POVRATAK IMENA DINAMO

BILO JE TO NA VALENTINOVO! Prije točno 17 godina Zagreb je bio na nogama, legenda je objavila: ‘Imamo Dinamo!’

Na današnji dan prije točno 17 godina, vraćeno je ime Dinamo.

Prošlo je 17 godina od jednog od najvažnijih događaj u Dinamovoj povijesti i povijesti navijačke grupe Bad Blue Boys, povratka svetog imena. Na Valentinovo 14. veljače 2000. godine Dinamo se vratio tamo gdje mu je mjesto. Vratio se navijačima.

Tadašnji predsjednik države Franjo Tuđman proglasio je ime Dinamo ostavštinom komunizma.

To se nije svidjelo Boysima koji su od tada ušli u otvoreni sukob s tadašnjim državnim vrhom, protiv samovolje jednog čovjeka. Uslijedio je beskompromisni rat u kojem navijači nisu odustajali, a policija pod patronatom Tuđmana htjela je ugušiti glas naroda. Nakon višegodišnje borbe, na Valentinovo 14. veljače 2000. godine čuo se uzvik.

Imamo Dinamo

“Imamo Dinamo”, uzviknuo je legendarni modri as Velimir Zajec podigavši slavodobitno ruke u zrak. Podno zapadne maksimirske tribine bilo je 10.000 navijača koji su pjesmom, bakljama i sukobom s policijom dočekali toliko željeni povratak svog Dinama. Kad je Zajec izašao iz uprave kluba, sve je proključalo. Zapalilo se more baklji. Plato ispred zapada Maksimira doslovno se obasjavao.

U sat vremena nakon povratka imena u Dinamo se učlanilo 3000 novih članova.

Zlatko Canjuga tada je tvrdio kako mu je pokojni Tuđman na samrtničkoj postelji rekao:

“Vrati djeci Dinamo”.

To je, dakako, bio samo pokušaj da se dodvori navijačima.

43 su bila za povratak imena Dinamo, a samo jedan je bio za ime Dinamo-Croatia

Canjuga je u to vrijeme bio predsjednik Croatije. Organizirana je Skupština kluba, a na tajnom glasovanju od 44 čovjeka, 43 su bila za povratak imena Dinamo, a samo jedan je bio za ime Dinamo-Croatia. Nitko nije bio za ostanak dotadašnjeg imena Croatia.

Navijači su mislili kako je konačno došlo njihovo vrijeme. Vrijeme navijanja za Dinamo, za njihov Dinamo. Međutim, odlaskom Croatije u ropotarnicu povijesti dogodilo se nešto što će se nekoliko godina poslije pokazati kao početak novih sukoba Boysa s čelnim ljudima kluba.

Naime, s povratkom imena Dinamo na velika je vrata u maksimirske odaje ušao tada 40-godišnji Zdravko Mamić.

Canjuga je odstupio i Dinamo je od tada u rukama Mirka Barišića i Mamića, ljudi koji su bili predstavljeni kao oni koji imaju viziju kako klub treba izgledati i novac da ga se financijski pogurne. No, ostalo je samo na tome…

USKOK-ove optužnice

Dinamo je, sudeći po USKOK-ovim otužnicama, postao poligon za izvlačenje milijuna iz kluba.

Zdravko je nedavno odstupio s mjesta izvršnog predsjednika nakon što je uhićen pa optužen zbog sumnji u teške financijske malverzacije, ali ostao je Dinamov čovjek iz sjene, takozvani ‘savjetnik’, bez kojega u klubu ne može proći niti jedna važnija odluka.

 U Engleskoj su se iščuđavali na činjenicu da je čovjek koji je sezonu počeo iz zatvora i koji je pod vrlo ozbiljnim optužbama još uvijek na čelu kluba, kao i nacionalnog nogometnog saveza.

Navijači su ušli u otvoreni rat s Upravom kluba na čelu s Mamićem, a ta borba za bolji, demokratskiji Dinamo traje i dan danas.

Povratak na Net.hr