DA SE ČOVJEK NAJEŽI: / Ćiro Blažević otkrio veliku istinu o Arseneu Wengeru i hrvatskoj reprezentaciji

Image
Foto: Pixsell
5.3.2016.
12:27
Pixsell
VOYO logo

, hrvatski trener u mirovini, čovjek kojeg javnost na ovim prostorima najviše pamti po uspjehu Dinama iz 1982. godine kad je zagrebački klub osvojio naslov prvaka Jugoslavije nakon 24 godine i bronci sa SP-a u Francuskoj 1998. godine.

Image
'SINE MOJ, TO MOŽE SAMO ON': /

Ćiro Blažević za Net.hr o odlasku legendarnog Vatrenog

Image
'SINE MOJ, TO MOŽE SAMO ON': /

Ćiro Blažević za Net.hr o odlasku legendarnog Vatrenog

Uz to, pamti ga se i kao velikog ljubitelja lika i djela prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kao i po tome da je uvijek bio i ostao čovjek iz naroda. Javnost ga uglavnom simpatizira, iako ima i onih koji mu zamjeraju tu povezanost sa politikom, još iz ere vođenja one slavne generacije Vatrenih na čelu sa Šukerom, Bobanom, Asanovićem, Prosinečkim, Bilićem, Jarnijem i ostalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Prvi put dijagnosticiran mu je karcinom prostate 2011. godine, no Blažević se othrvao opakoj bolesti. Godinu dana nakon toga operiran je i zbog melanoma u početnoj fazi. U rujnu 2019. teška se bolest još jednom vratila, a nažalost ovoga puta Ćiro nije izašao kao pobjednik.

Uz to, navijači Dinama zamjeraju mu onu poznatu njegovu rečenicu "kako će umrijeti na klupi Hajduka". Kako bilo, možete ga voljeti ili mrziti, ali jedno morate priznati. Ćiro je jedan od onih koji će zauvijek ostati upisani zlatnim slovima u povijest hrvatskog nogometa.

'Ovdje govore da sam starac, tamo da sam mudrac'

Ćiro Blažević trenutno uživa u mirovini u plodovima svoga rada. Međutim, u bosanskohercegovačkoj Premijer ligi događa se jedna zanimljiva stvar. Naime, lider tamošnjeg prvenstva je Sloboda iz Tuzle. Kako je Ćiro ostavio značajan trag u bosanskohercegovačkom nogometu na klupi BiH reprezentacije, postavlja se pitanje postoji li šansa za povratkom u bosanskohercegovački nogomet?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istini za volju, nitko još nije pokazao interes za mene. Osim u Kini. Ovdje govore da sam starac, tamo da sam mudrac", počeo je svoju priču Miroslav Ćiro Blažević i nastavio:

"Jako rado se sjetim svoje avanture u Bosni i Hercegovini. Zahvalan sam svima na tome, imao sam privilegiju razgovarati i biti sa svim ljubima iz BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li tuzlanska Sloboda osvojiti naslov prvaka BiH?

'Nadam da u mojoj Bosni neće biti nekih zakulisnih radnji, prljavih igara iz pozadine'

"Biti će veoma teško to ostvariti. Lideri Premijer lige teško će to dozvoliti. Samo se nadam da u mojoj Bosni neće biti nekih zakulisnih radnji, prljavih igara iz pozadine i da će sport biti i ostati u prvom planu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćiro je bio izbornik Zmajeva u kvalifikacijama za Svjetko prvenstvo u Južnoj Africi (2008-2009). Iako je došao na korak do plasmana na SP, u dodatnim kvalifikacijama ispao je od Portugala. Međutim, Ćiro je doslovno dignuo Bosnu i Hercegovinu na noge. Njegovi tadašnji izabranici odigrali su dobre kvalifikacije i do kraja su bili u igri za SP, a Blažević je bio junak nacije. Pravi istinski junak kojeg su svi obožavali, I kojeg u Bosni i dalje vole.

"Uspio sam probuditi interes za reprezentaciju u Bosni. Velika je šteta što na kraju nismo uspjeli izboriti SP. Ma moji Bosanci su najbolji ljudi na svijetu. Kategorički to tvrdim. Oni iz teške situacije naprave vic, šalu, zafrkanciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Zmajevi su na SP-u Brazilu 2014. godine po prvi puta u svojoj povijesti osjetili kako je to nastupiti na jednom velikom reprezentativnom natjecanju. Međutim, nisu uspjeli izboriti nastup na nadolazećem Euru u Francuskoj.

"BiH ima veliku kvalitetu. Pravo je čudo što nisu izborili Euro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najvažniji je trener ili izbornik'

Što je najvažnije za uspjeh jedne reprezentacije na nekom velikom natjecanju ili općenito?

"Ja sam trener u mirovini tako da mogu otvoreno reći neke stvari. Najvažniji je trener ili izbornik. On jedini može probuditi momčad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska Euro dočekuje sa ambicijama napraviti veći iskorak nego što je to do sada bio slučaj. Odnosno, što je bio slučaj na Euru u Poljskoj 2012. godine i na SP-u u Brazilu 2014. godine, kad su Vatreni ispali već nakon natjecanja po skupinama.

Nema sumnje, Hrvatska ima veliku kvalitetu, posjeduje igrače koji igraju važne uloge u svojim klubovima, vrhunskim klubovima. Modrić, Rakitić, Mandžukić, Brozović, Kovačić igrači su koji simpatizerima Hrvatske probuđuju apetite da se u Francuskoj može napraviti iskorak, veći iskorak kojem teži ova sjajna generacija. Sjajna ali i generacija dužnika. Jer, zaista je njihova kvaliteta prevelika da ti momci ne naprave ništa na velikim reprezentativnim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čačić će morati naći komunikaciju sa igračima"

"Sine moj, najveći favorit na Euru je Hrvatska. To nije subjektivno mišljenje, već realno. To je rekao i Arsene Wenger. Zašto bi se mi koga tamo bojali? Ova momčad sa Antom Čačićem na čelu dati će svoj doprinos i napraviti će veliki rezultat u Francuskoj", jasno je dao do znanja Ćiro.

Što će Hrvatska na Euru morati napraviti da ostvari neki značajniji rezultat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Iako Čačić nema nekog prevelikog iskustva sa reprezentacijom i na velikim natjecanjima, on je veliki patriota i morati će naći komunikaciju sa igračima. Ako to bude uspio, uspjeh neće izostati".

Poznato je njegovo kumstvo sa bivšim izvršnim predsjednikom Dinama Zdravkom Mamićem, neformalnim vladarom hrvatskog nogometa, čovjekom koji je u hrvatskoj javnosti okarakteriziran uglavnom kao oličenje svega negativnog u nogometu. No, Mamić ima dobar nos za prodaju igrača i za zaradu. Zdarvko je sad pod istragom Uskok-a zbog sumnji u korupciju u nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mamić ima tu filozofiju da što više odbije, to oni više dolaze. To je njegova tajna uspjeha"

Dinamo mu je ostao u posebnom sjećanju

A na upit kolegice iz N1 studija u Beogradu u kojoj momčadi koju je vodio ima najljepše usppomene, Ćiro se bio malo zamislio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uf, moram priznati da je ovo teško pitanje. Znao sam da ćeš mi ti postaviti takvo pitanje. Za Dinamo me vežu najljepše uspomene i on je na prvom mjestu. Ali, gdje god sam bio i radio , svugdje mi je bilo dobro. Znao sam se prilagoditi svugdje gdje sam trenirao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odakle nadimak Ćiro?

Od 'Blaža' do Ćire

"Zanimljivo, ali kad sam bio jako mali, imao samo 6 godina, u hrvatskom domu u Travniku je postojala jedna lutka koja je govorila iz trbuha i koja se zvala Ćiro. Pa sam ja po tome dobio nadimak i tako je ostalo do dan danas. Jednu utakmicu sam imao nadimak i Blaž. Do Ćire".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih dana piše se o tome kako će se Euro u Francuskoj igrati pred praznim tribinama u slučaju prijetnje terorističkim napadima.

