KVALIFIKACIJE ZA OI

NIJE MU BILO SUĐENO VODITI KOŠARKAŠE: `Klub mi nije dopustio`

Hrvatski košarkaški trener Velimir Perasović (51) potvrdio je kako je htio voditi hrvatsku reprezentaciju na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre, no da nije dobio dozvolu svog kluba Baskonije Laboral Kutxe, četvrtoplasirane momčadi španjolskog prvenstva.

“Želio sam biti hrvatski izbornik, no klub mi to nije dopustio“, izjavio je Perasović na novinskoj konferenciji u Vitoriji.

Kriv je predsjednik

Prošli tjedan su ondje boravili predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza Dino Rađa i stručni tajnik HKS-a Josip Vranković, koji su se u Baskoniji raspitivali oko Perasovićeve situacije i mogućnosti vođenja Hrvatske.

Perasović je prošli mjesec aktivirao i drugu godinu ugovora s Baskonia Laboral Kutxom, koju će zaključiti u ljeto 2017. godine. Time je proces njegova povratka na klupu Hrvatske bio otežan, budući da španjolska liga ne dopušta istovremeno vođenje kluba i reprezentacije.

“Znali smo za to pravilo, ali postojali su izuzeci. Predsjednik Baskonije nas je mjesec dana zavlačio“, rekao je po povratku iz Vitorije predsjednik Stručnog savjeta HKS-a za mušku košarku Dino Rađa te istaknuo kako je Perasović želio nastaviti izbornički.

Bio na Euru

Velimir Perasović je vodio Hrvatsku u rujnu 2015. na Europskom prvenstvu, gdje je Hrvatska izgubila u osmini finala od Češke s 59-80, nakon čega je rekao da je njegov posao u reprezentaciji završen, ali su igrači i novo vodstvo HKS-a izrazili želju za njegovim ostankom na izborničkoj dužnosti.

Hrvatska će u srpnju igrati u Torinu na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre protiv Tunisa i Italije u sklopu skupine A, a bude li među prve dvije momčadi igrat će u polufinanu protiv jedne od reprezentacija iz skupine B u kojoj su Grčka, Meksiko i Iran. Na Olimpijske igre će se plasirati samo pobjednik turnira u Torinu.

Rađa razočaran

Podsjetimo, Hrvatski košarkaški savez (HKS) našao se u problemima nakon što je predsjednik Laborala Jose Querejeta poručio kako ne namjerava pustiti svoga trenera Velimira Perasovića da tijekom ljeta vodi reprezentaciju.

Perasović, naime, neće biti izbornik hrvatske reprezentacije, tako da čelnici HKS-a sada moraju hitno pronaći drugo rješenje. Querejeta je to jasno dao do znanja Dinu Rađi i savjetniku za struku pri HKS-u Josipu Vrankoviću, koji su otputovali u Vitoriju kako bi pokušali postići dogovor, no dobili su odbijenicu.

Čvrst stav

“Perasović je htio biti izbornik, ali njegov gazda ima pravo voditi klub kako hoće. On je jedan od začetnika ideje da treneri u španjolskoj ligi ne mogu biti izbornici. To je u redu, ali meni smeta što nam je to mogao reći prije mjesec dana telefonom ćime bi dobili na vremenu i uštedjeli bi Savezu novac”, rekao je Rađa za Dalmatinski portal.

“Već tražimo nove ljude i javnost će biti obavještena kad ćemo imati konkretne stvari”, kazao je Rađa. Napominje kako ovime nije puno izgubljeno te da je jedino problem stav gazde kluba “koji je toliko čvrst da nije bilo potrebe za putovanjem”.

Dario Šarić i Velimir Perasović
Dario Šarić i Velimir PerasovićFoto: Slavko Midžor/Pixsell

Što se tiče informacije da će biti pomoćnik miniistra sporta poručio je kako nije dobio takvu ponudu.

Spahija kandidat?

Stručnom savjetu sada slijedi potraga za novim izbornikom, a kako je još prije nekoliko tjedana najavio predsjednik HKS-a Ivan Šuker, ako Perasović ne može biti izbornik, sljedeća će ‘meta’ biti Neven Spahija. Tko još kandidira za klupu reprezentacije pročitajte ovdje. 

Hrvatska će na kvalifikacijskom turniru za OI igrati u skupini s Tunisom i domaćinom Italijom. U drugoj su skupini Grčka, Meksiko i Iran. Po dvije najbolje momčadi iz svake skupine idu u polufinale, a u Rio de Janeiro će samo pobjednik turnira.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr