OVE UTAKMICE OBILJEŽILE SU POVIJEST EURA: / Po kojoj ćemo najviše pamtiti ovogodišnji?

Image
Foto: Screenshot/YouTube

U najavi utakmice za naslov na Europskom nogometnom prvenstvu prisjetili smo se nekih od najboljih susreta igranih za turnirima za naslov najbolje europske momčadi.

9.7.2016.
10:00
Screenshot/YouTube
VOYO logo

Svaka od njih popraćena je pripadajućim video-zapisom koji bi trebao dokazati opravdanost izbora. Hoće li ogled za europsko zlato u kojem se u nedjelju susreću domaćin turnira Francuska i Portugal jednog dana pronaći svoje mjesto na sličnoj listi, odgovorit će posljednjih 90 minuta turnira.

11. Rusija – Češka 3:3 (Euro 1996)

Češka je od 2:0 prednosti koju minuti prije kraja utakmice gubila 2:3 i prijetilo joj je ispadanja iz natjecanja već u grupi. Golom Šmicera iz 88. ne samo da je ostvaren proboj već je Češka stigla do finala u kojem je poražena zlatnim pogotkom Bierhoffa iz 95. minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Francuska – Jugoslavija 4-5 (Euro 1960)

Prvi Euro ikada i prva utakmica na njemu. Domaćin Francuska imala je prednost 4:2 u 62. minuti no Knez i Jerković (dvaput) u razmaku od 75. do 79. minute donijeli su pobjedu Jugoslaviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Italija – Nizozemska 0-0 (3-1 na penale, Euro 2000)

Polufinale turnira igrano je u Amsterdamu, a Italija je u njemu od 34. minute igrala bez isključenog Gianluce Zambrotte. Jedanaesterac nakon toga Franku de Boeru obranio je Francesco Toldo, imali su Nizozemci na toj utakmici još jedan udarac s bijele točke. Patrick Kluivert pogodio je okvir gola. Kad se podvukla crta nakon izvođenja jedanaesteraca moglo se vidjeti da su nizozemski igrači tog dana uputili takvih šest udaraca i pogodili samo jednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Danska – Njemačka 2:0 (Euro 1992)

Danska je do turnira došla tek nakon što je Uefa zabranila nastup Jugoslaviji koja se ispred nje kvalificirala na završnicu. Prošla je skupinu u kojoj je bila sa Švedskom, Engleskom i Francuskom, potom u polufinalu na penala riješila Nizozemsku i zatim Njemačku u borbi za zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Francuska – Portugal 3:2 (Euro 1984)

Polufinalna utakmica koja je imala sve zbog čega nogomet treba voljet. Sjajan slobodan udarac, ludilo tribina, napeti produžetak i rasplet tek koji trenutak prije no što su svi krenuli razmišljati o jedanaestercima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Portugal – Engleska 2:2 (6:5 na penale, Euro 2004)

Četvrtfinale igrano u Lisabonu koje je u potpunosti obilježio portugalski vratar Ricardo koji je radio čuda tijekom utakmice, a potom i zabio pobjednički jedanaesterac u raspucavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Francuska – Engleska 2:1 (Euro 2004)

Riječ je o prvoj utakmici u fazi po skupinama u kojoj su uz Englesku i Francusku bile i Hrvatska i Švicarska. Engleska je vodila do sudačke nadoknade utakmice, a tada se i to dvaput ukazao Zinedine Zidane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Turska – Češka 3:2 (Euro 2008)

Samo petnaest minuta prije kraja Češka je imala dva gola prednosti i osiguran plasman u četvrtfinale turnira. Uslijedio je sjajni preokret Turske koja će kasnije kroz jedanaesterce eliminirati Hrvatsku izjednačivši u 122. minuti. Prije toga su svladali i Švicarsku golom u sudačkoj nadoknadi, a potom u polufinalu pali od Njemačke nakon gola u 90.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Jugoslavija – Španjolska 3:4 (Euro 2000)

Španjolcima je trebala pobjeda za prolazak u četvrtfinale, a do 93. minute zaostajali su 2:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Francuska – Italija 2:1 (produžetak, Euro 2000)

Finale natjecanja. Italija je već slavila naslov kad se u 93. minuti ukazao Wiltord i odveo utakmicu u produžetak, a u njemu je u 103. minuti zlatnim golom sve riješio Trezeguet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Njemačka – Engleska 1:1 (6:5 na penale, Euro 1996)

Već u trećoj minuti polufinala Wembley je proključao nakon pogotka Shearera, Kuntz je u 16. izjednačio. Engleska je na ovoj utakmici pogađala okvir gola, kasnila djeliće sekunde u realizaciji i sve je otišlo do bijele točke. Pet preciznih serija raspucavanje, u šestoj je za Englesku stao Gareth Southgate i promašio. Onda je red stigao na Andyja Möllera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo