi Slovenci i stanovnici Rijeke sada dopustili da arbitrira između dviju zemalja i odredi tijek državne granice, ali da bi se tome “vjerojatno oduprli u Zagrebu”.

Povratak na Net.hr