POVIJESNA ODLUKA: / Nakon ovog, sport u SAD-u nikad više neće biti isti; 'Tužan je dan za nas'

Image
Foto: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

'Prema ovom zakonu, dječaci i muškarci neće moći zauzeti mjesto djevojčica i žena u sportu'

31.3.2020.
18:11
Johannes EISELE / AFP / Profimedia
VOYO logo

Idaho postaje prva američka savezna država koja će zabraniti transrodnim djevojkama i ženama natjecanje sa sportašicama, a ujedno će i zabraniti transrodnim osobama mijenjanje rodnog lista.

'Tužan je dan u Sjedinjenim Državama'

Guverner Brad Little potpisao je dva zakona koja su izazvala brojne kritike i prosvjede LGBT zajednice koje su taj potez nazvale štetnim i diskriminirajućim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tužan je dan u Sjedinjenim Državama kada su zakonodavci odlučili zaustaviti trans mlade ljude da se bave sportom, umjesto da im pruže podršku i mogućnosti potrebne za opstanak i napredak", rekao je jedan od boraca za prava transrodnih osoba Sam Brinton.

'Zakon o poštenju ženskog sporta'

Zakon House Bill 500, također poznat kao "Zakon o poštenju ženskog sporta" zabranjuje trans djevojkama i ženama da se natječu sa sportašicama u sportovima koji su povezani s državnim javnim školama i sustavima visokog obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema ovom zakonu, dječaci i muškarci neće moći zauzeti mjesto djevojčica i žena u sportu jer to nije pošteno", rekla je državna zastupnica Barbara Ehardt.

'Pristalice ovog zakona pokušavaju riješiti problem koji nikad nije postojao'

Little je također potpisao zakon "House Bill 509", koji sprečava transrodne osobe u dobivanju novog rodnog lista s rodnim identitetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pristalice ovog zakona pokušavaju riješiti problem koji nikad nije postojao. Posebno cilja na ljude poput mene i sve transrodne sportašice i uskraćuje nam mogućnost da se natječemo u sportu", rekla je Lindsay Hecox, transrodna žena i trkačica sa Sveučilišta Boise State.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo