RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

NJEZINA RIJEČ JE ZADNJA: Za žene nema prepreka, bejzbolaši Oaklanda dobili trenericu

Oakland Athletics postali su prva momčad u profesionalnoj baseball ligi (MLB) koja je na mjesto trenera postavila ženu, Justine Siegal. Ona će biti jedna od trenera zadužena za razvoj mladih igrača Oaklanda, koji će od 4. do 17. listopada sudjelovati na Instructional League, prvenstvu za igrače koji su izabrani na draftu u momčadi MLB-a.

“Justine će prenijeti svoje veliko iskustvo svim našim mladim igračima”, ocijenio je David Forst, glavni menadžer Oakland A’s-a. Četrdesetogodišnja Siegal je 2009. postala prva žena koja je vodila profesionalnu baseball momčad, Brockton Roxe.

Becky Hammond je Popovicheva asistentica

Žene polako izlaze na scenu u američkom profesionalnom sportu gdje su trenerska mjesta vrlo specijalizirana i muškarci gotovo da imaju monopol na njih.

U košarci u NBA-u bivša košarkašica Becky Hammond je ušla u povijest kao prva žena koja je vodila momčad u sjevernoameričkoj profesionalnoj košarkaškoj ligi, San Antonio Spurse za vrijeme ljetne lige. Hammond je od prošle sezone pomoćnica Gregga Popovicha, trenera Spursa.

Hrvatica Hlede radila u WNBA ligi

U američkom nogometu, Arizona Cardinalsi su u pripremi za sezonu 2015. pozvali Jen Welter, koja je postala prva žena u stožeru neke momčadi iz NFL-a, a brinula se za strategiju obrambenih igrača linebackersa.

Svojedobno je i hrvatska košarkašica Koraljka Hlede bila pomoćni trener u WNBA ligi. Radila je tad za ekipu Detroit Shocksa koju je taj vodio osebujni Bill Laimbeer, legendarni igrač Detroit Pistonsa.

Povratak na Net.hr