"Ne vjerujem u takav scenarij. To bi bio poraz za Francusku kao državu i njihovu policiju. Mislim da su Francuzi naučili neku svojevrsnu lekciju od ovih terorističkih napada koji su im se dogodili u zemlji. Tako da će sad biti spremni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi nogometni 'sinovi'

Jedine dvije reprezentacije sa ovih, uvjetno rečeno naših prostora koji su izborili Euro i koji će sudjelovati na velikoj nogometnoj sceni ovoga ljeta su Hrvatska i Albanija.

"Da, zaista je jako čudno što Srbija i Bih nisu na Euru. Jer, zapamtite jedno. Najbolji nogometaši na svijetu dolaze upravo s ovih naših prostora. Zašto je to tako? Pa gledajte, naši nogometaši su specifični. Imaju nogometni vic, trk, rade ono nešto što ne rade ostali. Međutim, ako šef (čitaj izbornik) ne zna, onda džaba ti je sve", daje do znanja Ćiro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Poznata je ona njegova fraza u govoru "sinovi". Tako se obraćao i Bobanu, Šukeru i toj generaciji, tako se obraćao i svima ostalima koje je vodio u svojoj karijeri.

"Ja ih tretiram kao svoje sinove. To je u duhu zajedništva. Svi za jednog, jedan za sve. Ako sam ja njihov tata, onda su oni moji sinovi. Jer, sinovi moraju imati tatu hahahah", u šali i sa smiješkom kazao je Ćiro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosinečki kao njegov najveći grijeh

Ćiro u svojoj karijeri ima jedan veliki grijeh. A on se zove Robert Prosinečki. Iako će se hvaliti da je bronca Hrvatske na SP-u 1998. njegovo remek-djelo, Prosinečki će mu ostati najveća mrlja. Žuta mrlja. Velika. Imali smo klasu Šukera, Asanovića, Jarnija, Bilića, Bobana... Još da smo tamo imali Prosinečkog. Da, zbog Roberta Prosinečkog smo izgubili finale SP-a. Tako tvrde mnogi, pa i sami protagonisti te vječne francuske priče. Na posljednjem sastanku prije polufinala Ćiro je tada rekao znamenitu rečenicu:

Image
Image

"Sinovi moji, danas je tužan dan. Naš najbolji igrač neće igrati".

I nije ga stavio u momčad, iako se Žuti kune da je mogao igrati, ozljeda nije bila teža. Jednostavno, Ćiro ga je prekrižio još znamenite 1987. Naime, tad je Prosinečki bio je najtalentiraniji Dinamov junior (u generaciji s Bobanom), no Ćiro se, i to ne sam, već po naputku "odozgo" odlučio da lider Dinama uoči onog uspješnijeg hrvatskog proljeća bude Zvonimir Boban.

Deportirao je Prosinečkog u Zvezdu, kamo ga je odveo otac Đuro, koji je želio potpisati profesionalni ugovor, koji je bio nervozan jer je vidio da se favorizira Boban. No tada je Ćiro odabrao, a medijima je poručio:

Trenersku diplomu nije pojeo

"Ako Prosinečki postane igrač, pojest ću trenersku diplomu!"

Trenersku diplomu nije pojeo, ali je Žuti zato sa Zvezdom osvojio Ligu prvaka 1991. godine. Za njega će Ćiro sada kazati:

"Nema dvojbe da je on jedan od najnadarenijih igrača u Hrvatskoj svih vremena. Ništa manje talentiran od Bobana. Samo što su on i Boban bili drugačiji igrači".

Tko mu je bio najproblematičniji igrač kojeg je vodio u karijeri?

Njegovo nestašno dijete

"Bora Cvetković. On je bio nestašan dečko, bio je neukrotiv. Prisilo me da ga pustim u Zvezdu, a kasnije je ostvario veliku karijeru. Da, on je bio divlji momak".

bio je njegov "sin" u reprezentaciji Hrvatske. Sad je uspješan menadžer West Hama koji odlično polovi u Premier ligi. Čekićari su trenutno na 6. mjestu prvoligaške ljestvice i blizu Lige prvaka. Bilić je trenerski hit na otoku, svi ga vole, apsolutni je omiljen u klubu i van njega.

"Bilić kao igrač ima velike zasluge u reprezentaciji Hrvatske, isto i kao izbornik. Napravio je tu smjenu generacije. Sad njegovu trenersku nadarenost vidimo i u Engleskoj".

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo