PRIČA ZA PAMĆENJE

DRAŽENOV KULTNI GOLF U ŠIBENIKU: Bosna njime mamila Petrovića, ali onda se dogodila povijesna nepravda

Dugo nakon Draženove smrti, mama Biserka vozila je i brižno čuvala legendarni ‘Golf 1’, koji je danas dovezen pred Draženovu spomen sobu na Baldekinu gdje će ostati kao uspomena.

Bijela Golf “jedinica”, KK Bosna, Dražen Petrović i “ona” utakmica u kojoj je Šibenka slavila 83-82 protiv Bosne i osvojila naslov prvaka, koje veze imaju jedno s drugim? Ima itekako!

‘ONA JE MONSTRUM’: Draženova majka progovorila o djevojci u čijem je Golfu poginula hrvatska legenda

Sve praktički bilo dogovoreno s Bosnom

Naime, te 1983. godine nikad prežaljeni hrvatski košarkaški “Mozart” Dražen Petrović praktički je bio sve dogovorio s KK Bosnom.

Čekalo se samo da završi finale prvenstva Jugoslavije između Draženove Šibenke i Bosne i Petrović je trebao krenuti put Sarajeva, kako bi započeo, tad kao 19-godišnjak, novo poglavlje u svojoj karijeri i to u tada jakoj Bosni koju je predvodio Delibašić zajedno sa Varajićem, Vučevićem i drugima.

‘Ona’ utakmica protiv Bosne

Kako bi dokaza da misli ozbiljno, tadašnji šef Bosne Stjepan Grubnić poslao mu je bijeli TAS-ov-u Golf “jedinicu” i sve je bilo spremno za njegov prelazak u Sarajevo.

No, onda se dogodila “ona” povijesna utakmica u kojoj je Šibenka slavila 83-82 protiv Bosne i osvojila naslov prvaka. Dražen je zabio 40 koševa (bez trice, koja još nije bila uvedena), uključujući dva odlučujuća slobodna bacanja i velika fešta u Šibeniku mogla je početi.

No, Bosna se žalila da je zadnji prekršaj, iz kojeg je Dražen zabio slobodna bacanja, dosuđen nakon isteka vremena. Savez je utakmicu poništio i naložio da se igra majstorica u Novom Sadu, na što Šibenka, naravno, nije pristala i na utakmicu nikad nije otputovala.

Naslov dodjeljen Bosni za zelenim stolom

Naslov je dodiljen Bosni za zelenim stolom i Dražen, nakon takve nepravde, jednostavno nije mogao otići u KK Bosnu. Draženov otac Jole otišao je u Sarajevo platiti Golfa i Dražen je završio u Ciboni gdje je ispisao jedne od najljepših stranica povijesti Cibone.

Dugo nakon Draženove smrti, mama Biserka vozila je i brižno čuvala legendarni gol, koji je danas dovezen pred Draženovu spomen sobu na Baldekinu gdje će ostati kao uspomena.

“To je šibenska priča i ona u Šibeniku mora završiti”, rekla je nedavno Biserka prije nego što je 34 godine stari Volkswagen stigao tamo gdje i pripada.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr