NAJVEĆA SIGURNOSNA OPERACIJA U FRANCUSKOJ POVIJESTI: / 'Vatreni će biti pod 24-satnom zaštitom, a navijači neka prate upute'

Image
17.5.2016.
16:00
VOYO logo

On je pozvao hrvatske navijače da se pridržavaju pravila ponašanja, te da prate upute organizatora. "Vjerujem kako će se u Francuskoj lijepo provesti", dodao je.

Francuzi poduzimaju neviđene mjere

Miroslav Marković, vrhunski stručnjak uspješne i uzorne policijske karijere, nije mogao govoriti o svim detaljima jer bi na taj način ugrozio sigurnost, ali je naglasio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje sigurnosti za vrijeme EP-a je bilo jedna od prvih točaka svih upita. Ja sam optimist. Upoznat sam s detaljima sigurnosne akcije koja se već duže vrijeme provodi. U sigurnosnom smislu Francuzi su poduzeli neviđene mjere".

Naglasio je kako će svi stadioni, trening kampovi, fan zone i hoteli biti posebno čuvani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakoj reprezentaciji 24-satna zaštita

"Svaku reprezentaciju, pa tako i hrvatsku vrstu, 24 sata će čuvati francuska antiteroristička jedinica. Oni će s našim igračima biti cijelo vrijeme. Svaka reprezentacija je dobila i časnika za vezu", kazao je Marković, dodavši kako će navijači također biti maksimalno osigurani, prije svega u fan zonama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve navijačke zone će biti maksimalno čuvane. Svi navijači će se pomno pregledavati i proći će kroz pregled prije ulaza, a u zonama će biti zabranjeno unošenje nekih stvari. Za navijačke zone neće biti potrebno pokazati ulaznicu za utakmicu".

Prvenstvo u devet gradova

Marković je naglasio kako se zbog oblika suvremenog terorizma teško boriti sa bombašima samoubojicama, posebice u zonama centra gradova ili u podzemnoj željeznici, ali je uvjeren kako će Francuzi sve napraviti kako se to ne bi dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon terorističkih napada na Pariz u studenom prošle godine i Bruxelles u ožujku ove godine u kojima je poginulo više od 150 osoba, raste zabrinutost za sigurnost za vrijeme Eura, koji će se od 10. lipnja do 10. srpnja održati u devet francuskih gradova. Zbog toga niti ne čudi što su francuska policija i najjače obavještajne službe na svijetu na nogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se 2,5 milijuna gledatelja na stadionima, ukupno 7,5 milijuna navijača

Međutim, prvi čovjek osiguranja EP-a Zaid Khoury je uvjeren kako će turnir proći bez incidenata.

"Smireni smo, koncentrirani i maksimalno fokusirani. Sve je dobro organizirano. EURO će biti najveća sigurnosna operacija u povijesti ove zemlje", naglasio Khoury.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori Eura su objavili kako očekuju da će utakmice na stadionima pratiti ukupno 2,5 milijuna gledatelja, a još 7,5 milijuna očekuju u navijačkim zonama.

"Terorizam nije prijetnja samo Francuskoj, već generalna prijetnja cijeloj Europi i svim demokratskim društvima. Nije bitan broj ljudi koji će raditi na osiguranju, već kvaliteta odrađenog posla, koordinacija između službi i ekstra alati koje možemo koristiti", poručio je Khoury.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana korištenja dronova

Za vrijeme Eura, inače, bit će zabranjeno korištenje dronova u zonama iznad stadiona na kojima će se igrati utakmice, poručili su organizatori EURO-a.

"Zabrana letenja će vrijediti iznad svih 10 stadiona na kojima će se igrati utakmice kao i iznad terena za treninge svih reprezentacija. Primijetili smo široku rasprostranjenost upotrebe dronova i društvu, zbog čega smo definirali zone u kojima će biti zabranjeno letenje," poručio je prvi čovjek osiguranja EP-a Zaid Khoury.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako će Francuska koristiti tehnologiju protiv dronova, koje će ometati ili preuzeti kontrolu nad njima.

"Ideja nije da se dronovi unište jer bi to možda dovelo do kolateralne štete, posebice ako bi se srušio u javnosti, već da ih spriječimo da lete iznad stadiona," dodao je Khory.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naveo da francuske vlasti nemaju određene informacije koje navode da će bespilotne letjelice biti prijetnja, ali se pripremaju za svaki slučaj.

"Kada organizirate događaj kao što je europsko prvenstvo, morate zamisliti sve scenarije, čak i one najmanje vjerojatne," rekao je Khory.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo