DANI ZA POVIJEST

ARKANOV KLUB PAO JE NA VRATIMA HRVATSKE: Duboko dekoltirana Ceca svjedočila hrvatskom slavlju; ‘Sijao je smrt po našoj domovini’

‘Ratne rane bile su još svježe, nismo smjeli pokleknuti pred klubom čovjeka koji je sijao smrt po našoj domovini’

Redoviti pratitelji hrvatskih klubova, bez obzira radilo se o Dinamu, Hajduku, Rijeci, Osijeku ili danas drugoligašu Cibaliji, sjetit će se i znat će što se dogodilo 17. lipnja 2000. godine.

POSTAO JE U SRBIJI PERSONA NON GRATA I IZDAJNIK: ‘Svjestan sam što su radili arkanovci, knindže i šešeljevci. Srbi lažu druge, ali i sami sebe. Ja to neću’

Cibalia premijerno iskoračila na europsku scenu

Na jučerašnji dan prije 19 godina Cibalia je premijerno iskoračila na europsku scenu, a ples kuglica u ždrijebu 1. kola danas ugašenog Intertoto kupa za protivnika joj je dodijelio beogradski Obilić.

To je jedan od najznačajnijih dana vinkovačkog nogometa koji se organizirano uz bosutske obale igra više od stoljeća, prisjećaju se kroz priču Sportske novosti.

Bila je to utakmica visokog rizika, smještena u vrlo zanimljiv povijesno-politički kontekst; u teško stradali grad stigao je klub koji je dvije godine ranije osvojio svoj prvi i jedini naslov državnog prvaka i koji je šest mjeseci ranije ostao bez predsjednika, ozloglašenog Željka Ražnatovića Arkana, upokojenog 15. siječnja 2000. godine s tri hica iz vatrenog oružja u predvorju beogradskog hotela Intercontinental.

“Protiv Obilića nismo igrali samo za naše Vinkovce, nego za cijelu Hrvatsku. Ratne rane bile su još svježe, nismo smjeli pokleknuti pred klubom čovjeka koji je sijao smrt po našoj domovini. Pritisak je bio teško zamisliv, a znate da imperativ nikad nije zahvalan suigrač. Međutim, izdignuli smo se iznad toga, odigrali jako dobru utakmicu i pobijedili 3:1”, prisjeća se za SN Srećko Lušić, tada trener Cibalije.

Vinkovci su disali za Hrvatsku, kao što su disali i u Domovinskom ratu

Obilić je “izgorio” u prvih 13 minuta, Ivan Bošnjak i Ivan Maroslavac donijeli su vinkovačkoj momčadi dvokorak prednosti. Tribine vinkovačkog nogometnog zdanja bile su pune. Vinkovci su disali za Hrvatsku, kao što su disali i u Domovinskom ratu, u kojem su se obranile od četničkog zlotvora koji nije uspio gradu nanijeti štetu Vukovara i u potpunosti ga prvo okupirati sa svih strana, a onda i slomiti do kraja. Vinkovački branitelji slomili su agresorske zube.

Bartolović je u drugom poluvremenu zabio za 3:1 i solidan mir uoči beogradskog uzvrata tjedan dana kasnije.

‘Duboko dekoltirana Ceca’

“U žestokom beogradskom uzvratu (Velimir Grgić i Mladen Križanović završili su na hitnom prijamu Vojne medicinske akademije, prvi na šivanju glave, a drugi s potresom mozga) Obilić je u 16. minuti zabio za 1:0, a Dejan Pavličić pogotkom u 62. minuti dodatno je rastužio frišku Arkanovu udovicu (i klupsku predsjednicu nakon njegova smaknuća), folk-pjevačicu Svetlanu Ražnatović koja je, duboko dekoltirana, iz svečane lože svjedočila velikom vinkovačkom slavlju usred Beograda”, završne su rečenice Sportskih novosti.

Povratak na Net.hr