ČOVJEK KOJI JE RAZVALIO FIFA-u: / Preminuo osebujni zviždač čije je svjedočenje srušilo Seppa Blattera

Image
Foto: AFP

Bivši član Izvršnog odbora FIFA-e Chuck Blazer, čovjek čije je priznanje da je uzimao mito pomoglo u rušenju Seppa Blattera, preminuo je u dobi od 72 godine.

13.7.2017.
9:04
AFP
VOYO logo

Blazer je 2013. priznao krivnju za primanje mita, pranje novca i utaju poreza, a u zamjenu za manju kaznu odlučio je tajno surađivati s američkim istražnim organima u istrazi oko korupcije u Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA). Priznao da je zajedno s drugim članovima IO-a primao mito kako bi glasali za Francusku i Južnu Afriku za domaćine svjetskih nogometnih prvenstava 1998. i 2010. godine.

Stan samo za mačke

Upravo je njegovo svjedočenje pomoglo američkim vlastima da stvore osnovu za pokretanje masovne istrage korupcije u FIFA-i koja je krajem svibnja 2015. dovela do privođenja brojnih visokih dužnosnika u Zürichu, a potom i do ostavke dugogodišnjeg predsjednika Seppa Blattera. Iste je godine Blazer zbog umiješanosti u mito i korupciji dobio doživotnu zabranu obavljanja svih dužnosti u nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blazer je bio član IO-a FIFA-e u razdoblju od 1997. do 2013, a bio je i glavni tajnik CONCACAF-a (Nogometna federacija Sjeverne i Srednje Amerike) od 1990. do 2011. godine. U izvještaju Etičke komisije, objavljenom 2013. godine, stoji da je u razdoblju od 1996. do 2011. od CONCACAF-a primio više od 20 milijuna dolara različitih provizija. Pomoglo mu je to da vodi život na visokoj nozi pa je tako imao dva stana u Trump Toweru u New Yorku, od kojih je jedan bio isključivo za njegove mačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo