KOJIM ĆE PUTEM HRVATI?

ČETVORKA KOJA NIJE ISPUNILA OČEKIVANJA: Bili su ‘Zlatni dečki’, a onda su im karijere krenule nizbrdo

Prije nekoliko su dana objavljeni kandidati za prestižnu nagradu Golden Boy, odnosno Zlatni dečko, koju talijanski dnevnik Tuttosport dodjeljuje najboljem svjetskom nogometašu do 21 godine starosti.

Među 40 kandidata su i dvojica hrvatskih dragulja – Alen Halilović iz HSV-a i Ante Ćorić iz Dinama. Realne šanse za nagradu ipak nemaju, ali ih stručni žiri svakako vidi među igračima pred kojima je blistava budućnost.  No, hoće li to doista biti tako, veliko je pitanje.

HRVATSKI WUNDERKINDI MEĐU NAJBOLJIMA: Halilović i Ćorić nominirani za prestižnu nagradu

Pogledamo li samo osvajače ove nagrade prijašnjih godina, vidjet ćemo da među njima ima i onih koji nikada nisu do kraja ispunili očekivanja. Ako je nagrada Zlatni dečko svojevrsna najava da bi njezin dobitnik za koju godinu trebao konkurirati za Zlatnu loptu, onda je jasno da su neki ostali daleko od onoga što im se predviđalo. Nagrada se dijeli od 2003. godine, a izdvojili smo četiri dobitnika koji su imali ili imaju dobru karijeru, ali ne i takvu da bi se ikada našli u konkurenciji za Zlatnu loptu.

2003: Rafael van der Vaart (Ajax)

Rafael van der Vaart
Rafael van der VaartFoto: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Sa samo 17 godina je upao u prvu momčad Ajaxa s kojim je dvaput bio nizozemski prvak. Prilično iznenađujuće, 2005. je završio u HSV-u što je bila odluka koju je žestoko kritizirao i veliki Johan Cruyff. Dobre igre na sjeveru Njemačke donijele su mu 2008. transfer u Real Madrid, ali tamo nije blistao, pa je dvije godine kasnije otišao u Tottenham, da bi se 2012. vratio u HSV. Prošlu je sezonu proveo u Betisu, a danas je u danskom Midtjyllandu.

2008: Anderson (Manchester United)

Kad je 2007. došao u Manchester United, mediji su ga prozvali novim Ronaldinhom. Njegove su igre u mlađim kategorijama brazilske reprezentacije bile fascinantne, 2005. je bio i najbolji igrač SP-a U-17, ali dolaskom u Manchester se počeo gasiti. Alex Ferguson mu je namijenio ulogu dublje u veznom redu, Anderson se nije najbolje snašao i nikad nije izbio u prvi plan. Iz Uniteda je definitivno otišao u veljači prošle godine i danas je član brazilskog Internacionala.

2009: Alexandre Pato (Milan)

Kad je 2007. došao u Milan, bio je čudo od djeteta. I igrao je tako sve dok ga nisu počele uništavati ozljede. Šest godina kasnije se vratio u Brazil, da bi drugu polovicu prošle sezone proveo na neuspješnoj posudbi u Chelseaju. Novi pokušaj vraćanja stare slave danas traži u Villarrealu.

2010: Mario Balotelli (Manchester City)

Mario Balotelli
Mario BalotelliFoto: ANDREW YATES

O Mariju Balotelliju je ispričano već toliko priča. Da je iznimno talentiran, to nije nikakva tajna, ali je još više sklon glupostima koje su mu u potpunosti zasjenile karijeru. Redao je incident za incidentom zbog čega su ga se bez previše razmišljanja rješavali Inter, Manchester City, Milan, Liverpool… Danas pokušava spasiti karijeru u Nici, ide mu prilično dobro, ali svi su u klubu na oprezu zbog njegova karaktera.

Povratak na Net.hr