Boban 'rasturio' Argentinu: 'Zar je moguće da oni igraju?'

Legendarni Vatreni Zvonimir Boban na zanimljiv je način najavio veliko polufinale Svjetskog prvenstva između Argentine i Nizozemske.

9.7.2014.
17:25
VOYO logo

Bobanovu analizu snage Argentine i Nizozemske za Sportske novosti prenosimo u cijelosti.

Argentina

Teška dekadencija i mali Genij

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi su čarobnjaci - vratili su nogomet 50 godina unatrag. Takav je dojam kada ih gledam. Usporeni, bez klase i bez ideje. Zar je moguće da za Argentinu igraju Fernandez i Garay, Gago i Biglia. Pa i Lavezzi koji digne glavu samo kada se ustane iz kreveta.

To izgleda uglavnom ovako; bezglavo bauljaju i nešto odigravaju, u potpunoj nesigurnosti bore se s loptom dok je ne uzme Di Maria. Di Maria počne juriti dok ga ne fauliraju, ili dok se lopta ne odbije do Messija. Onda nastaje čarolija i shvaćaš zašto je moguće da je ovako loša momčad u polufinalu. Messi je na 60-70% od pravog Messija, ali nekoliko čudesnih stvari će uvijek odigrati. Tako preživljavaju i idu dalje. Bez Di Marie teško će lopta do Messija iako bi bilo vrijeme da Mascherano, Gago ili Biglia odigraju koju loptu vertikalno. Valjda će ih Sabella uputiti na to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//cdn.playwire.com/bolt/js/embed.min.js

Neka mala poboljšanja su ipak vidljiva. Očajni Fernandez je napokon na klupi i kakav god da je Demichelis je bolji, pa je protiv Belgije obrana izgledala puno homogenije. Lakše su i započinjali igru. Ono što je neupitno je da Argentina ima hrabrost i drskost i da će iskoristiti sve što joj se omogući. To je lako moguće i protiv Nizozemaca jer je Higuain napokon stigao u Brazil, a Messi je fizički sve bolji. Protiv Belgije je odigrao pravu kapetansku utakmicu. Pomagao je obrani i stalno tražio igru. Eto, nakon godine i pol Messi je počeo trčati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oduvijek su fajteri i polufinale će odigrati u agonističkom transu. Protiv Argentine svi igraju loše i to nije slučajno. Argentina je svjesna svojih problema i svojih limita. Ako razmislimo o (ne)potencijalima, Argentina se natječe najbolje od svih.

Borbeno, bez igre i sa sve

Tekst se nastavlja ispod oglasa

boljim Messijem.

NIZOZEMSKA

Leteći Robben

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o malim zelenima i Nizozemci imaju svoga. Nije mali i nije ta klasa, ali je po meni daleko najbolji igrač dosadašnjeg SP-a. Koliko god Van Gal pisao i pametovao, Nizozemcima se sve događa po Arjenu Robbenu.

Odustali su od priče da trebaju najbolje i najljepše igrati. Nije novost što igraju s trojicom u obrani (Van Gaal je igrao tako s Ajaxom ‘96. kao pobjednik Lige prvaka), novost je interpretacija nogometne igre. Nizozemska nikad nije igrala tako oprezno i odustajanje od Ajaxove filozofije lijepog i dominantnog nogometa dalo je rezultate, ali i rastužilo mnoge nogometne zaljubljenike. Utakmica sa Španjolcima je ono što je za Nijemce bila prva s Portugalom. Lažna slika jedne solidne momčadi. Jer Nizozemska je baš to, solidna momčad s briljantnim Robbenom. U utakmici s Meksikom Van Gaal je shvatio koliko je pogrešno igrati 352 protiv momčadi koja to igra godinama. Promijenio je u drugom poluvremenu i ponovo došao do Robbena (vratio ga desno) i igre. Nastavio je s Robbenom desno i protiv nevjerojatnih Kostarikanaca promijenivši u 3-4-3 te je tako na pravi način iskontrolirao utakmicu. Da je Van Persie bio svježiji, završilo bi sa 3-4 gola razlike. Problem Nizozemske je što zadnja tri igrača jako sporo igraju. Van Persie je usporen, a Sneijder bez kontinuiteta. Depay nije Overmars, Kuyt nije bek, a Blind odigrava sve lopte unazad. Nedostaje De Jong ključni igrač za visoki presing i brzo prepoznavanje defenzivne igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//cdn.playwire.com/bolt/js/embed.min.js

Nizozemska je napravila odličan rezultat s obzirom na predviđanja. Ako Robben bude pravi još jedno finale je lako moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je reći tko ovisi više o kome, Nizozemci o njemu ili Argentinci o Messiju.

Saznat ćemo večeras…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo