Internetom kruži zabrinjavajući letak: 'Ne dolazite na SP'

I drugi dan nogometnog Kupa konfederacija u Brazilu ponudio je snimke policijske brutalnosti i nasilja izvan stadiona Maracane uoči utakmice Italije i Meksika. Istovremeno internetom kruži letak u kojem domaćini odgovaraju goste od dolaska na SP.

Prvog je dana brazilska policija rastjerala prosvjednike gumenim mecima i suzavcem uoči utakmice Brazila i Japana ispred stadiona Mane Garrincha, a vrlo slična scena viđena je i drugog dana u Rio de Janeiru.

Otprilike 1000 mladih osoba održavalo je miran ‘sjedeći’ prosvjed ispred stadiona Maracane zbog novih, visokih cijena prijevoza i nekontroliranog trošenja vlade u nastojanju da završi izgradnju svih stadiona do početka Svjetskog prvenstva iduće godine. Iako je prosvjed bio u potpunosti bezopasan, policija je odlučila upotrijebiti brutalnu taktiku kako bi rastjerali gomilu.

Prosvjednici su se nakon uporabe gumenih metaka i suzavca razbježali, ali su se sukobi nastavili u obližnjim ulicama, te su trajali otprilike dva sata. Sukob s policijom zabilježili su prosvjednici svojim mobitelima.

A dok u Brazilu traju prosvjedi i sukobi s policijom internetom kruži zabrinjavajući letak u kojem se navijačima iz drugih zemalja poručuje da ne dolaze.

“Naša vlada je potrošila milijarde na stadione koji su trebali biti upola jeftiniji, a našem narodu neće poboljšati kvalitetu života. Istovremeno ljudi umiru po bolnicama zbog nedostatka infrastrukture. Nasilje nad običnim građanima je izmaklo kontroli, pogotovo u turističkim gradovima poput Rija i Sao Paula. Aerodromi, javni prijevoz i druge usluge ne mogu zadovoljiti niti naše interne potrebe, pa zamislite što će se dogoditi na SP-u kada dođu tisuće turista.

“Brazilcima je dosta!” poručuju autori letka i upozoravaju: “Ovo će Svjetsko prvenstvo biti kaotično i opasno, a turisti će biti prevareni!”

Na kraju dodaju: “Imate li prijatelja koji planira doći u Brazil, molimo da mu pokažete ovaj letak.”

Povratak na Net.hr