DAN KOJI SE PAMTI: / Prije 25 godina na Kantridi rođeni su Vatreni

Image
Foto: AFP, OMAR TORRES

Na današnji dan, prije dvadeset i pet godina, Hrvatska je na Kantridi odigrala utakmicu protiv Rumunjske i slavila s 2:0 golovima Zlatka Cice Kranjčara i Srećka Bogdana.

22.12.2015.
12:56
AFP, OMAR TORRES
VOYO logo

"Ne mogu nikad zaboraviti prvu. Željno sam je čekao. Protiv SAD-a nisam igrao, kao ni većina "vatrenih". Bili smo uzbuđeni jer nismo imali pojma kakve ćemo imati dresove, tko će sve doći... Poznavali smo se jer smo igrali jedni protiv drugih. Tek kad smo ušli u svlačionicu, a bili su tu Boban, Šuker i Štimac, shvatili smo da sudjelujemo u nečem velikom - prisjetio se susreta protiv Rumunjske Nikola Jurčević, piše 24 sata.

Kapetan Hrvatske bio je slavni dinamovac Cico Kranjčar. Cici je to bila druga i posljednja utakmica za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježili jednu čitavu dekadu

Ta utakmica bila je kraj jedne generacije i početak stvaranja druge koja je obilježila cijelu dekadu. To su bili trenuci stvaranja Hrvatske. Sjećam se da smo iščekivali dresove. Kad su stigli, bili smo oduševljeni. Bili su izrazito kockasti i oslikavali su državu", izjavio je Jurčević.

Image
Foto: AFP, RABIH MOGHRABI
Image
Foto: AFP, RABIH MOGHRABI

Kantrida je bila puna, a kad je zasvirala Lijepa naša, stadion je zagrmio. Bio je to poseban trenutak koji će zauvijek ostati u sjećanju svakoga tko je toga 22.12. 1990. bio na pod stjenama Kantride. Nacionalni naboj, ljubav prema domovini, emocije... Bila je to noć za pamćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna utakmica puna emocija i nacionalnog naboja

"Kad je zasvirala himna, mnogima od nas su krenule suze. Bila je to posebna utakmica", sa sjetom govori Jurčević.

Najbolji strijelac Hrvatske u povijesti Davor Šuker, tada je imao 22 godine i bio je igrač Dinama. Bio mu je to debi za nacionalnu momčad i tu utakmicu, kako i sam kaže, zauvijek će pamtiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, JACQUES DEMARTHON
Image
Foto: AFP, JACQUES DEMARTHON

"Izbornik je bio Dražan Jerković, sjećam se emocija koje su me preplavile kad sam dobio poziv. Atmosfera na Kantridi je bila sjajna, svi su disali kao jedan. Cico je zabio prvi gol, a Bogdan drugi. Bilo smo nabrijani kao nikad. Neopisiv je osjećaj bio odjenuti kockasti dres, a sjećate se kakva je tada bila situacija. To je bila vrlo bitna pobjeda koja je pokrenula sve ono veliko što će reprezentacija poslije napraviti. Bio je to početak Vatrenih", jasan je Šuker.

HRVATSKA - RUMUNJSKA 2:0 (1:0)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

prijateljska utakmica, 22. prosinca 1990., stadion Kantrida - Rijeka, 5000 gledatelja

suci: Gerhard Köpel, Werner Windismann, Karl Kitzenhauer (svi Austrija) strijelci: 1:0 Zlatko Kranjčar (24'), 2:0 Srećko Bogdan (49') žuti kartoni: Saša Peršon (19'), Dan Petrescu (52')

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA: Ladić (od 46' Gabrić), Peršon, Jarni, Čelić (od 66' Štimac), Kasalo, Bogdan, Cvjetković (od 66' Jurčević), Mladenović, Kranjčar (kap., od 86' Rubčić), Boban, Šuker izbornik: Dražan Jerković

RUMUNJSKA: Prunea (od 46' Tene), Petrescu, Săndoi, Popescu, Moga, Stanici (od 46' Ursea), Cheregi (od 75' Cristea), Dumitrescu, Hanganu (od 61' Mănăilă), Badea (od 46' Kadar), Timofte izbornik: Mircea Rădulescu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo