NAKON POLJUDSKE SRAMOTE

KRANJČEVIĆEVA POD OPSADOM POLICIJE: Rekordno osiguranje utakmice u Zagrebu zbog straha od nereda

Od 18 sati u Kranjčevićevoj igra se utakmica 25. kola HNL-a između Lokomotive i Hajduka, a ovaj dvoboj osiguravat će veliki broj policajaca i oko stotinjak zaštitara, što je tri puta više nego inače.

Proteklog vikenda na Jadranskom derbiju između Hajduka i Rijeke (1-1), koji je bio odigran na Poljudu, dogodio se incident koji je odjeknuo Hrvatskom. Maskirani huligan utrčao je na travnjak i metalnom šipkom, koja inače služi za hvatanje bačenih baklji (tzv. “hvataljka”), pokušao napasti glavnog suca dvoboja Marija Zebeca.

U SPLITU OVO NISU OČEKIVALI: Policija podigla nove optužnice, i predsjednik Hajduka je u problemima

Poljudom se orile i uvrede na nacionalnoj osnovi

Uz to, osim već standardnih uvredljivih pjesama i skandiranja, ovaj put Poljudom su se orile i uvrede na nacionalnoj osnovi. Torcida je na sjeveru digla poruku Armadi na ćirilici“morem plovi jedna mala barka”, što je stih četničke pjesme. Prijetilo se Srbima i palile zastave, vrijeđao HNS. Hajduk je dobio i prekršajnu prijavu policije i kaznu od dvije utakmice bez prisutnosti gledatelja i novčanu kaznu od 80 000 kuna.

Splitska policija dovršila je kriminalističko istraživanje te je podnijela optužni prijedlog protiv pet osoba za koje je utvrđena sumnja u počinjenje prekršaja iz članka 10. Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Veći broj zaštitara i policije

U četvrtak popodne, inače, četvorica navijača koje je splitska policija uhitila i protiv njih podnijela kaznenu prijavu zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju ispitani su na Državnom odvjetništvu i pušteni na slobodu.

Kako se ne bi ponovile nemile scene s Torcidom angažiran je veći broj pripadnika policije, a organizator utakmice Lokomotiva angažirao je i veći broj zaštitara. Nogometni portal Goal.com javlja kako, prema dostupnim, ali neslužbenim informacijama, red na tribinama će osiguravat 100-tinjak zaštitara, što je nekoliko puta veća brojka od uobičajene na prvenstvenim dvobojima Lokomotive.

Goal ističe kako, prema izvorima, na normalnim susretima Lokosa, za osiguranje je dovoljna brojka od 25-30 zaštitara, dok ih je najviše do sada bilo angažirano u prijašnjim ogledima s Hajdukom – njih 70-ak. Na ulazima će biti izuzetno jaka i detaljna kontrola, kako gostujući navijači na stadion ne bi unijeli pirotehnička sredstva. A gostujućih navijača očekuje se puno. Torcida se mobilizirala i najavila nastavak svoje borbe protiv HNS-a u obliku velike brojnosti u Zagrebu.


Povratak na Net.hr