PROPUŠTENA ŠANSA: / Del Potro preokrenuo 0:2 protiv Čilića i najavio tužan rasplet finala za Hrvatsku

Image
Image

Teniska reprezentacija Argentine izjednačila je na 2-2 protiv Hrvatske u finalu Davis Cupa koje se igra u zagrebačkoj Areni.

27.11.2016.
18:02
VOYO logo

Bio je to sjajan meč dostojan velikog finala, a Del Potro je stigao do pobjede nakon što je gubio 0-2 u setovima. Oduka o pobjedniku bit će poznata nakon petog meča između Ive Karlovića i Federica Delbonisa ili Leonarda Mayera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajan početak Čilića

Čilić je uraganski ušao u meč nošen s više od 15,000 naših navijača. Uz rani 'break' poveo je 3-0 i 4-1. Nažalost, u sedmoj igri Del Potro je vratio izgubljeni servis, a potom izjednačio na 4-4. Odluka o prvom setu pala je u trinaestoj igri. Čilić je poveo 5-0, pa 6-2 i potom propustio tri set lopte. Srećom, ne i četvrtu. Nakon 71 minute igre prvi hrvatski reket je poveo 1-0 u setovima.

U drugom setu Čilić je briljirao. U petoj igri prvi put je oduzeo protivnički servis, a isto je učinio i kod vodstva 5-2 osvojivši drugi set 6-2 za 47 minuta igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Del Potro je prvi servirao u trećem setu i poveo 1-0, a potom imao dvije brek lopte za vodstvo 2-0. Čilić se spasio sjajnim servisima izjednačivši na 1-1, nakon čega su oba tenisača držala svoje servise do rezultata 6-5 za Argentinca. Čilić je servirao za 'tie-break', no Del Potro je odigrao sjajan gem oduzevši Čiliću servis za 7-5 i smanjene vodstvo na 2-1 u setovima.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

SUDAR TENISKIH MAJSTORA: Ovako izgleda dramatični okršaj Čilića i del Potra

Završnice odlazile na stranu Argentinca

U četvrtom setu vidjeli smo gotovo identičan rasplet. Prve probleme Čilić je imao u četvrtoj igri kada je spasio dvije break lopte. No, u desetoj igri Argentinac je stigao do nove tri lopte za obrat, ujedno i tri set lopte. Čilić je prve dvije spasio, no ne i treću i Del Potro je dobio set 6-4 za izjednačenje na 2-2.

Odlučujući, peti set nije mogao bolje početi. Čilić je već na startu oduzeo protivniku servis. Nažalost, radost je kratko trajala. Del Potro je već u idućoj igri vratio izgubljeni servis poravnavši na 1-1. Novi udarac Čilić je doživio u sedmoj igri kada je Del Potro načinio novi 'break' za veliko vodstvo 5-3. U idućem gemu Argentinac je obranio svoj servis za 6-3 i ostvario veliku pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to njihov jedanaesti međusobni susret i devete pobjeda argentinskog tenisača pri čemu i šesta uzastopna. Čilić je posljednji put pobijedio Del Potra, koji je ove godine dobio nagradu za povratnika godine, prije pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UŽIVO: HRVATSKA - ARGENTINA 2:1

Marin Čilić - Juan Martin del Potro (7:6(4), 6:2, 5:7, 4:6, 3:6)


3:6 ARGENTINA JE POBIJEDILA U ČETVRTOM MEČU FINALA. Trajalo je 4 sata i 53 minute...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3:5 - BREAK! Čilić je izgubio servis i Del Potro će servirati za meč. Bilo je15-40, Argentinac je to odmah iskoristio. Sve vodi prema petom meču finala Davis Cupa.

3:4 - Del Potro odmah demantira razmišljanje o umoru. Sva četiri servisa puknuo je brže od 200 km/h u gemu kojeg je osvojio bez izgubljenog poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3:3 - Vrhunski je sad Čilić odradio gem na svoj početni udarac. Vidi se da su obojica igrača pri samom kraju snaga premda su im servisi razorni, no ne čudi to ako se zna da nabijaju lopticu jedan drugome već 4 sata i 40 minuta.

2:3 - Argentina u prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2:2 - Ono iz prethodnog gema nije utjecalo na Čilića u sljedećem. Pritisak seli na Del Potrovu stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1:2 - Marin je sad izgubio živce i iskalio se na reketu. Sve zbog izgubljenog poena u kojem nije suđen aut, a aut - je bio. I to u poenu za break-loptu.

1:1 - BREAK! Nije izdržao Čilić. Del Potro je stigao do 30-40, potom i do nove prednosti i to koristi za izjednačenje rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1:0 - BREAK! Sjajan odgovor Čilića, oduzeo je suparniku servis odmah na startu posljednjeg seta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad ga treba i potvrditi. Ovaj podatak nudi nadu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAJ ČETVRTOG SETA: Opet je Čilić popustio u samoj završnici i opet je Del Potro to znao iskoristiti. Nakon 4 sata i osam minuta igre idemo u završnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4:6 - BREAK! Nevjerojatno! Del Potro je ponovno stigao do 0-40 i ponovno do breaka u ključnom trenutku. Igrat će se peti set.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4:5 - Desetak minuta ove igre otišlo je na stranu Del Potra. U jednom trenutku prekid je trajao nekih tri minute nakon što se hrvatska klupa žalila na vulgarnost Del Potra. U nastavku je Argentinac odservirao za gem. Slijedi Čilićev početni udarac za ostanak u setu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4:4 - Čilić bez izgubljenog poena.

3:4 - Sjajni forehandi Del Potra, i dalje obojica drže svoje početne udarce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3:3 - Uvjerljivo! Čilić u ovom trenutku ima 34 winnera, Del Potro 15. Upozoravajuća je ipak brojka kod neprisiljenih pogrešaka, a ona kazuje da je hrvatski tenisač već na 60 takvih, a njegov suparnik na 39.

2:3 - Dva poena osvojio je Čilić u gemu kojeg je Del Potro zaključio winnerom brzim 144 km/h.

2:2 - Dvostrukom servis-pogreškom doveo je najbolji hrvatski tenisač Del Potra do 15-40. Argentinac potom griješi pri jednoj paraleli, Čilić niže dva asa i sljedećim poenom osvaja svoju servis-igru. Del Potro je iskoristio zasad dvije lopte za obrat od petnaest ponuđenih. Usporedbe radi, Čilić je na tri od pet.

1:2 - Dugo je trajao ovaj gem, imao je Čilić i priliku za oduzimanje suparnikova servisa, ali igrači su sjeli na klupu s prednošću Argentine.

1:1 - Marin dokazuje da je onaj prošli gem na početni udarac bio tek trenutak kakav mu se rijetko događa. Nažalost, dogodio se u kritičnom trenutku.

0:1 - Del Potro nastavlja pobjednički ritam osvajanjem svog servis-gema.

KRAJ TREĆEG SETA: Sve najvažnije dogodilo su u dvanaestoj igri u kojoj je Del Potro došao do tri vezane set-lopte i iskoristio posljednju za osvajanje trećeg seta.

5:7 - Brzo je Del Potro dojurio do 0-40, Čilić je nanizao dva poena, ali treća set-lopta otišla je na stranu argentinskog tenisača

5:6 - I dalje bez breaka u trećem setu, a to znači da je Del Potro, kod kojeg je ponovno fizioterapeut koji mu masira gornji dio desne noge, osigurao trinaestu igru.

5:5 - Nije bila šetnja u ovom gemu, ali uglavnom 'zasluge' za to ima Čilić koji je kod 40-30 promašio 'nemoguće'. Ipak, dva vezana dobra poena izjednačavaju rezultat.

4:5 - Nema riječi o tome da Del Potro posustaje. Vidjeli smo novi servis-gem Argentinca u kojem Čilić nije stigao do poena.

Del Potro u rukama fizioterapeuta koji mu masiraju desnu nogu.

4:4 - Odličan, odličan je Marin Čilić. Del Potro ponovno s nulom na kontu poena u ovom gemu, Čilić briljira.

3:4 - Odličan i Del Potro, samo jedan izgubljen poen u svom servis-gemu.

3:3 - Genijalno! To je vjerojatno najbolji opis trenutačne Čilićeve igre.

2:3 - Argetinac bez izgubljenog poena na početnom udarcu.

2:2 - Sjajni Čilić i dalje upravo takav - sjajan. Odličan u trenucima kad je to najpotrebnije.

1:2 - Meč traje 2 sata i 20 minuta.

1:1 - Dvije vezane break-lopte imao je sad Del Potro, pokazalo se nedovoljnim. Čilić je izjednačio rezultat u trećem setu nakon što osvojio četiri vezana poena pogodivši svaki put prvi servis.

0:1 - Argentina je povela u trećem setu nakon podužeg odmora kojeg je Del Potro iskoristio za odlazak s terena.

KRAJ DRUGOG SETA: Čilić zaista izgleda dobro na terenu, ruka mu je 'opuštena', a servis nemilosrdan. Samo još jedan osvojeni set u ovom ogledu dijeli Hrvatsku od osvajanja naslova u Davis Cupu, hrvatskog drugog nakon što je premijerni osvojen 2005. godine.

6:2 - Imao je Del Potro dvije break-lopta u ovom gemu, ali Čilić je bio maestralan u tim trenucima. HRVATSKA IMA PREDNOST OD 2:0 U SETOVIMA!

5:2 - BREAK! Ogromna prednost sad je na hrvatskoj strani. Čilić je uzeo još jedan break, ovaj put Del Potro je ostao bez poena na početnom udarcu.

4:2 - Kakva potvrda breaka! Bez izgubljenog poena i sa šesnaestim asom zaključen gem!

3:2 - BREAK! Hrvatska je ponovno u prednosti! Malo sreće pri poenu za prednost nakon što je lopta od vrha mreže došla do Del Potra koji ju šalje u aut, a onda i dvostruka servis-pogreške najboljeg argentinskog tenisača za veliku prednost Čilića i Hrvatske u drugom setu.

2:2 - Čilić miran, tribine glasne.

1:2 - Del Potro osvaja drugi servis-gem u drugom setu.

1:1 - Čilić izjednačava bez izgubljenog poena. Stigao je i do jedanaestog as-servisa.

0:1 - Dug otvarajući gem drugog seta otišao je ipak na stranu argentinskog tenisača. Imao je Čilić break-loptu u njemu, ali nakon punih dvanaest minuta igre početna prednost je na Del Potrovoj strani.

KRAJ PRVOG SETA: Čilić je imao prednost breaka i prednost 4-1, no rasplet je stigao tek u trinaestoj igri. Otišla je ona na stranu Hrvatske koja ima uvodni set u meču.

Tiebreak - Čilić siguran na svom servisu. Del Potro potom griješi za prednost Hrvatske od 2-0, a potom sjajnim napadom Čilić dolazi i do trećeg boda. Argentinac frustraciju liječi bacanjem reketa. Pametno i mirno igra Čilić u ovom dijelu igre. Miksao je sad igru, skratio loptu, a potom lobom došao do 4-0. Sjajan servis donosi 5-0. Promjena strana pri rezultatu 5-1. Del Potrov as brzine 213 km/h, rezultat je 5-2 za Hrvatsku. Odličan poen sad za Čilića koji ima četiri set-lopte! Prva nije iskorištena. ČILIĆ OSVAJA SET REZULTATOM 7-4 U TIEBREAKU!

6:6 - Rasplet prvog seta bit će odlučen u tiebreaku.

6:5 - Marin Čilić osigurao je trinaestu igru.

5:5 - Ne popušta Del Potro.

5:4 - Ovaj gem na svoj početni udarac najbolji hrvatski tenisač odradio je bez muke. Za nadati se je da je mini-kriza u njegovoj igri gotova.

4:4 - Meč je izjednačen, na servis kreće Marin Čilić.

4:3 BREAK! Marin Čilić izgubio je prednost koju je stekao u drugoj igri meča.

4:2 - Del Potro je svoj dio posla na servis odradio brzo i efikasno.

4:1 - Zakomplicirao je Čilić situaciju u ovoj igri poklonivši pogreškama Argentincu dva uvodna poena. Viđena je potom i Čilićeva pogreška na servisu nakon kojeg je pogođena djevojčica koja sakuplja loptice. Krasna gesta Del Potra pored nje koji ju grli i traži da se ode odmoriti. Break-lopta za Del Potra poništena je sjajnim Čilićevim početnim udarcem, ali uslijedila je nova nakon napada argentinskog tenisača. Novi as! Potom i treća break-lopta za Del Potra nakon pobjede u nadmudrivanju na mreži. Spašena! Argentinac sad ima četvrtu priliku za oduzimanje Čilićeva servisa. Opasnost otklonjena winnerom na servis. Peta break-lopta u ovom gemu. Odličan napad forehandom donosi izjednačenje, ali tek nakon kontrole snimkom koju je Čilić tražio zbog suđenog auta. Odličan servis za prednost, potom i novi poen. Težak gem otišao je na Čilićevu stranu!

3:1 - 'Probudio' se Del Potro i osvojio prvi gem. Bez problema i izgubljenog poena.

3:0 - I potvrdio je Čilić break bez većih problema. Odličan servis, sigurna igra u polju i Hrvatska vodi 3:0. Omjer poena u ovom trenutku? Ogromnih 12-2 u korist Marina.

2:0 - BREAK! Nije moglo bolje početi. Najbolji hrvatski tenisač napadačkom igrom osvojio je Del Potrov servis, bez da je Argentinac osvojio i poen na njemu.

1:0 - Odlično otvaranje Marina Čilića. Servis na početku odličan, ubacio je svih pet prvih u gemu u kojem je izgubio jedan poen. Zaključio ga je prvim asom.

POČINJE MEČ!

14.00 - Još koji trenutak i započet će vrhunac finala Davis Cupa. Čilić i Del Potro su na terenu, zagrijavaju se za susret koji bi, u slučaju pobjede hrvatskog tenisača, mogao biti i odlučujući.

13:45 - 'Za mene je ovo otvoren meč, izgledi su 50-50, a u slučaju da Del Potro pobijedi, očekujem Mayera u petom meču na njihovoj strani', smatra Nikola Pilić, proslavljeni umirovljeni hrvatski tenisač i trener koji je pet put osvojio Davis Cup. Činio je to s Njemačkom (tri put), Hrvatskom i Srbijom.

13:30 - Još je nekih pola sata ostalo do susreta dvojice najboljih reketa Hrvatske i Argentine. Nema sumnje da će Čilić dati maksimum za pobjedu, no ne dogodi li se to Hrvatska ima priliku za popravni u petom meču finala u kojem bi u tom slučaju na teren trebali Ivo Karlović i Federico Delbonis. Uz podršku s tribina, a priprema se dobro i glasno navijanje, za nadati se je da do drame u možebitnom petom ogledu neće doći.

Dosad su Marin Čilić i Juan Martin del Potro igrali deset puta, a čak osam puta slavio je argentinski tenisač.

"Igrali smo nekoliko puta 2012., kad sam se vraćao nakon ozljede koljena, pa me tu pobijedio", kazao je Marin Čilić uoči finala o tenisaču s kojim ima nekoliko poveznica.

Obojica osvojili US Open

Dosad su obojica osvojili jedan Grand Slam, i to isti, US Open. Del Potro je to učinio 2009. godine, a Čilić 2014. Zanimljivo, najbolji hrvatski i argentinski tenisač isto su godište, s time da je Del Potro stariti od Čilića tek šest dana!

U Davis cupu, Del Potru će ovo biti treće finale, treći pokušaj da se domogne trofeja koji još nijednom nije završio u rukama Argentinaca koji su do ovog trofeja pokušali doći 1981., 2006., 2008. i 2011. godine. Čilić po prvi put igra finale, a ima priliku Hrvatskoj donijeti sva tri boda- To su dosad napravili ovi teniski velikani: Amerikanci John McEnroe (1981.) i Pete Sampras (1995.), Australac Pat Cash (1986.), Nijemac Boris Becker (1988.) i Britanac Andy Murray (2015.).

Marin Čilić - Juan Marin Del Potro 2-8

2009 Melbourne (Australian Open, tvrda podloga): Del Potro - Čilić 5-7, 6-4, 6-4, 6-2 2009 New York (US Open, tvrda podloga): Del Potro - Čilić 4-6, 6-3, 6-2, 6-1 2010 Melbourne (Australian Open, tvrda podloga): Čilić - Del Potro 5-7, 6-4, 7-5, 5-7, 6-3 2011 Madrid (zemlja): Del Potro - Čilić 6-3, 6-0 2011 Montreal (tvrda podloga): Čilić - Del Potro 6-3, 6-4 2012 Miami (tvrda podloga): Del Potro - Čilić 6-3, 7-6 (3) 2012 Buenos Aires (Davis Cup, zemlja): Del Potro - Čilić 6-1, 6-2, 6-1 2012 Madrid (zemlja): Del Potro - Čilić 6-2, 6-4 2012 Pariz (Roland Garros, zemlja): Del Potro - Čilić 6-3, 7-6 (7), 6-1 2013 Pariz (tvrda podloga): Del Potro - Čilić 6-4, 7-6 (3)

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo