OGLAS

NAŠMRKANI FURY, MESSIJEVA ZATVORSKA KAZNA...: / Ovi sportski skandali obilježili su 2016.

Image
Foto: AFP

2016. godina bila je dosta burna kada su u potanju sportski skandali.

31.12.2016.
14:00
AFP
VOYO logo

Nisu oni zaobišli niti Hrvatsku. Međusobna tučnjava navijača na Euru šokirala je svijet, baš kao i optužbe na račun Luke Modrića za utaju opreza. U poplavama skandala izdvojili smo sljedeće:

1. Maria Šarapova - doping

Šokantna vijest stigla je početkom ožujka iz svijeta tenisa. Jedna od najboljih svjetskih tenisačica, Ruskinja Marija Šarapova, uhvaćena je u dopingu. Lijepa Ruskinja, “sibirska ljepotica”, kako su je prozvali mediji, bila je pozitivna na zabranjenu supstancu meldonij tijekom Australian Opena, a to je priopćila na konferenciji za novinare u Los Angelesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravila sam veliku pogrešku, iznevjerila sam svoje navijače i svoj sport. Znam da ću snositi posljedice, ali ne želim završiti svoju karijeru na ovakav način. Stvarno se nadam kako ću dobiti novu priliku za igranje tenisa, igre koju toliko volim", rekla je tada Šarapova.

Image
Image

Međunarodni teniski savez (ITF) kaznio je peterostruku osvajačicu Grand Slam naslova dvogodišnjom zabranom nastupa, da bi joj na kraju arbitražni sud (CAS) skratio kaznu zbog dopinga s dvije godine na 15 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Ruski hakeri - sestre Williams...

Ruski hakeri na svojoj stranici Fancy Bears objavili dokumente Svjetske antidopinške agencije (WADA) koji navodno pokazuju da su sestre Williams, Serena i Venus, pale na doping testu. Sestre su žestoko odgovorile na optužbe, a na kraju se ispostavilo da su nedozvoljena sredstva koristile uz dopuštenje WADA-e u medicinske svrhe.

Potom su se pojavila i neka nova, poznata sportska imena koja su ovoj priči još više dala na pozornosti, a sve se sad pretvorilo u veliki skandal svjetskog sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cyber stranica pod nazivom fancy Bears objavila je dokumente koji su ukradeni iz sustava Svjetske antidopinške agencije (WADA), a u kojem se nalazi 10 imena američkih atletičara, među njima i zlatni Michelle Carter, kao i imena petorice Nijemaca, Rusa i Danaca", pojasnio je svojevremeno Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom su popisu britanski biciklisti Bradley Wiggins i Chris Froome, češka tenisačica Petra Kvitova, Amerikanka Bethanie Mattek-Sands i drugi poznati sportaši. Među njima je i 11 osvajača medalja s olimpijskih igara u Rio de Janieru, kao i njemački bacač diska Robert Harting, britanska golf igračica Charley Hull, britanska igračica ragbija Haether Fisher i britanski veslač Sam Towsend.

Image
VELIKI SKANDAL TRESE SPORTSKI SVIJET: /

Procurila nova imena poznatih sportaša koji su koristili doping

Image
VELIKI SKANDAL TRESE SPORTSKI SVIJET: /

Procurila nova imena poznatih sportaša koji su koristili doping

I oni su baš poput sestara Willianmte gimnastičarka Simone Biles nedozvoljena sredstva uz dopuštenje WADA-e, koristili u medicinske svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Doping Rusi - ateltičari bez OI-ja

Međunarodna atletska federacija (IAAF) donijela odluku da zbog niza dokaza o sustavnom dopingu zabrani svim ruskim atletičarima nastup u Riju, a tu je odluku podržao i Sportski arbitražni sud (CAS). Rusija je strahovala da bi svim njihovim sportašima mogao biti zabranjen nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, međtuim to se na kraju nije dogodilo.

Šokantni rezultati istrage koje je u objavila Svjetska antidopinška agencija (WADA) doveli su do brojnih poziva da se svim ruskim sportašima zabrani sudjelovanje na OI. Profesor prava Richard McLaren, šef WADA-ine nezavisne komisije koja je provela istragu, u svome je izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Dodao je da su, uz rusko ministarstvo sporta i njihovu antidopinšku agenciju, u proces varanja bile uključene i federalne sigurnosne službe. U izvještaju se tvrdi i kako su laboratoriji u Moskvi i Sočiju štitili dopingirane sportaše, te pozitivne uzorke urina mijenjali ‘čistima’.

Malo potom objavljeno je i da je više od tisuću ruskih sportaša koji su se natjecali u ljetnim, zimskim i paraolimpijskim sportovima sudjelovalo je ili je imalo koristi od prikrivanja pozitivnih dopinških testova pod okriljem države, Riječ je, inače, o drugom dijelu izvješća kanadskog sportskog odvjetnika Richarda McLarena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom drugom dijelu izneseno je više detalja o razrađenoj mreži dopinga uz znanje države u Rusiji.

4. Fury na kokainu, suspenzija...

Otkako je krajem 2015. srušio Vladimira Klička, sada već bivši svjetski teškaški prvak, Britanac Tyson Fury (27), nizaop je samo skandale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanska antidopinška agencija (UKAD) suspendirala je Furyja 24. lipnja, na dan kad je boksač otkazao revanš protiv Vladimira Klička koji je bio zakazan za 9. srpnja. Fury se opravdao ozljedama, ali sada je jasno da je to bilo samo obmanjivanje javnosti. SVJETSKI PRVAK ŠOKIRAO ČITAV SPORTSKI SVIJET: ‘Da, jesam, šmrkao sam kokain. I što onda!’ GOTOVO JE: Tyson Fury se odrekao naslova, ali uskoro nas čeka nova boksačka poslastica!

Potom je stigla vijest da se odrekao naslova u WBO i WBA verzijama kako bi se mogao posvetiti liječenju od ovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski teškaš je na svjetski tron došao senzacionalnom lanjskom pobjedom protiv Vladimira Klička. Revanš protiv Ukrajinca trebao je najprije odraditi u srpnju, ali je borba otkazana zbog navodne Furyjeve ozljede gležnja. Kasnije se, međutim, ispostavilo da je Gipsy King pao na doping-testu, bio je pozitivan na nandrolon. Novi datum uzvrata bio je 29. listopada, ali je dvoboj opet otkazan, a službeno je objašnjenje bilo da je Fury “medicinski nesposoban” za borbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Messi - zatvorska kazna

Početkom srpnja stigla je još jedna šokantna vijest. Zvijezda Barcelone Lionel Messi i njegov otac Jorge osuđeni su pred Katalonskim sudom na 21 mjesec zatvora zbog utaje poreza te plaćanjem tri i pol milijuna eura novčane kazne.

Međutim, ponajbolji nogometaš današnjice neće morati služiti zatvorsku kaznu jer je dobio kaznu zatvora manju od dvije godine te da nije prethodno kažnjavani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Messi i njegov otac optuženi su da oštetili španjolski proračun za 4.2 milijuna eura pri prodaji marketinških prava. Messijev otac navodno je Jorge osnovao je mrežu lažnih tvrtki u Južnoj Americi, te u Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Kazneno djelo se dogodilo u razdoblju između 2007. i 2009. godine.

6. Football Leaks - Ronaldo i ostali

Cristiano Ronaldo i Jose Mourino, prema tvrdnjama njemačkog liga Der Spiegel, uključeni su u multimilijunsku poreznu prijevaru. Njihov agent Jorge Mendes uspio je 'sakritii novac u porezne oaze u Švicarskoj i na Britanskim Djevičanskim Otocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realovu zvijezdu Ronalda se sumnjiči da je tako zaradio čak 150 milijuna eura, dok je trener Manchester Uniteda Jose Mourinho je, navodno “kriv” za 12 milijuna dolara koje je tvrtka pohranila na švicarskim računima.

Image
Image

Sve je to dio najveće afere u povjireti nogometa pod nazivom Football Leaks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu afere na udaru se našao u Luka Modrić.

"Osjećam se kao nevin u zatvoru. Mnogo je takvih ljudi. Znam da nisam učinio ništa pogrešno, ali govore ti da jesi i moraš odgovarati zbog toga. Ali, uvjeren sam da će se otkriti istina", branio se Ronaldo od optužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za očekivati je da ova priča uskoro dobije sudski epilog po uzoru na Messija i Neymara.

7. Američki plivači u Brazilu

Sjajni američki plivač Ryan Lochte, višestruki olimpijski pobjednik i svjetski prvak, proživio je pravu strahotu u nedjeljno jutro u Rio de Janeiru gdje je s ostatkom reprezentacije na Olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lochte je preživio oružanu pljačku ljudi koji su se predstavili kao policajci među kojima je bio i jedan koji mu je prislonio pištolj na čelo. Ili?

Veliki skandal izbio je nakon što su navedeni plivač i njegovi kolege Gunnar Bentz, Jack Conger, Jimmy Feigen, objavile da su opljačkani u Rio de Janeiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, dokazano je da je sve izmišljotina!

Američki plivači su u drugom tjednu Igara izmislili priču da su opljačkani pod prijetnjom oružjem nakon što se vraćali sa zabave koju je organizirala francuska olimpijska delegacija. Međutim, istragom je utvrđeno da su se, dok su se vraćali sa zabave, zaustavili na benzinskoj crpki kako bi otišli na WC te da su tamo uništili kupaonicu, a snimka je pokazala i da su mokrili po zidovima.

Rezultat toga - raskidanje sponzorskih ugovora i velika sramota.

Uz to, tužiteljstvo u Rio de Janeiru podiglo je zbog davanja lažnih iskaza optužnicu protiv Lochtea.

8. Veliki pedofilski skandal u Engleskoj

Britanski Scotland Yard još uvijek istražuje 32 londonska nogometna kluba, pri čemu su četiri iz Premiershipa, te više od 100 slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Policija istražuje 106 slučajeva navodnog zlostavljanja, a pod istragom su pojedinci iz četiri londonska premierligaša, dva kluba iz Championshipa, tri kluba iz League One i Two, dok su ostalo niželigaši.

'Plavci' nisu željeli otkriti o kojim se klubovima radi, no u ovom trenutku u elitnom razredu engleskog nogometa pet je klubova iz Londona – Arsenal, Chelsea, Tottenham, West Ham i Crystal Palace. Istragu vode policajci jedinice za seksualne delikte, te jedinice za koja se bavi zlostavljanjem djece.

9. Zlostavljanje gimnastičara

Sredinom prosinca američki dnevnik Indianapolis Star objavio je da je oko 368 članova Američkog gimnastičkog saveza bili su žrtve seksualnog zlostavljanja od strane trenera ili čelnika Saveza u zadnjih 20 godina. Žrtve su u polovici slučajeva bili djeca i u velikoj većini ženskog roda.

Indianapolis Star optužio je Američki gimnastički savez da je u nekim slučajevima trenere optužene za seksualno zlostavljanje samo prebacio u drugi klub.

Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo