Mamićev potez šokirao Profesora: 'Ostao sam zatečen!'

'Iskreno, bio sam šokiran, nisam mogao vjerovati da je Kruno dobio otkaz. Ostao sam zatečen', rekao je za Sportski.net Branko Ivanković, naš ovotjedni gost intervjua Jedan na jedan.

30.8.2013.
10:06
VOYO logo

Da se one kobne večeri za Krunu Jurčića, nakon Dinamovog poraza 0:2 od bečke Austrije, na poziv Zdravka Mamića, Branko Ivanković vratio u Maksimir, danas bi po treći put u karijeri bio trener Modrih. Profesor to nije napravio, a izvršni ga je prekrižio iz svih kombinacija. Što se zapravo dogodilo?

Dinamo nije uspio treći put zaredom dohvatiti Ligu prvaka. Što je presudilo? Sve mi je to jako teško komentirati, sve su to moje kolege treneri. Presudili su detalji koje je, naravno, puno lakše komentirati nakon utakmice, raditi analizu i ukazivati na nekakve pogreške. Činjenica je da je Dinamo bolja momčad od Austrije iz Beča, usudio bih se reći čak dosta bolja momčad, ali Dinamo je, nažalost, ispao. I Dinamo je sam kriv što je ispao iz Lige prvaka. Austria je djelovala puno bolje kao momčad i to je još jedan dokaz koliko je važna dobra organizacija i disciplina u igri, kako se uz jednu želju i fanatičnu borbenost može ostvariti jedan takav rezultat kakav su oni ostvarili. Razloga za poraz ima dosta. Generalno, ništa nije štimalo, od taktičke pripreme, same organizacije igre, kompaktnosti... Puno toga je nedostajalo u igri Dinama, ne samo u uzvratnoj, nego i u prvoj utakmici. Naravno, uzvrat je bio puno bolji nego maksimirska utakmica... Ma, ovaj se protivnik morao proći i to rutinski, Dinamo je morao igrati Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ste trener Dinama, što biste promijenili? Ja sam u najavi rekao da je Modrima neophodno bila potrebna jedna žustrina i agresivnost. Moderan nogomet bez toga nije moguć. Za dobar rezultat je potrebna kompaktnost cijele momčadi, svih faza igre, ne samo u napadu ili u obrani. Za svaku momčad koja teži nekom velikom cilju, a Dinamo to je, potrebna je jedna napadačka filozofija s jasnim napadačkim zahtjevima. Znam, lako je to reći, ali i laiku je vidljivo da je Dinamo momčad koja može napraviti balans u igri, posebno u napadu, gdje igraju jaki individualci.

http://rutube.ru/video/embed/6521587

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je u uzvratu s klupe vodio par Zoran Mamić – Damir Krznar. Kako vam je izgledao njihov europski debi? Ideja je bila drugačija nego u prvoj utakmici i to se pokazalo dobrim. Sammir je igrao u špici, to nije bila nekakva ekstravagantna novina, ali se pokazala kao uspješan potez. Igrači na krilima, kao što su Soudani i Fernandes, morali su još više i još češće ulaziti u 16 metara, pogotovo u situaciji kad Sammir izvlači nazad po loptu. Vezni igrači su također morali biti maksimalno ofenzivni... Kažem, bila je to ideja koja se u masu detalja pokazala kao dobra, ali nije bilo realno očekivati da Dinamo stvori 10 šansi i zabije pet golova. Austrija je bila dosta zatvorena, kompaktna, a pomogao joj je i rani pogodak.

U konačnici je Dinamo došao do pobjede u Beču, ali je presudio rezultat iz prve utakmice. Pirova pobjeda! Nažalost, pobjeda koja nema težinu kakvu je trebala imati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad predstoji igranje u Europskoj ligi, mogu li Modri biti konkurentni i možda dohvatiti toliko željeno europsko proljeće? Dinamo apsolutno može biti konkurentan, pogotovo jer je sad, za razliku od prijašnjih godina kad je Dinamo igrao u Europskoj ligi, ovo drugačiji tip natjecanja. Nekad je bilo pet klubova u skupini i igrala se samo jedna utakmica protiv svakog. Kad sam vodio Dinamo, izgubili smo 2:0 od HSV-a, koji je tada bio jedna od najboljih momčadi u Bundesligi s Van der Vaartom i Olićem, izgubili smo u završnici zbog nepažnje i nesmotrenih faulova. Pobijedili smo Ajax, Spartu, nizozemski NEC, bili smo blizu protiv Sparte i Udinesea, ali nismo imali sreće. Kad sada pogledam ovaj Dinamo, sve što mogu reći je da mora i može biti konkurentan. Naravno, to je ipak nogomet i uvijek je sve moguće. Moraju tražiti maksimum i težiti tome da se to i realizira.

Kruno Jurčić je bivši, Dinamo traži novog trenera, jeste li vi jedan od kandidata? Ja se poslije onog prvog kontakta nisam čuo s Mamićem. Ne znam što se dešava u klubu. Mislim da su napravili dobru stvar što nisu odmah postavili novog trenera, nego su pričekali. Uvijek treba napraviti dobru analizu i dati si vremena kako bi najbolje procijenili koji je to adekvatan trener za klub. Mene se stalno spominje u medijima po tom pitanju, to je na neki način i moguć scenarij s obzirom na moje iskustvo, moje znanje i rezultate. Jasno je da me se po logici stvari stavlja u kontekst novog trenera Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa hoćete li biti novi trener Dinama? Pa ne znam!

Što se dogodilo one večeri kad je Jurčić dobio otkaz? Zdravko vas je odmah zvao na razgovor, no vi ste, navodno, već otišli s Maksimira, što ga je jako naljutilo. Bila je to jedna emotivna reakcija, ljutnja nakon tog poraza i Mamić je htio sve riješiti iste večeri. Iskreno, bio sam šokiran, nisam mogao vjerovati da je Kruno dobio otkaz. Ostao sam zatečen! I ja sam bio ljut zbog te utakmice i otišao sa stadiona sedam-osam minuta ranije i kad me on zvao, već sam bio debelo na putu za Varaždin. Zdravko me nazvao i rekao: 'Branko, dođi odmah!' Ja sam mu rekao da ću doći sutra ujutro, da nije problem, da ćemo se dogovoriti, ali on je reagirao tako kako je reagirao. Svi znamo da Zdravko često reagira instinktivno i mislim da bi to nekad morao kontrolirati. Ispalo je ono što je ispalo, ono što je Zdravko rekao da se dogodilo te večeri je istina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon ispadanja od bečke Austrije Mamić je rekao da je sada svjestan da hrvatski treneri nemaju pojma, te da na klupu Dinama želi dovesti stranca. Ha-ha-ha! Pa dobro, to i nije neka njegova nova izjava, to on često izjavljuje. Sigurno da ima iskustva s raznoraznim trenerima, ali njegove reakcije često proizlaze iz razočaranja. Ne slažem se s njim, mislim da su treneri u Hrvatskoj jako dobri, nekolicina nas je ostvarila sjajne rezultate izvan domovine, što je vrlo teško, za razliku od inozemnih trenera koji odmah u startu imaju bolji status samo zbog pasoša. Rekao bih ovako, talijanski, njemački, španjolski treneri su 'bolji' od nas samo zato jer imaju drugačiji pasoš. Većina naših trenera je imala nogometnu karijeru, nakon čega su završili više ili visoke škole, obrazovani su, cijeli su život posvećeni nogometu, imaju sposobnost i znanje voditi i klubove i reprezentacije. Ne sjećam se da je netko od stranih trenera nešto posebno napravio u Hrvatskoj. Kad se sjetim Balakova i Reje u Hajduku ili Halilhodžića u Dinamu, ne znam što je to netko od njih napravio spektakularno. Nitko od njih nije ostavio nekakav dublji trag da bismo svi pali u nesvijest.

Da, rezultati sve govore. I rezultati, i klima, i opći dojam. Ako se vratite u prošlost i sjetite se tko je u Hrvatskoj što napravio i u kakvim okolnostima i pod kakvim uvjetima. Ja razumijem Zdravka, jasno mi je da je ljut i ogorčen, jer igranje u Ligi prvaka nije samo ekonomski udarac za klub, tu se radi i o statusu i europskom koeficijentu. To je sve što mogu reći!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite li hrvatsku ligu, kako vam izgleda ova nova liga 10? Oduševljen sam kako je ta liga krenula. Jako sam sretan kad vidim kako je liga popraćena od strane medija, mislim da je jako važno da se to radi da jedan adekvatan i pozitivan način. Dosta stvari se poklopilo, Dinamo se osnažio, Rijeka je puno uložila u svoju momčad, Split se kontinuirano i permanentno pojačava, u Hajduku se pojavio veliki broj mladih i talentiranih igrača željnih afirmacije... Publika je to prepoznala i liga je preko noći postala zanimljiva i atraktivna, a s time se i razina kvalitete automatski diže.

Kad ste već spomenuli Rijeku, par riječi o njima. Mogu li oni zapariti Dinamu ove sezone? Rijeka se prije svega konsolidirala kao klub, a kapital koji je unesen u klub je bitno pridonio tome da se dovedu igrači koji su reprezentativne kvalitete, od Benka, Krstanovića, Tomečaka, Pokrivača... Sve su to igrači koji su bili reprezentativci ili su koketirali s reprezentacijom, koji imaju kvalitetu za tu razinu. Odmah je bilo jasno da će se Rijeka, uz Dinamo i Hajduk, nametnuti u toj čitavoj priči. Atmosfera u klubu i oko kluba je sjajna, to je jedna prekrasna priča. U Rijeci sam proveo dvije godine i znam koliko tamo ljudi vole klub, uživaju u njemu i koliko su privrženi toj momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk?Hajduk ima velikih problema, oni se ne vuku od ove sezone, taj se problem vuče već dugi niz godina. Napokon su progledali i odlučili to raščistiti, pa sad, naravno, ispašta momčad i navijači koji žele i traže uvijek jak, snažan i moćan Hajduk. Nažalost, neke se stvari ne mogu riješiti preko noći. Klub je ostao na mladim igračima i bori se s onim što ima. Ono što Hajduk sada radi je sjajna stvar za budućnost, a ako se bude već ove sezone mogao boriti s Rijekom i Dinamom, to će biti dodatni razlog za optimizam. Realno, od Hajduka nije za očekivati da može doći do naslova, ali ovo što radi je odlična stvar. Tudor se pokazao kao trener koji ima jasnu viziju i smatram da ovako mogu samo iz dana u dan napredovati sve više i više.

Hrvatsku reprezentaciju uskoro očekuje dvoboj protiv Srbije u Beogradu. Vatreni su u lošoj formi u posljednje vrijeme, možemo li na Marakani doći do pobjede? Kad komentiramo reprezentaciju, onda to svi radimo s velikim emocijama i svi se nadamo da ćemo na Marakani doći do pobjede. Ne bih se toliko zamarao jesmo li u formi ili nismo, jer je taj osmi mjesec uvijek problematičan, igrači su još u fazi priprema, Mandžukić je kasnio dva tjedna na pripreme Bayerna i u tako kratkom vremenu se ne može postići top-forma. Protiv Srbije se igra u devetom mjesecu, to je kvalifikacijska utakmica i naravno da će sve to biti bitno drugačije. Očekujem jednu fanatičnost, strast u igri i nadnaravnu želju da se ostvari dobar rezultat. Mi imamo momčad za sam vrh, i u kvalifikacijama i na završnom natjecanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po vama, Hrvatska ide u Brazil? Naravno da postoji strah, ali mislim da je realno. To svi očekujemo! Kao trener znam da će biti jako teško, da ne ispadne na bacam floskule, ali danas stvarno nema lakih protivnika. Mi imalo kvalitetu, znanje, iskustvo, igrače u najboljim igračkim godinama i ne vidim niti jedan jedini razlog za pesimizam, ali uz jedan oprez, respekt i spoznaju da će biti jako teško u svim utakmicama koje nas očekuju do kraja. To je to, nema više. Igračima svi zajedno trebamo dati podršku da to kroz igru manifestiraju na najbolji mogući način.

Kakav je dojam na vas ostavio Igor Štimac kao izbornik?Igora Štimca poznajem još od 1994. godine, još kao igrača, znam ga i kao rukovodioca i kao trenera. On je čovjek koji apsolutno posjeduje kvalitetu i sposobnost, unosi puno strasti i entuzijazma. Jasno je da mu nedostaje iskustvo, to je njegov hendikep, ali kad vidim njegov rad u reprezentaciji, mislim da on to jako dobro gura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da vas sutra Štimac nazove i pita za savjet, što biste mu savjetovali za utakmicu protiv Srbije? Pa vidite, uvijek je najlakše nekoga savjetovati. Kad gledam utakmicu sa strane, sve 'moje' momčadi pobjeđuju, s tribine jako dobro znam treba li odigrati lijevo ili desno, treba li se vratiti nazad ili ne. Rekao bih mu nekakve svoje ideje, ali mislim da je to potpuno nepotrebno, jer svaki trener mora imati svoju autonomnost, svoju ideju i viziju, a znam da to Štimac sve ima. Igor sigurno osluškuje i traži bilo kakvu iskoristivu informaciju. Nemam potrebu dijeliti mu savjete, on je unutra, on najbolje zna pravo stanje stvari u reprezentaciji, najbolje zna kako i na koji način može doći do rezultata. Vidjet ćemo kako će sve to skupa izgledati.

Svi mu želimo puno sreće! Ne, ne, ne... Želimo nama sreću, ne njemu, nama! To nije njegova reprezentacija, nego naša zajednička, jer svima onima koji rade u nogometu, svima onima koji navijaju za tu reprezentaciju je stalo da odemo na Svjetsko prvenstvo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo